//Mit hozhat a tűzszünet?
Ultrahang Hidegkuti Konstantin #moszkvater

Mit hozhat a tűzszünet?

MEGOSZTÁS

A #moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal az orosz-ukrán háború aktualitásairól, a gázai tűzszünetről, és a nyugati katonai segélyszállítmányok potenciális jövőjéről beszélgettünk.

Bár a gázai konfliktusban pár napos ideiglenes tűzszünet köszöntött be, de ahogy a 2023 januári orosz ajánlat, úgy ez sem fog tartósnak ígérkezni. Főleg, miután az ukrajnai konfliktushoz hasonlóan a felek továbbra sem érdekeltek az összecsapások felfüggesztésében.

„Ukrajnába átkanyarodva, a őszi-téli harcok sajátságos dinamikája bár nem mutat változást az elmúlt hetekhez képest, ám egyes véleményekkel szemben nem beszélhetünk a műveletek befagyásáról”

Noha tény, hogy a raszputyica következtében óhatatlanul is kényszerbe kerül mindkét fél a sztyeppei talaj járhatatlanná válása miatt, de elég csak Avgyejevkára, Kupjanszkra vagy a herszoni Krinkire tekintsünk, hogy belássuk, szó sincs álló/állásháborúról.

A nyugati fegyverszállítások esetében a médiában megjelent állítólagos szivárogtatásokkal és közlésekkel szemben szó sincs arról, hogy most a katonai segélyeket az Egyesült Államok vagy Európa felfüggesztené. Inkább átmeneti zavarról beszélhetünk, amelynek feloldása jelentős részben az amerikai törvényhozás belső kompromisszumkészségén múlik, ám december közepe előtt aligha várható megállapodás a demokraták és republikánusok között. Főképp miután egyszerre két konfliktust is kellene Washingtonnak menedzselnie.

„És az ilyen helyzetekben lenne Kijevnek szüksége arra az Európára, amely vélhetően még az évtized második felében sem lesz képes nemhogy az Ukrajnának ígért szállításait, de még saját vállalásait sem teljesíteni”

Milyen általános helyzet uralkodik az ukrán harctereken? Lehet-e tűzszünet belátható időn belül? Mik a hadiipari beruházások nehézségei? Milyen kettős probléma áll fenn az izraeli és ukrajnai szállítások esetében? Mi következthet Gázában?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Hidegkuti Konstantinnal, a #moszkvatér állandó szerzőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.