//Aloe, a csodanövény

Aloe, a csodanövény

MEGOSZTÁS

Vannak növények, amelyeknek reklámra sincs szükségük, ilyen az aloe vera is. Az ókori idők óta ismert aloe vera mágikus erejét hamar felismerték az emberek, és nem csoda, hogy a kontinensek, gyarmatok meghódításainak időszakában a hosszú tengeri útra induló hajósok patikájának is elengedhetetlen kelléke volt. Elsősorban rovarcsípéseket, napégést, fagysérüléseket és sebeket kezeltek a segítségével. Gyógyító erejét, a tengerészek közbenjárásával, a világ számos tájékán megismerték. A levágott levelek – minden gond nélkül – bő egy hónapig is eltárolhatóak voltak. Igénytelen, szívós növényről van szó, amely rendkívül jól bírja a szárazságot, hat hónapig is kibírja öntözés nélkül.

Sokan láttak és látnak fantáziát a termesztésében, napjainkban Ázsia számos részén, az amerikai kontinensen és Európa mediterrán térségeinek délebbi területein is találhatunk aloe vera ültetvényeket. A növényről kinézete miatt sokan gondolják, hogy a kaktuszok családjába tartozik, de ez valójában nem így van. Az aloe vera a pozsgás spárgavirágúak rendjébe sorolható. Lándzsa alakú levelei úgy fél méteresek, amelyek, ha levágják őket, újranőnek. A növénynek több mint 300 fajtája létezik, orvosi célra viszont mindösszesen néhány alkalmas. Az aloe vera levelei több száz hasznos hatóanyagot tartalmaznak: különböző vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket.

Az aloe verát nem csak külsőleg használhatjuk, hanem belsőleg is. Különben mit is keresne itt, a gasztrorovatban, nem igaz? Ráadásul belsőleg jobban felszívódnak hasznos hatóanyagai. Közeledik a nyár, amikor a folyadékbevitelre fokozottabban oda kell figyelnünk. A frissítő italok szezonja beköszönt a nyárias jóidővel egyetemben, amikor hűsítő limonádékat fogyasztunk egyre szélesebb ízpalettán. A klasszikus mellett elterjedtek az utóbbi években a bodzás, mentás, bogyós gyümölcsös változatok. Ezt a kínálatot egészíteném ki a jótékony aloés verzióval. Szerintem nem is kerülhetne jobb helyre az aloe vera semleges ízű, zselés állagú belseje, mint egy frissítő limonádéba. Beszerzése sem nehézkes, hipermarketek bio-zöldséges részlegén itthon is megtalálható. A levélből mindig annyit vágjunk le, amennyire éppen szükségünk van. Így egy levél akár hetekig is elegendő.

A szerencsésebbek otthon is nevelhetnek aloe verát, de úgy tartják, hogy a levelek hatóanyagtartalma csak a növény öt éves korától megfelelő. Készítsünk el közösen egy limonádét, amely nem csak különleges és finom, hanem még méregtelenít is!

Aloés, uborkás limonádé

Hozzávalók:

Aloe vera levél, citrom, uborka, víz

Az aloe vera levélből, miután megmostuk, vágjunk le egy tetszőleges darabot, és vágjuk ki annak belsejét. Mivel a “meghámozott” levélbelső ragadós állagú,  mossuk azt le bő vízzel, hogy  eltávolítsuk annak latex tartalmát. Kockázzuk fel az aloe zselés belsejét az uborkával és a citrommal együtt. Rakjuk az összes hozzávalót egy pohárba, öntsük fel vízzel, és hagyjuk benne ázni egy jó fél óra hosszat. Kitűnő frissítő, méregtelenítő italt varázsolhatunk belőle. Egészségükre!

MEGOSZTÁS

Pályafutásom mindvégig Oroszországhoz, illetve a posztszovjet térséghez kötődött és kötődik mindmáig. A moszkvater.com társalapítója és stratégiai tanácsadója vagyok. A gasztronómia a szívügyem, fő hobbim a főzés.