//Oroszország veszíteni fog délen?
Ultrahang Hidegkuti Konstantin #moszkvater

Oroszország veszíteni fog délen?

MEGOSZTÁS

A #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének aktuális adásában az ukrajnai fronthelyzet mellett Örményország ODKB-ból történő kilépéséről, Vlagyimir Putyin pénteken ismertetett békefeltételeiről, Lindsey Graham amerikai szenátor ukrán ásványkincsekre vonatkozó elszólásáról, illetve a svájci békecsúcsról beszélgettünk.

Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök meglépve korábban belebegtetett ígéretét, bejelentette országa kilépését a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből – KBSzSz, oroszul ODKB. Pasinjan már korábban számos kritikát fogalmazott meg saját oldaláról a posztszovjet NATO-ként is ismert katonai szövetséggel, de leginkább Oroszországgal szemben, amely szerinte nem teljesítette szövetségesi kötelezettségét a karabahi háborúk alatt.

„Mondjuk utóbbit nehéz is lett volna, miután még Örményország is fennállása során végig jogilag Azerbajdzsán részeként ismerte el Hegyi-Karabahot, amelyre így az ODKB garanciái nem vonatkoztak, hasonlóan a NATO V. cikkelyének területi korlátaihoz”

Az elmúlt évek eseményeit, illetve Örményország ODKB-n belüli részvételének korábbi befagyasztását követően nem volt igazán meglepetés Pasinjan döntése. Ám, hogy mégis egy csavart helyezzen el a történetben, az örmény kormányfő csak a kilépés tényét jelentette be, viszont konkrét dátum nélkül. Persze utóbbi lényegében csak a feszültség fokozására szolgál, miután már egy eldöntött tényről beszélhetünk.

„Kérdés, hogy a Moszkvával történő szakítást követően egyáltalán ki lesz az, aki szavatolni tudja majd Jereván biztonságát”

Utóbbi folyamatnak csak egy része az ODKB-ból való kilépés, mivel a Gjumri városánál található orosz katonai bázisról, valamint ezzel párhuzamosan az örmény-török határ biztosításáról egy korábbi, 1997-es kétoldalú szerződés rendelkezik. Viszont Pasinjan oroszellenes külpolitikáját tekintve csak idő kérdése mikor kezdi majd el a miniszterelnök az orosz csapatok teljes kivonulását követelni.

Milyen feltételek mellett kötne tűzszünetet Putyin Ukrajnában? Milyen helyzetben van Örményország a két karabahi vereséget követően? Pótolhatja-e Franciaország és az Egyesült Államok Moszkvát a Kaukázusban? Hogyan áll a jelenlegi ukrán fronthelyzet?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Hidegkuti Konstantinnal, a #moszkvatér állandó szerzőjével a #moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Thuróczy Richard, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.