//Mennyit érnek a nyugati tankok?
Ultrahang Hidegkuti Konstantin #moszkvater

Mennyit érnek a nyugati tankok?

MEGOSZTÁS

A #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában az orosz-ukrán konfliktus aktualitásairól, valamint a nyugati harckocsiszállításokról, illetve magának a harckocsizó fegyvernemnek a háborúban betöltött szerepéről beszélgettünk. Utóbbiak esetében a vágyvezérelt gondolkodáshoz képest a valóság sokkalta árnyaltabb képet mutat. Milyen változásokat hozhatnak a Leopardok és az Abramsek a harctéren, és egyáltalán mennyit érnek a nyugati tankok?

Miközben a sajtó a nyugati fegyverszállítások kérdésétől hangos, Moszkva tovább fokozza a donbasszi és zaporozsjei ukrán védelemre helyezett nyomást. A támadó műveletek egyszerre érintik a Bahmut/Artyomovszk, Ugledar és Zaporozsje környéki frontszakaszokat, folyamatos lépéshátrányban tartva az ukrán felet. Moszkva az adott szakaszok körüli harcok intenzitásának csökkentésével vagy növelésével képes a véges számú ukrán tartalékokat folyamatos mozgásban tartani.

Utóbbi következtében Kijev nemcsak a várt ellentámadásairól volt kénytelen lemondani, de egyben a még ezekre „félrerakott” egységeit is Kelet-Ukrajnába kellett vezényelnie. Ám még az orosz kezdeményezés mellett sem várhatunk áttörő sikereket, mivel a legfőbb csomópontok esetében még szükséges a mélységi ukrán védelem áttörése.

„Ami a nyugati harckocsikat illeti, a vágyvezérelt csodaváráshoz képest a valóság sokkalta árnyaltabb”

Elsőként nem szabad elfelejtsük, hogy háborúban sok más eszközhöz hasonlóan a tankok is fogyóeszköznek számítanak, nem pedig csodafegyvernek. Főképp nem egy összhaderőnemi konfliktusban, ahol a legfőbb veszélyt nem is az ellenséges harckocsik, hanem a gyalogsági páncéltörő fegyverzet és a légierő jelentik. Kilőhetetlen harckocsi nem létezik, és ami a szovjet típusokra, az ugyanúgy a nyugati technikára is veszélyt jelent. Kifejezetten igaz ez a Leopard 2-re, amelynek számos alváltozata védettség és kialakítás szempontjából felettébb nagy szórást mutat. Egyúttal továbbra is kérdés az M1 Abramsok érkezése, mivel a legfrissebb információk szerint 2024 előtt nem számíthat rájuk Kijev.

Milyen szovjet típusoknak feleltethetőek meg az érkező nyugati harckocsik? A jelenlegi technikához képest milyen előnyökkel és hátrányokkal bírnak a nyugati típusok? Egyáltalán képes lesz-e azok felhasználásával Kijev az elmúlt időszakban egyre inkább hangoztatott tavaszi ellentámadásra?

Többek közt ezekről és még sok más dologról beszélgetett Hidegkuti Konstantin katonai szakértővel, a moszkvater.com állandó szerzőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője. A #moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.