//Mi vár Iránra Raiszi halála után?

Mi vár Iránra Raiszi halála után?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal Ebrahim Raiszi iráni elnök haláláról, Irán kihívásairól, Oroszország várható lépéséről, a Robert Fico elleni merénylet tanulságairól, és az Új-Kaledóniában kialakult válságról beszélgettünk.

Egy helikopter balesetben váratlanul elhunyt az iráni elnök. Mi történhetett a szomszédos Azerbajdzsánból hazafelé azon a viharos úton? Tényleg baleset volt? Hogyan hathat mindez Irán belső stabilitására, és a közel-keleti helyzetre? Mi az érdeke ebben a helyzetben Oroszországnak?

A Robert Fico elleni merénylet ismét rámutatott arra, hogy vészesen eluralta a világot az erőszak és a gyűlölet. Az instabil, háborús globális környezetben sok helyen még verbális polgárháború súlyosbítja a helyzetet. Amíg még nem késő, a Szlovákiában történtekből mindenhol le kellene vonni a tanulságot. Nem igazán látom ennek a jeleit. Miért vagyok ilyen szkeptikus? Mi vezet az ilyen erőszakos cselekményekhez? Miért fokozott a politikusok és a média felelőssége ebben a felfordult világban? Hogyan jutottunk idáig, és mi lehet a kiút ebből az acsarkodásból? Van-e kiút?

Új-Kaledóniában zavargások törtek ki? Mi váltotta ki a tiltakozásokat? Van-e esély a kanakok függetlenségi törekvéseinek sikerére? Miért recseg-ropog a francia gyarmat birodalom maradéka? Hogy kapcsolódik ez Macron legutóbbi kijelentéseihez? Miért fontos Párizsnak Új-Kaledónia? S hogy jönnek ebbe a történetbe az azeriek?

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #Moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #Moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.