//Mustra delikát

Mustra delikát

MEGOSZTÁS

Egy igazán különleges budapesti helyre látogattunk el, ahol a széles választék nagy szakértelemmel párosul. Ha kíváncsiak rá, hol érdemes minőségi alkoholos italokat vásárolni, tartsanak velem!

Oláh László igazán nagy szakértője az alkoholtartalmú italoknak, főleg ha borról, pezsgőről van szó. Nem véletlen, hiszen a Mustra Delikát tulajdonosa korábban, közel tíz éven keresztül a Törley Pezsgőgyár marketing igazgatója volt. Saját vállalkozása mellett a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének ügyvezetője is. Az alkoholos italokat forgalmazó szaküzlet neve – Mustra Delikát – igazán találó, hiszen a mustra szó kereskedelmet, bemutatást, kis mennyiségben történő értékesítést jelent. Aki betér a IX. kerületben található üzletbe, egyedi és igazán különleges választékkal találja szemben magát, amit igény szerint profeszionális tanácsadással egybekötött kiszolgálás egészít ki.

Érdekes lehet a munkája..

– Világ életemben szerettem kommunikálni az emberekkel, így aztán szakmámnak a vendéglátóipart választottam. A Vendéglátóipari Főiskolát végeztem el, majd annak szállodai kiegészítőjét. Rövid ideig egy dobogókői hotelben dolgoztam, ám minden megváltozott amikor a Törleyhez kerültem. Az alkoholértékesítés felé fordultam, ami a mai napig meghatározza életemet.

–  S meg is kóstolja az alkoholos italokat, vagy inkább csak eladja?

– Ha mindenki annyit inna, mint én, akkor az alkoholforgalmazó cégek egytől egyig csődbe mennének. De a kérdésre válaszolva, mint általában sokaknál, az első találkozásom az alkohollal a gimnazista évekre vezethető vissza. Talán a boros kóla volt az az ital, amit először ittam. Egyébként, komolyra fordítva a szót, úgy gondolom, hogy a minőségi italok fogyasztásához fel kell nőni. Hosszú az út, mire mindenki rájön, mit szeret igazán. Így voltam ezzel én is.

– Az üzlet a rehabilitált és igen népszerű IX. kerület megújuló részén, a Balázs Béla utcában található. Sokan választották lakhelyükül a kerületet, de jelentős az itt tanuló külföldi egyetemisták száma is. Miért pont erre a helyre esett a választás az üzlet megnyitásánál?

– Jómagam tizenöt éve lakom itt. Elképesztő fejlődésen ment keresztül a kerület és annak környéke. A lakóközösség kicserélődésével megjelentek a fiatalabb, harmincas, kisgyerekes családok is. Mindenképpen szerettem volna a lakókörnyezetem közelében, az Üllői út, Mester utca, Haller utca környékén megnyitni az üzletemet.

– Kiket tekint célközönségnek?

– A hazai és külföldi egyetemistákat semmiképpen sem, hiszen ők leginkább a nagyobb kereskedelmi láncoknál vásárolnak, akciós termékeket keresnek, így ők ritkán térnek be. Vásárlóim inkább a fiatalabb, igényesebb, környékbeli gyermekes családok. Ezt bátran kimondhatom, mivel az üzlet már negyedik éve üzemel.

– Térjünk ki az üzlet választékára!

– Arra vigyáztunk, hogy a választékunk nagy része ne legyen azonos a szuper- és hipermarketben vásárolható termékekkel. Így aztán a portékánk 95 százalékban különbözik a nagy láncok termékpalettájától. A fő profilunk a bor és a pezsgő. Talán azért is, mert ezeket a termékeket ismerem a legjobban. Jelentős termékkörként tartom számon a közkedvelt kisszériás söröket, amit sokan – tévesen – kézműves sörként ismernek. Mivel itt technológiáról beszélünk, ezért nehéz kézművesek nevezni az ilyen termékeket, de az üvegek címkéjén mégis általában ez szerepel. Persze, a repertoárban más áruk is szerepelnek, égetett szeszes italok, azon belül is pálinkák, whiskyk, vodkák és konyakok.

– Álljunk meg egy szóra a magyar pálinkánál, amelyről manapság annyi mindent hallani. Hogyan látja most a pálinka helyét a hazai alkoholpiacon?

– Nem egyszerű a helyzet. A pálinka újkori története körülbelül 15 évre nyúlik vissza, és az agárdi pálinkához köthető. A pálinkaház tulajdonosai – le a kalappal előttük! – nagyon sokat tettek a pálinka újrapozícionálása érdekében. Jelenleg viszont már túl sok, 60-70 kereskedelmi kifőzde van az országban. Mellettük érdemes szót ejteni a bérlepárlókról is, melyek végtermékeit elvileg nem lehetne értékesíteni a kereskedelmi forgalomban. És akkor még a házi kifőzdékről nem is beszéltünk! A magas jövedéki adó, a népegészségügyi adó – a köznyelvben chips adó -, és a magas ÁFA miatt nem igazán piacképesek ezek a termékek. A pálinka árát ezen felül tovább emeli, hogy törvényileg az igazi magyar pálinka 100 százalékban hazai gyümölcsből készülhet. Ez nagyon helyes, ám az elmúlt években a gyümölcsárak sajnos nagyon megemelkedtek. Amit a pálinkákkal kapcsolatban még mindenképpen megemlítenék, hogy karakteres ízű italról lévén szó, koktélalapnak sem ideális.

