//Szumi lesz a következő?
Ultrahang Hidegkuti Konstantin #moszkvater

Szumi lesz a következő?

MEGOSZTÁS

A #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének aktuális adásában a Harkovi terület ellen megindított új orosz offenzíváról, annak lehetséges céljairól, a résztvevő orosz erőkről, az ukrán védelem problémáiról, a támadás potenciális további kiterjesztéséről újabb területekre, valamint természetesen a front egyéb szektorairól beszélgettünk.

Hosszú várakozást követően Oroszország végül május 10-én megindította újabb offenzíváját Északkelet-Ukrajna, azon belül is a Harkovi terület ellen. Szemben a médiában számtalan helyen és alkalommal megjelenő híresztelésekkel

„Moszkvának nem célja Harkov városának elfoglalása, helyette elsődlegesen egy biztonsági zónát kíván kialakítani a határ mentén”

Utóbbi a Belgorod, valamint a környező területek – és számos alkalommal civil célpontok – elleni szisztematikus ukrán tüzérségi belövések intenzitásának drasztikus csökkentése, amely legkönnyebben a frontvonal 10-20 kilométeres eltolásával érhető el. Épp ezért nem láthatunk most egy nagy erőkkel végrehajtott támadást, helyette az Alekszandr Lapin tábornok által vezetett Szever harccsoport inkább a kis létszámú alakulatokkal végrehajtott műveleteket preferálja.

„Ám még a harkovi határmezsgye elfoglalása sem biztosítja teljes egészében Belgorod biztonságát, mivel nyugati irányból továbbra is ki van téve az ukrán belövéseknek”

Nem véletlenül szólaltak meg a vészharangok ukrán oldalon például a katonai felderítés – GUR – vezetője, Kirillo Budanov által, aki már egy lehetséges Szumi elleni hasonló támadást vizionál a közeljövőben.

Mi zajlik Harkovnál? Hogyan néznek ki az ukrán védelmi vonalak? Valóban ellophatták a védekezésre szánt pénzt, ahogyan azt Anatolij Sarij oknyomozó riportja bemutatta? Szumi lesz a következő? Mi vár Csaszov Jarra?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Hidegkuti Konstantinnal, a #moszkvatér állandó szerzőjével a #moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Thuróczy Richard, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, szerdán és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.