//Súlyos harcok Artyomovszknál

Súlyos harcok Artyomovszknál

MEGOSZTÁS

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális orosz donbasszi offenzíva? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Herszon feladása után vajon Zaporozsje ellen fordul Kijev? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború november 26-27-i eseményeiről.

▪️ Az ukrán csapatok tovább folytatták a Belgorodi területen, közvetlenül a határ mentén fekvő Sebekino elleni tüzérségi támadásokat. A belövések következtében több villanyvezeték megsérült, a településen egyelőre a víz- és áramszolgáltatás szünetel.

▪️ Újabb alakulatok térségbe vezénylésével az ukrán parancsnokság tovább folytatja a Harkovtól északra kitelepült harccsoport megerősítését. Egyelőre nem ismert, hogy a harccsoportot Kijev vajon a luganszki területek vagy egyenesen Belgorod elleni offenzíva részeként kívánja alkalmazni, ám a harcképesség csökkentése érdekében Moszkva folyamatosan tüzérségi tűz alatt tartja a csoportosulást.

▪️ A luganszki front mentén az orosz haderőnek sikerült több ukrán támadást is visszavernie Ploscsanka település térségében. Több harcjármű elvesztését követően az ukrán csapatok visszatértek eredeti pozícióikba.

▪️ Az ukrán ellentámadási kísérletek ellenére a Wagner katonai magánvállalat egységei tovább folytatják az Artyomovszk/Bahmut elfoglalására irányuló műveleteiket. Az előrenyomulást lassítják az Artyomovszk szerte előforduló megerősített állások, valamint kiépített védelmi vonalak.

▪️ A rossz időjárási körülmények ellenére a Donyecki Népi Milícia egységeinek sikerült az Artyomovszktól délre fekvő Kurdjumovka település körüli ellenőrzési zónát tovább szélesíteniük. Számos ukrán megerősített állás megsemmisült, illetve a Nép Milícia egységei elfoglalták Ozarjanovka falut.

▪️ A Donyeck elővárosának számító Makejevka Cservonogvadgyejszkij kerület elleni ukrán tüzérségi támadásokban több civil életét vesztette. Donyeckben egy ukrán tüzérségi lövedék az egyik helyi magasépület tetejébe csapódva három áldozatot követelt.

▪️ Orosz rakétatámadás érte a Krivoj Rog környéki ukrán vasúthálózatot. Az akció egyik kiemelt célja az ukrán 17. harkocsizó dandár Zaporozsje irányába történő áttelepítésének megzavarása/késleltetése.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.