//Moszkvai kérdőjelek
Stier-Szanyi Ultrahang #moszkvater

Moszkvai kérdőjelek

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal is a moszkvai terrortámadásról, a lehetséges elkövetőkről, és a történtek következményeiről beszélgettünk. Közben szóba került az orosz-ukrán háború is, amelynek kapcsán kisebb vita is kialakult beszélgető partneremmel, Szanyi Tiborral.

Március 22-én, pénteken este lövöldözés tört ki a moszkvai Crocus City Hall bevásárlóközpontban, az incidensnek előzetes jelentések szerint már mintegy 140 áldozata, és ennél is több sebesültje van. A maszkos fegyveresek egy rockzenekar koncertjén nyitottak tüzet, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett. Szombat délelőtt a brjanszki régióban, az ukrán határ mellett fogták el azt a négy terroristát, akit a moszkvai lövöldözéssel gyanúsítanak. Az elkövetők személyazonosságát is nyilvánosságra hozták. Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényletet, az ukránok az orosz titkosszolgálatokat láttatják a történtek mögött, míg Moszkva ukrán szálat sejttet az akcióban.

Mi történt pontosan a Crocus City Hall bevásárlóközpontban? Kik az elkövetők? Kik állhatnak a négy lövöldöző tádzsik mögött? Miért nem egyértelmű, hogy az Iszlám Állam szervezte az akciót? Miért nem logikus, hogy az orosz titkosszolgálatok szervezték a lövöldözést? Elképzelhető-e, hogy az ukrán titkosszolgálat szervezte be a tádzsikokat? Miért emlékeztet ez a Budanovék által korábban szervezett diverzáns akciókra? Miért lenne logikus az ügyben az ukrán szál? Tudott-e az Egyesült Államok arról, hogy valami készül? S mit gondol minderről Szanyi Tibor, és miért nem értünk több kérdésben egyet?

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #Moszkvatér alapító főszerkesztőjével és Szanyi Tiborral az ISZOMM elnökével a #Moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.