//Az élet vize

Az élet vize

MEGOSZTÁS

Egy orosz legenda szerint Mengyelejev nevéhez fűződik a klasszikus orosz vodka alkoholfokának megállapítása, ami 40 százalék. A periódusos rendszer megalkotója 1865. január 31-én védte meg doktori disszertációját az alkohol-víz elegyekről.

Az alkoholfogyasztás a világon mindenhol a helyi gasztronómia szerves része, majd minden nemzet büszkélkedhet egy saját nemzeti itallal. Oroszország a vodkával, melynek története régre vezethető vissza. Az alkoholos italok fogyasztása nem újkeletű az emberiség történetében, kultúrák sokaságában a társadalmi események elengedhetetlen kelléke. Igaz, hajdanán, még nem lepárolt, hanem erjesztett formában készítették, fogyasztották.

„Ha hinni lehet a témában fellelhető irodalmaknak, akkor Egyiptomban vagy Perzsiában jelent meg először az alkohol”

A lepárlással előállított alkohol pedig egy perzsa orvos, Ar-Razi nevéhez fűződik, aki a 11. században foglalatoskodott ilyesmivel. Az alkoholpárlatot annak idején kizárólag orvosi célokra használták fel. A 12. században már Európában, a francia Provenceban kísérleteztek tovább a szesztartalmú folyadékkal, melyhez különböző növényeket használtak. Olaszországban is akkortájt állítottak elő égetett szeszes folyadékot, melyet szintén gyógyászati célokra használtak. Írországban házilag készítettek gabonapárlatot. Úgy tűnik tehát, hogy ezek párhuzamos folyamatok lehettek világszerte, nem lenne egyszerű kihirdetni, hogy mely nemzet volt úttörő az égetett szeszes italok előállításánál. Az biztos, hogy valami elemi dologra bukkantak, ami határtalan karriert futott be.

„Az alkohol Oroszországban is különleges gyógyszerként kezdte pályafutását”

A legenda úgy tartja, hogy egy genovai követ ajándékozta az aqua vitae-t, az élet vízét Dmitrij Doni fejedelemnek a 14. században. A helyiek túl erősnek tartották az orvosságot, ezért vízzel hígították. Sok mindenből kezdtek előállítani alkoholt, így gabonából is. Ez utóbbi lett a legnépszerűbb, az igazi vodka is ebből készül.

A szeszes italok elterjedése hamarosan megállíthatatlan lett az Orosz Birodalomban. A 16. század elején a párlatok addigi importját felváltotta annak exportja, igaz, akkoriban még vino, azaz bor néven volt ismert ama bizonyos gabonapárlat, amit 1920 óta vodka névvel illetünk. A szó amúgy a voda-víz szóból származik. Ma is gyakran szokták vodacskának-vízecskének becézni az italt.

„Visszatérve a vodka fejlődéstörténetére, már a cári udvarban is felfigyeltek a vodkában rejlő komoly üzleti lehetőségre”

Értékesítési monopólium alá került a termék, komoly bevételt biztosítva ezzel a kincstárnak. Adózási szempontól nem volt közömbös, hogy az értékesített ital hány fokos. Mint ahogy a fok meghatározásánál figyelembe vették az időjárást, tehát azt, hogy az ital hány fokon fagy meg. Sokáig, a 19. század közepéig különböző erősségű, 30-90 százalékos vodkákat értékesítettek országszerte. 1843-ban törvényben határozták meg, hogy az ital erőssége egységesen 40 százalékos legyen. Így könnyebb volt a tömény szeszes italokra kivethető adó megállapítása. Ezen a ponton meg is dől a Mengyelejev-féle mítosz, miszerint az ő nevéhez fűződne az orosz vodka szesztartalmának meghatározása, hiszen a tudós kémikus a törvény életbelépésekor mindössze 9 éves volt.

„A világ más tájain nem mindenhol követték az ital ilyen fokú keverési arányát. A hozzáértők egy része állítja, hogy az ital 38 vagy 44 százalékon sokkal jobban kihozza annak élvezeti értékét”

Hangulatfokozó italokról lévén szó, mindenkinek megvan a maga kedvence. A vodka nem csak tradíció, annál sokkal több! Fogyasztása – sokan állítják -, különleges időtöltés.

