//A főzelékek királya

A főzelékek királya

MEGOSZTÁS

Megesik, hogy egy szezonális zöldség vagy gyümölcs esetében a szezon befejeztével jut eszünkbe, hogy vajmi keveset ettünk belőle. Nos idén, nálunk a spárga volt ilyen étel. Így aztán nagyon megörültem, hogy június vége lévén találtam még belőle a piacon.

A nálunk kevésbé népszerű zöldségből, a spárgából, érdemes minél többet fogyasztani, hiszen a liliaceae családjába tartozó spárga magas vitamintartalma mellett, alacsony kalória- és szénhidráttartalmú, magas rosttartalmú, így különösen jó hatással van az egészségünkre. Érdemes levesként, párolt vagy csőben sült köretként, de akár főzelékként is elkészíteni.

A főzelékek rajongói tábora inkább régiónkra jellemző, mert a zöldségeknek ez a sűrítéssel készült változata máshol nem ismert. Érdekes, hogy ezen okból kifolyólag más nyelveken nincs is megfelelője a  főzelék szónak, és lefordítani is igen körülményes. Fordítják például egyszerűen zöldségnek, szósznak, sűrű levesnek vagy zöldséges-fogásnak, melyek, valljuk be, csak megközelítik a főzelék fogalmát.

A főzelékekben az a jó, hogy mindenféle zöldségből elkészíthetők, ezért aztán megunhatatlan fogások kreálhatóak belőlük. A legismertebb főzelékek olyan alap zöldségekből készülnek, mint a tök, a burgonya, a répa, a borsó, a bab, vagy a lencse.

Mifelénk már a 16. században is készítettek főzelékeket. A főbb sűrítési módszer, a rántás technológiája viszont csak a 19 században terjedt el Magyarországon, méghozzá osztrák hatásra. Azt, hogy addig mivel sűrítettek, csak tippelni lehet. Talán burgonyával. De sok egyéb sűrítési módszer is népszerű, mint például a habarás.

A spárgától sokan ódzkodnak a konyhákban. Elismerem, a hagyományos fehér és lila spárga tisztítása kicsit körülményes, és nagyon fontos, hogy az elkészített étel ne szálkás legyen, de megéri a vessződést. Közép-Európában inkább a fehér spárga a kedveltebb, annak lágy, aromás íze miatt. A fehér spárga esetében fontos, hogy a spárgát a fej aljától a síp végéig teljesen meghámozzuk. A fás sípvégeket feltétlenül vágjuk le és dobjuk ki, különben a rostos, rágós, kifejezetten keserű rész élvezhetetlenné teszi a belőle elkészített ételt. A spárga legértékesebb része annak csúcsa, az úgynevezett spárgafej. Ez a spárga legzsengébb és legfinomabb része.

Akinek nincs ideje vagy netalántán bevallja, hogy egyszerűen lusta vagy unalmasnak találja a monoton tisztítást, és nem akar bíbelődni a zöldség tisztításával, annak azt javaslom, hogy vásároljon inkább zöld spárgát. A zöld spárga íze nem sokban különbözik a fehérétől, de a tisztítása végtelenül egyszerű: csak le kell törni a fás, szálkás végét és készen is vagyunk. A zöld spárgát én inkább párolt formájában szoktam elkészíteni és besamelmártásban, reszelt sajttal összesütni. Ma azonban, így a spárga szezon végén, a főzelékek királyát fogom elkészíteni Önöknek. Tartsanak velem!

Spárgafőzelék

Hozzávalók: 1 kg fehér spárga, 3-4 dl húsalaplé, 1 fej vöröshagyma,  vaj, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt,  1 csomag petrezselyem, szerecsendió, só, bors

A vöröshagymát apróra vágjuk és egy kevés vajon, megsózva, megdinszteljük. Ezt követően a dinsztelt hagymát felöntjük az alaplével és belerakjuk a  megtisztított, felkarikázott spárgát. Amikor a spárga megfőtt, fűszerezzük azt meg, majd habarjuk be a főzeléket lisztes tejföllel. Végezetül tegyük bele az apróra vágott petrezselymet. A spárga új ízvilággal gazdagítja az amúgy méltón elismert főzelékek táborát. Rántott hússal fantasztikus fogás. Jó étvágyat hozzá!

MEGOSZTÁS