– Mi az, ami a leginkább fogy, ami trendi, népszerű?

– Az alkoholfogyasztás tekintetében általános tendencia a világon az elmozdulás az alacsonyabb alkoholtartalmú italok irányába. Ezzel összefüggésbe hozható a pezsgő elterjedése is. A nemzetközi trend egyértelműen begyűrűzőtt Magyarországra is. A pezsgő eladások évről-évre jelentősen nőnek. Nem véletlen, hogy egyre több itthoni borászat is elkezdett pezsgő előállításával foglalkozni. A legnagyobb pezsgőgyártó cégek Franciaországban, Champagne környékén vannak, ahol limitált mennyiségű helyi szőlőt tudnak csak szüretelni. Már a 2000-es évek elején jelezték, hogy egyszerűen nem tudják kielégíteni a vásárlói igényeket. Ekkor indult világkörüli útjára a prosecco az olaszoktól és a cava a spanyoloktól. A szénsavas borok piaca is egyértelműen sokkal színesebb lett az elmúlt évtizedben. A német Henkell cégcsoport például, amely nem mellesleg a budafoki Törley gyárnak is a tulajdonosa, komoly eredménnyel büszkélkedhet világszerte, így az amerikai kontinensen is. A Mionetto prosecco termékük az amerikai pezsgőpiacon jelenleg stabilan az első helyen áll. Az amerikai filmekben egyre gyakrabban termékelhelyezéses reklámként szerepel a pezsgő. Ez sem véletlen. A pezsgő piaci trendje Magyarországon is változóban van. A felső szegmensben a Kreinbacher termékei tarolnak, de az átlag fogyasztó is a minőségibb száraz termékeket keresi.
A Mustra Delikát édes pezsgőt nem is forgalmaz, ahogyan tank pezsgőt sem. Szerencsére az ilyen termékekre nem is nagyon van már igény. Viszont száraz pezsgőre, mint mondtam, annál inkább!

– Közeleg a szilveszter. Milyen pezsgőt fog bontani?

– A nyers rosé pezsgőt szeretem a legjobban. Szerintem idén a Francois Pinot Noir Brut Nature pezsgője kerül a poharakba.

– Egyértelmű jelei vannak, hogy az Oroszország elleni szankciókat azért előbb-utóbb feloldják. Ha megjelenik majd a piacon a híres krími pezsgő, felvenné az üzlet választékába?

– Hogyne! Ez nem kérdés. Mindenképpen, hiszen méltón híres borvidék termékeiről beszélünk.

– Az üzleted kényelmesen, asztalnál ülve lehet elfogyasztani egy kávét vagy egy csésze teát. Itt zajlanak a borkóstolók is?

– Igen. Teltházasak az általunk szervezett borkóstolós estéink, ahol kényelmesen negyvenhárom férőhelyet tudunk biztosítani. Annyira ismertek már a rendezvényeink, hogy a Facebook csoportunkon keresztül gyakorlatilag pár órán belül elfogynak a helyeink. Állandó törzsvendégeink mellett alkalmi résztvevők is szoktak csatlakozni, akiknek mi mindig nagyon örülünk. Ezeken a havi rendszerességgel tartott estéken döntően borokat, borászatokat mutatunk be. Alkalmanként nyolc bort, és szakértők segítségével. Pincészetek tulajdonosai vagy azok főborászai segítenek eligazodni, és általuk tájékozódhatnak vendégeink az egyes borvidékről, pincészetekről és azok borairól. Ezen felül tematikus borkóstolókat is szervezünk. Idén ősszel például a villányi franc és villányi redY (mely a ’ready’ szóból ered) borfajtákat mutattuk be. Egyébiránt hagyományosan májusban kisszériás söröket, júniusban proseccot, cavat, pezsgőt lehet nálunk kóstolni. Természetesen egy pálinkakóstolót is mindenképpen beiktatunk az évbe, amelyre a tél folyamán kerül sor. Ezek az esték hasznosak nekünk kereskedőknek is, de a pincészeteknek még inkább, hiszen a fogyasztói oldalról őszinte visszajelzésre ad kiváló lehetőséget.

– És mi a helyzet az alkoholfogyasztás és az egészség kapcsolatával?

– A Pécsi Orvostudományi Egyetem – a villányi pincészetek bevonásával – kutatásokat végzett a borfogyasztással kapcsolatban szív- és érrendszeri betegségben szenvedők esetében. Arra jutottak, hogy a mértékletes borfogyasztás egyértelműen pozitív hatással van a betegekre. Mint mindenben, itt is a mérték számít!

(X)
CÍMKÉK:
MEGOSZTÁS