//Szerjozsa papa fenyőfája
„A felállítás és a díszítés 11 napig tartott” #moszkvater

Szerjozsa papa fenyőfája

MEGOSZTÁS

Minden évben felállítják Oroszország karácsonyfáját a Kremlben. A kiválasztással és a fa feldíszítésével külön csapat foglalkozik, 11 éve immár Szergej Nyikolajevics Csapocskin vagy ahogy ő magát nevezi, Szerjozsa papa vezetésével.

„A felállítás és a díszítés 11 napig tartott” #moszkvater
„A felállítás és a díszítés 11 napig tartott”
Fotó:EUROPRESS/Pavel Bednyakov/Sputnik

Az idén 25 méter magas 96 éves fenyő áll a Katedrálisok terén, amelynek az alsó ágai 10 méter hosszúak. Moszkva környékének 50 fája versengett azért, hogy a katedrálisoktól körülvett teret díszíthesse december 22-től január 19-ig. Az ország karácsonyfájának kiválasztását az ezzel foglalkozó speciális bizottság még nyáron megkezdi.

„Bejárják Moszkva környékének erdészeteit, és amikor már csak 6-7 fa van versenyben, akkor kapcsolódik be a munkába Szerjozsa papa”

Azaz Szergej Csapocskin, a Szpecmontazs 768 az év nagy részében építkezések fém konstrukcióinak szerelésével és toronydaruk felállításával foglalkozó 49 éves főmérnöke. Ő felel 2009 óta a kiválasztott első számú fenyő szállításáért, felállításáért és feldíszítésért.

Mint a főmérnök az Ogonyoknak elmondta, a kiválasztásban a fa formáján kívül nagyon fontos a törzs vastagsága, de ügyelni kell arra is, hogy összekötözve a lombkorona átmérője ne haladja meg a 3,4 métert, mert ez a maximum, mi befér a Kreml Szpasszkij torony alatti kapuján. Amikor december elején kiválasztották a fát, 17 munkás szállt ki a Naro-Fominszk melletti erdőbe. Három napon át dolgoztak itt napi 18 órában.

A munka azzal kezdődött, hogy a helyi atya megáldotta a fát. Amíg fűrészelték, a fa tetejét egy daru tartotta, majd egy másik daru is bekapcsolódott és egy speciális fém állványra fektették. Az ágakat – vigyázva, hogy ne sérüljenek – egyenként a törzshöz kötik, ami nem egyszerű munka, hiszen a 100-120 milliméter vastag ágak a fagyban könnyen törnek. Amikor a fenyőt összekötözték, egy utánfutóra tették, és Moszkvába szállították.

„A felállítás és a díszítés 11 napig tartott”

Először a 32 tonnás alapot állították fel, majd darukkal beállították a fát. Ezután kezdődött a díszítés, a 2400 méter hosszú lámpasor, a 38 világító gömb és a 32 reflektor fel- és elhelyezésével. A több mint 300 méteres gyöngysor következett, majd a mintegy 1100 – ebből 360 kézzel készített és egyedi – díszt helyezték el. A dizájn minden évben egyedi, idén a három ajánlott variánsból a Morozko motívumot választották.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.