//Tűz alatt Belgorod

Tűz alatt Belgorod

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Mikorra várható az ukrán ellentámadás? Mi következhet Bahmut után? Mik lehetnek az ukrán lépések? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború május 22-i eseményeiről.

▪️Az Orosz Önkéntes Hadtest nevű alakulat képében ukrán diverzáns támadás érte a Belgorodi területen található Grajvoron települést, illetve az ugyanezen nevet viselő környékbeli határátkelőt. A páncélozott járművekkel megtámogatott ellenfélnek sikerült az első védelmi vonalat áttörve mintegy 8 kilométer mélységben behatolnia a nemzetközileg is oroszként elismert területekre.

▪️A határsértés elhárítása érdekében Moszkva újabb belügyi és katonai alakulatokat vezényelt a térségbe. A behatoló egységeket az éjszaka folyamán sikerült visszaszorítani a határ ukrán oldalára, a Belgorodi területen terrorelhárító rezsim – KTO – van érvényben.

▪️Grajvoronnal párhuzamosan a Belgorodi terület további határmenti járásait is támadta az ukrán haderő. A Grajvoroni és Sebekinszkij járások legalább hét települését érte tüzérségi támadás. Ugyanez igaz a Brjanszki terület Klimovszkij járására, ahol Horomnoje és Szolovjevka településeken érte aknavetős támadás a helyi civil infrastruktúrát.

▪️Válaszul a Belgorodi területet ért határincidensre, az orosz csapatok rakétatámadásokat indítottak a Harkov, valamint a környező Cirkuni település térségében állomásozó ukrán alakulatokra. Többek közt az ukrán haderő egyik harckocsizó dandárja alá tartozó zászlóaljparancsnokságot is találat ért.

▪️A Donyeck melletti Marjinka esetében az ukrán haderő egy helyi ellentámadási kísérlettel megpróbálta elfoglalni a szomszédos Pobjeda település környéki orosz pozíciókat. A támadást az orosz erők tüzérségi tűz alkalmazásával annak kibontakozása előtt visszaverték.

▪️Ismét átfogó orosz drón és rakétatámadás érte az ukrán haderő objektumait. Dnyepropetrovszkban helyi jelentések 15 robbanásról számoltak be a város külterületeiről, beleértve a repülőtér és a tűzoltóság térségét.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.