//Mit üzen Putyin Sojgu leváltásával?

Mit üzen Putyin Sojgu leváltásával?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal a hét legfontosabb híreiből tallóztunk, és most csak Szergej Sojgu védelmi miniszter leváltásáról beszélgettünk.

Vlagyimir Putyin meneszti Szergej Sojgut, akit az elnök azért szokásához híven nem hagyja  az út szélén a belső köréhez tartozó védelmi miniszter, hiszen megkapja a biztonsági tanács titkári tisztségét. Az utódja egy közgazdász, az eddig első miniszterelnök-helyettesként a gazdasági szféráért felelős Andrej Belouszov. A továbbra is Mihail Misusztyin vezetésével felálló új kormányban ezen kívül igazán látványos változás nem történt. A rendszeren belüli liberálisok, a monetáris blokk feladata lesz továbbra is a gazdaság növekedési pályán tartása, és vérfrissítésként bekerült a kabinetbe néhány kormányzó. Az ambiciózus fiatal technokraták és a több stressz tesztet is sikerrel vevő „régi motorosok” aránya egészségesnek tűnik, a nagy erőcsoportok pedig megtartották befolyásukat.

Mit üzen Sojgu leváltása? Lesz-e ennek megtisztulásnak folytatása? Bukás vagy nem Sujgu áthelyezése? Miért lépte át az árnyékát Putyin? Mi lesz Patrusevvel? Folytatódik-e az átalakulás? Hogyan hat ez a lépés a háborúra? Hogyan néz ki az orosz politikai rendszer?

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #Moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #Moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.