//Putyin és az új világrend
Ultrahang Stier #moszkvater

Putyin és az új világrend

MEGOSZTÁS

A #moszkvater legfrissebb adásában Stier Gábor, a www.moszkvater.com főszerkesztője Putyin valódi céljairól, a globális Dél felépítéséről, Ukrajna mellékszerepéről, az orosz elnök bizalmatlanságának okairól, a hegemón hatalmak nélküli világról, Kína és India helyzetéről.

A héten tartotta 19. éves találkozóját a Valdaj Klub. A világrend jövőjét a középpontba helyező, „A világ szuperhatalmak nélkül” címmel megtartott moszkvai konferencián részt vett a #moszkvatér főszerkesztője, Stier Gábor, aki 2009 óta tagja a klubnak. Az október 24. és 27. között 41 ország 111 meghívottjával tartott találkozón az orosz kormány több tagja is megjelent, a rendezvény záró eseménye pedig szokás szerint Vlagyimir Putyin előadása volt, amely után még több mint három órán át  válaszolt a résztvevők kérdéseire. Köztük a #moszkvater főszerkesztőjének kérdésére is. Miként írja le az orosz elnök a jelenlegi helyzetet? Hogyan képzeli el Putyin az új világrendet? Miért tekinti az Oroszország és a Nyugat között dúló proxy háború mellék hadszínterének Moszkva Ukrajnát? Milyen szerepet szán az új világrendben Putyin a globális Délnek, és magának Oroszországnak? Elképzelhető-e nagyhatalmak nélküli világrend? Milyen állapotban van az úgynevezett nem nyugati világ? Erről és még sok más dologról beszélgetett Stier Gábor külpolitikai újságíróval, a www.moszkvater.com főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.