//Összezár Putyin mögött a BRICS

Összezár Putyin mögött a BRICS

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában arról beszélgettünk, hogy miként zárnak össze a BRICS országok Oroszországgal, miről szól a szerb-koszovói háború és mit jelez Erdogan vasárnapi győzelme.

Formálódik a nem nyugati világ. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az ukrajnai háború forszírozásával az Egyesült Államok stratégiai hibát vétett, hiszen az felgyorsította az úgynevezett globális Dél önszerveződését. Ennek a világnak az egyik legerősebb bástyája a BRICS, amely a nyáron Dél-Afrikában tartja legközelebbi csúcstalálkozóját, amelyre a nemzetközi körözés ellenére meghívták Vlagyimir Putyint, és egy közös valuta megteremtéséről tárgyalnak. Közben kiéleződött a helyzet Koszovó körül, Erdogan újraválasztása pedig biztosítja a folytonosságot a török külpolitikában.

Milyen szerepet játszhat a világrend átalakulásában a BRICS? Hol tart a BRICS bővülése? Búcsút mondhatunk-e a dollárnak? Ha igen, akkor mikor? Milyen globális érdekek ütköznek a Balkánon? Mely nagyhatalmak állhatnak a koszovói helyzet kiéleződése mögött? Mennyire meglepő Erdogan győzelme? Hogyan viszonyulnak az eredményhez a nagyhatalmak? Milyen súlya van ma Törökországnak?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.