//Aloe, a csodanövény

Aloe, a csodanövény

MEGOSZTÁS

Vannak növények, amelyeknek reklámra sincs szükségük, ilyen az aloe vera is. Az ókori idők óta ismert aloe vera mágikus erejét hamar felismerték az emberek, és nem csoda, hogy a kontinensek, gyarmatok meghódításainak időszakában a hosszú tengeri útra induló hajósok patikájának is elengedhetetlen kelléke volt. Elsősorban rovarcsípéseket, napégést, fagysérüléseket és sebeket kezeltek a segítségével. Gyógyító erejét, a tengerészek közbenjárásával, a világ számos tájékán megismerték. A levágott levelek – minden gond nélkül – bő egy hónapig is eltárolhatóak voltak. Igénytelen, szívós növényről van szó, amely rendkívül jól bírja a szárazságot, hat hónapig is kibírja öntözés nélkül.

Sokan láttak és látnak fantáziát a termesztésében, napjainkban Ázsia számos részén, az amerikai kontinensen és Európa mediterrán térségeinek délebbi területein is találhatunk aloe vera ültetvényeket. A növényről kinézete miatt sokan gondolják, hogy a kaktuszok családjába tartozik, de ez valójában nem így van. Az aloe vera a pozsgás spárgavirágúak rendjébe sorolható. Lándzsa alakú levelei úgy fél méteresek, amelyek, ha levágják őket, újranőnek. A növénynek több mint 300 fajtája létezik, orvosi célra viszont mindösszesen néhány alkalmas. Az aloe vera levelei több száz hasznos hatóanyagot tartalmaznak: különböző vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket.

Az aloe verát nem csak külsőleg használhatjuk, hanem belsőleg is. Különben mit is keresne itt, a gasztrorovatban, nem igaz? Ráadásul belsőleg jobban felszívódnak hasznos hatóanyagai. Közeledik a nyár, amikor a folyadékbevitelre fokozottabban oda kell figyelnünk. A frissítő italok szezonja beköszönt a nyárias jóidővel egyetemben, amikor hűsítő limonádékat fogyasztunk egyre szélesebb ízpalettán. A klasszikus mellett elterjedtek az utóbbi években a bodzás, mentás, bogyós gyümölcsös változatok. Ezt a kínálatot egészíteném ki a jótékony aloés verzióval. Szerintem nem is kerülhetne jobb helyre az aloe vera semleges ízű, zselés állagú belseje, mint egy frissítő limonádéba. Beszerzése sem nehézkes, hipermarketek bio-zöldséges részlegén itthon is megtalálható. A levélből mindig annyit vágjunk le, amennyire éppen szükségünk van. Így egy levél akár hetekig is elegendő.

A szerencsésebbek otthon is nevelhetnek aloe verát, de úgy tartják, hogy a levelek hatóanyagtartalma csak a növény öt éves korától megfelelő. Készítsünk el közösen egy limonádét, amely nem csak különleges és finom, hanem még méregtelenít is!

Aloés, uborkás limonádé

Hozzávalók:

Aloe vera levél, citrom, uborka, víz

Az aloe vera levélből, miután megmostuk, vágjunk le egy tetszőleges darabot, és vágjuk ki annak belsejét. Mivel a “meghámozott” levélbelső ragadós állagú,  mossuk azt le bő vízzel, hogy  eltávolítsuk annak latex tartalmát. Kockázzuk fel az aloe zselés belsejét az uborkával és a citrommal együtt. Rakjuk az összes hozzávalót egy pohárba, öntsük fel vízzel, és hagyjuk benne ázni egy jó fél óra hosszat. Kitűnő frissítő, méregtelenítő italt varázsolhatunk belőle. Egészségükre!

MEGOSZTÁS