//Strache és az ibizai videó

Strache és az ibizai videó

MEGOSZTÁS

Olyan médiaholdingot akart felépíteni Heinz-Christian Strache, mint Orbán Viktornak van. Egyebek mellett erről beszél a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke azon a német sajtóban nyilvánosságra került videófelvételen egy állítólagos orosz üzletasszonnyal. Közben kiderült, hogy lett útlevele is van a hölgynek. Szóval, nem tudjuk, hogy ki is. A politikus még 2017 nyarán, a választások előtt tárgyalt láthatóan ittas állapotban az ismeretlen hölggyel arról, hogy az oroszok segítsenek neki megvásárolni a népszerű tabloid, a Kronen Zeitung részvényeinek felét. Cserébe a választási siker esetén állami megrendeléseket ígért. Strache az ügylet lebonyolítására ugyanazt az embert ajánlotta, aki a Népszabadságot is bezárta. Mint fogalmazott, „Heinrich Pecina olyan befektető, aki az elmúlt 15 évben minden magyar lapot megvett és előkészített Orbánnak”. Végül az egészből nem lett semmi, az FPÖ hoppon maradt, hiszen előre megtervezett akcióról volt szó, Strachét csőbe húzták. A Die Presse információi szerint a felvételt egy nyugati titkosszolgálat készítette, az EP-választások hajrájára és Matteo Salvininek az euroszkeptikus radikális pártokat felvonultató milánói nagygyűlése elé időzített botrány miatt Strache lemondott, az ügyből egyértelmű győztesként kikerülő Sebastian Kurz kancellár pedig bejelentette a koalíció felmondását. Így Ausztriában előrehozott választásokat tartanak, ha minden igaz, szeptemberben.

Az Osztrák Szabadságpárt  partneri kapcsolatokat ápol az orosz kormánypárttal, s általában Ausztriának is jó a viszonya Moszkvával. A héten például Alexander Van der Bellen államfő tárgyalt Szocsiban Vlagyimir Putyinnal, s kiállt az Északi Áramlat bővítése mellett, miközben sürgette az Oroszországgal szembeni szankciók enyhítését. A most kitört botrány így nemcsak a korrupt FPÖ-t, hanem általában a Moszkvával jó kapcsolatokat ápoló európai radikálisokat, de valahol az osztrák kormányt is, és természetesen magát Oroszországot is lejáratja. Kihathat mindez az európai választások eredményére, hiszen érvet ad a folyamatosan az orosz befolyás növekedését hirdető liberális erők kezébe. A történtek kínosan érintik a napokban Strachét és az osztrák modellt egekbe dicsérő Orbán Viktort is. Az osztrák demokrácia állapotát viszont jól jelzi, hogy Strache azonnal lemondott. A Lajtán innen egy ilyen botránynak nem biztos, hogy lenne ilyen következménye.

Fotó:EUROPRESS/ALEX HALADA/AFP
MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.