//Szintet léptek a britek

Szintet léptek a britek

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal az orosz-ukrán háború és a nagyvilág legfrissebb híreiről beszélgettünk. Milyen megállapodást kötött Rishi Sunak és Volodimir Zelenszkij? Hová tűntek az Ukrajnának küldött amerikai fegyverek? Mi történik Lengyelországban?

Az év végi viszonylagos nyugalom után ismét felpörög a nemzetközi politikai élet. Itt van mindjárt az amerikai belpolitika, pontosabban magának a rendszernek a működéséről sokat eláruló botrány Lloyd Austin „eltűnése” körül. A védelmi miniszter állítólag úgy vonult kórházba, majd került oda vissza, hogy erről a Fehér Ház semmit sem tudott. Hát hol tartunk? Ezek után nem véletlen, hogy sokan már azt sem hiszik el, hogy prosztata műtétje, majd az ezt követő fertőzés akadályozza munkája ellátásában, és már azt híresztelik, hogy Austin meghalt Ukrajnában egy orosz rakéta támadás során. Közben a britek a NATO tagság egyfajta pótlékaként kétoldalú szerződésben garantálják Ukrajna biztonságát. Ez persze nem jelent több pénzt, de jól hangzik. Mit tartalmaz a kétoldalú biztonsági megállapodás? S ha már Ukrajna, akkor továbbra is nyomást gyakorolnak a nyugatiak Orbán Viktorra a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós támogatás, valamint a svéd NATO tagság blokkolása miatt. Mi e politikai játszma lényege? De a támogatások Orbán nélkül is lelassultak, és magyarázat helyett Washington azt vizsgálja, hová tűnt a leszállított fegyverek egy része. Végül Lengyelországban is áll a bál, hiszen az új kormány jobb híján a törvény megkerülésétől sem riad vissza a Kaczynskiék által kiépített rendszer lebontása és a politikai bosszú érdekében. De miért hallgat ilyenkor Brüsszel?

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.