//Cukkini chips

Cukkini chips

MEGOSZTÁS

A chips szó hallatán nem kimondottan az egészséges ételek és a modern, egészséges étrend jut az eszünkbe, de egy kis újragondolással és trükközéssel ehetünk fitt chipset is!

A hagyományos chipseket bő olajban sütik ki, és eltarthatóságukat csomagolt formában csak kémiai tartósítással tudják megoldani. Ezek összeségében, valljuk be, kártékony hatással lehetnek szervezetünkre. A mostanság divatba jött, kereskedelmi forgalomban kapható gyümölcs és zöldség chipsek  – nevüket meghazudtolóan – semmivel sem egészségesebbek hagyományos változataiknál, hiszen hasonló technológiával készülnek. Pedig lehet szinte zsírtalanul is chipset készíteni házilag, csak kicsit időigényesebb az elkészítése. De hát, ahogy a mondás tartja: valamit, valamiért. Ne sajnáljuk az időt, ha a konyhában tevékenykedünk!

Ha zöldség chipset szeretnénk készíteni házilag, szerintem erre a célra legideálisabb, ha cukkinivel dolgozunk. A cukkini ráadásul igen közkedvelt alacsony kalóriatartalma, magas víz és vitamintartalma, semleges ízvilága miatt, és szinte bármilyen ételhez kitűnően passzol. Tehát minden konyhában ott a helye!  Ez a zöldség biztos sikert garantál, legyen az ember kezdő, vagy haladó “szakács”.  Ma egy villámgyorsan elkészíthető, cukkiniből készült chips-receptet szeretnék bemutatni Önöknek. Tartsanak velem!

Cukkini chips

Hozzávalók:

2-3 cukkini, olívaolaj, parmezán, só, bors

Melegítsük elő a sütőt 130 fokosra. Addig a cukkiniket vágjuk 2-3 mm vastagságú szeletekre. Ha ezzel készen vagyunk, egy olívaolajjal kikent sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk a szeleteket. Kicsit sózzuk meg, ez segít, hogy a magas víztartalmú zöldség könnyebben veszítsen nedvességtartalmából a sütéskor. Hiszen ne feledjük, azt szeretnénk, hogy ropogós chipsünk legyen.

Körülbelül negyedóra múlva fordítsuk meg a szeletkéket. Újabb 15 perc elteltével vegyük ki a chipset a sütőből. Érdemes megszórni egy kis reszelt parmezánnal a még forró chipseket. Én simát is és parmezánosat is tálaltam, hozzá mártogatóst kínáltam. A mártogatós görög joghurtból készült, amibe tettem egy kis mascarponét és friss oregánót is. Jó chipsezést Önöknek!

MEGOSZTÁS