//Nitras, a lengyel kibic
Slawomir Nitras

Nitras, a lengyel kibic

MEGOSZTÁS

Az ukrán elnökválasztás kampányának hajrája elképesztő lépésekre készteti a nagy bajban lévő Petro Porosenko támogatóit. S belőlük külföldön akad elég, csak valahogy az ukránok nem igazán szeretik a jelenlegi elnököt.  De a kibicnek semmi sem drága. Nem érdekli, hogy az elmúlt öt év legnagyobb áldozata az ukrán nép. Számára fontosabb ennél a geopolitikai cél, a nyomás növelése Oroszországra. Ehhez a legmegfelelőbb jelölt tényleg Porosenko. Nem véletlen tehát, hogy mélyrepülése egyes lengyel politikusokat is aggaszt. Így például az Euromajdanban akkor kormánypártként nyakig benne lévő Polgári Platform képviselőjét Slawomir Nitrast.

A lengyel parlamenti képviselő azt találta mondani, hogy Orbán Viktor az ukrán válság idején Ukrajna felosztását javasolta Varsónak. Hogy kinek és mikor, arról nem beszélt. Intelligensnek, de veszélyesnek nevezte Orbánt, akit el kell dobni, mint egy rohadt gyümölcsöt. A képviselő Magyarországot is veszélyesnek tartja, mert a magyaroknak komplexusuk van, amióta elvesztették területük egy részét.

Mi ez az egész? Kezdjük azzal, hogy Orbán aligha vethette ezt fel az Ukrajnát Oroszországgal szemben kezdettől támogató Varsóban. Még akkor sem, ha netán erről álmodna. De nem is álmodik! Akkor meg miért gázol bele a lengyel honatya nemcsak Orbánba, de Magyarországba is? Hát azért, mert két kampány is folyik. Az európai és az ukrán. A lengyel liberálisok pedig már nagyon legyőznék a „magyar úton” járó Kaczynskiékat. Így Orbán lejáratásával – mert a vádakban elhangzottakkal aligha ért egyet a lengyelek többsége – próbálnak ütni egyet Kaczynskin is. Egyben segíteni Porosenkót, akinek országát lám, nemcsak Putyin, hanem Orbán is felosztaná. S beteges ruszofóbiától vezérelve gyengíteni a háborún túllépni akaró, békepárti Zelenszkijt. Mert a legfőbb ellenfél Putyin, s mindenkihez ezt figyelembe véve kell viszonyulni. De ne is folytassuk tovább. Kampány van, és ilyenkor semmi sem számít. Van, akinek még az ezeréves magyar-lengyel barátság sem!

Slawomir Nitras
Slawomir Nitras Fotó:Gazeta.pl

 

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.