//Az örmény tabulé

Az örmény tabulé

MEGOSZTÁS

A nagyszerű és megunhatatlan, különböző kultúrák ételeit felsorakoztató kaukázusi konyha remekei közül mindig van miből választani. Mivel Örményországban nagy tisztelet övezi a gabonaféleségeket, mindenképpen érdemes szót ejteni róluk, főként a legelterjedtebb gabonafajtáról, a búzáról. Búzából nem csak kenyér készül, bár Örményországban kétségtelenül ez a legnépszerűbb élelmiszerek egyike.

Gondoljunk például a messze földön híres lavas kenyérre, melyet napszaktól függetlenül fogyasztanak az egész régióban, és nem csak önmagában kínálják, hanem minden fogás mellett megtalálható. A tányérformájú finomságból még napjainkban is kóstolhatunk tradicionálisan elkészített változatot: ez a pékáru egyedi, földbe épített agyagedényben sül késszé.
A kenyérféléken túl számos ételt készítenek búzadarából és igen nagy népszerűségnek örvend rokona, a durván őrölt bulgur is. A búzamagokat
ősidők óta kőedényben morzsolták össze, mely búzatöret sok-sok finomság alapjául szolgált.

Ma, egy a nálunk nem annyira elterjedt, bulgurból készült ételféleséget, a tabulét szeretném bemutatni Önöknek. A Közel-Keleti országokban mindenhol fogyasztják a tabulét, ami nem csak ízletes, de kinézetre is mutatós saláta. Örményországban is nagy népszerűségnek örvend. Az örmény tabulé bemutatása azért is szerencsés, mert kicsit másképpen készül, mint annak arab változata. Lényeges különbség, hogy az eredeti salátához képest kevesebb petrezselymet tartalmaz, viszont van benne paradicsompaszta, ami miatt – véleményem szerint – szaftosabb és a magyar ízlésnek jobban megfelel. Az örmények ezt az ételt előételként is fogyasztják és húsos ételek mellé is szervírozzák. Az ősz közeledtével lassan vége a grillszezonnak… de mielőtt búslakodni kezdenénk, hogy ismét eltelt a szép nyár, készítsük el a bulgursalátát, ami színében, illatában, zamatában visszavarázsolja a nyarat és egyben zseniális köretként szolgál a grillételek mellé.

Tudták, hogy egy kiadós örmény ebéd nem fejeződhet be anélkül, hogy a házigazda ne kínálna körbe pörkölt búzaszemeket a vendégeknek? Ez is bizonyítja, mekkora tisztelet övezi a gabonát Örményországban.
Tartsanak velem!

Tabulé


Hozzávalók:
15 dkg bulgur, 4 db paradicsom, 2-3 újhagyma, 1-2 csomag petrezselyem, friss borsmenta, olívaolaj, 1 citrom leve, só, bors


A bulgur nem más, mint búzatöret. Többféleképpen és egyszerűen elkészíthető. Én úgy szoktam megfőzni, hogy a durvára tört búzaszemeket olívaolajon előpirítom, majd felöntöm vízzel és egy kevés paradicsompasztával. Forrástól számítva, úgy 15 perc alatt készre főzöm. De elkészíthető úgy is, hogy a bulgurt vízbe áztatják egy fél órára, ezután pedig egyszerűen készre főzik. Amíg kihűl a bulgur, addig vágjuk apróra a paradicsomot, az újhagymát és a borsmentát. A petrezselymet alaposan áztassuk ki a felhasználást megelőzően, mert általában sok port tartalmaz. Ha ezzel megvagyunk, vágjuk nagyon apróra. Végül nem marad más, mint összeönteni a hozzávalókat úgy, hogy a mentát és a petrezselymet a végén keverjük bele. Locsoljuk meg a salátánkat egy citrom levével, olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk. A tabulé salátát érdemes néhány órán belül elfogyasztani, mert a hozzávalók hamar összeesnek. Könnyen elkészíthető és ízletes. Jó étvágyat hozzá!

MEGOSZTÁS