A vodkát hagyományosan gabonféléből, rozsból, búzából, árpából, kukoricából készítik. De gyengébb minőségű változatai készülhetnek burgonyából, rizsből, cukorrépából, sőt szőlőből is.Ezeket azonban már szamagonnak hívják, hiszen a vodka 1894 óta kizárólag gabonából készülhet. Az előállítás során az élesztővel erjesztett, ledarált alapanyagokból finomszeszt párolnak le. A lepárlást a szűrés követi, ami egy – a mellékízek semlegesítésére szolgáló – nagyon fontos mozzanata az ital elkészítésének. A vodka tisztasága, ízvilága függ ettől. Először kvarchomok-szűrőn, majd aktív szénszűrőn engedik át a folyadékot. Ezt a folyamatot többször is megismételhetik. A végterméket palackozás előtt vízzel hígítják, és minimum 2-7 napig pihentetni hagyják. A nívós vodkák esetében a pihentetés akár a 90 napot is elérheti, és egyrészt kristálytiszta forrásvizet használnak az alkohol hígításához, másrészt nemesebb anyagokon szűrik át a nemes nedűt, így arany- vagy ezüstfiltert is használnak. Az elsőrangú vodka lényege, hogy minőségi alapanyagok kerülnek felhasználásra, és minden munkafolyamatot pontosan, az előírásnak megfelelően hajtanak végre.

„Az égetett szeszes italok közül a vodka az egyik legnépszerűbb a világon, színtiszta színe, neutrális ízvilága sokakat vonz”

A bárpultoknál is előszeretettel kevernek vodkát koktélokhoz, hiszen sokféleképpen lehet szervírozni, gondoljunk csak a Salty Dog, a Sea Breeze, a Kamikaze, a Hawaiian, a Cranberry kick koktélokra, vagy a talán legismertebb Bloody Mary-re. De otthon is lehet kísérletezni. Csak bátran!

Aki pedig tisztán szereti inni, az igazán tudja, hogy mi az a vodka. A vodkát fogyasztás előtt nem szabad túlhűteni, aminek két oka is van: egyrészt a lefagyasztással ártunk a vodka ízvilágának, másrészt ha túlhűtjük, könnyebben a fejünkbe száll. Szerintem a fogyasztáskor ideális hőmérséklete 10-12°C, de sokan esküsznek a 6-8°C-ra lehűtött italra. Szervírozáskor féldecis poharat használjanak és azt töltsék is tele.

„A vodkázás alapelve, hogy enni kell mellé”

Az oroszok nem is szoktak zakuszka nélkül italozni. A sós uborka, a marinált paradicsom, a savanyított káposzta, a sós hering, a kaviár és a főtt burgonya nagyszerű segítői a vodkázásnak. Ha gondolják, a kísérők elkészítéséhez korábbi receptjeink közül meríthetnek ihletet.

Ami a szokásokat illeti, a vodkát Oroszországban koccintás után illik egyszerre kiinni a pohárból, és csak azután visszahelyezni az asztalra. Az este folyamán sok-sok pohárköszöntőre számíthatunk, és biztosak lehetünk benne, hogy az est végéig mindenkire sor kerül.

„Sok ország dicsekedhet nemzetközi élvonalban elismert vodka márkával. Ilyen a francia Grey Goose, a svéd Absolut, az amerikai Skyy, az új-zélandi Below, a holland Ketel One, vagy a japán Eiko. Orosz vodkák közül sok híresebb márka világhírű, így a Stolichnaya, a Russian Standard, a Crystall, a Kaufman, no meg a Beluga… Nekem ez utóbbi a kedvencem”

Saját vodkás receptem amely ilyenkor influenza szezonban különösen ajánlott:

Mézes citromos vodka

Hozzávalók: 5 cl vodka, méz, citromlé

A vodkába keverjünk el egy kis mézet, és frissen facsart citromlevet.

Igyuk meg, és szükség esetén készítsünk belőle újat!

Jobbulást!

MEGOSZTÁS