//Mit lépnek az ukránok a mozgósításra?
Ultrahang Stier #moszkvater

Mit lépnek az ukránok a mozgósításra?

MEGOSZTÁS

A #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában az orosz-ukrán front friss hírei mellett a háború eszkalálódásáról, a referendumokról és a Vlagyimir Putyin által hirdetett részleges mozgósításról, annak lehetséges következményeiről beszélgettünk. Végül arra jutottunk, hogy az orosz elnök húzódozik ugyan a háború eszkalálásától, az adott helyzetben azonban a fent említett lépései logikusak és észszerűek.

Az ukrán ellentámadások sikere a háború eszkalálására kényszerítették Vlagyimir Putyint. De ha megpróbáljuk megérteni az orosz elnök gondolkodását, akkor azt is láthatjuk, hogy egyáltalán nem totális háborúval akarta kiterjeszteni Moszkva befolyását Ukrajnára. Ez nem sikerült, belesodródott egy klasszikus, egyre inkább eldurvuló háborúba. Immár elkerülhetetlen volt a legalább részleges mozgósítás is. De mit lépnek Putyin bejelentésére az ukránok? Mit jelent a részleges mozgósítás? Milyen szempontokra kellett figyelnie Putyinnak? Mennyire érezheti otthon magát biztonsági játékosként az egy több kockázatot rejtő játszmában? Erről beszélgetett Stier Gábor külpolitikai újságíróval, a www.moszkvater.com főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.