//Megosztja a háború az orosz celebeket
Grigorij Lepsz sérült orosz katonáknak tartott koncertet 2022. március 26-án a Rosztov-on-Don katonai kórházban #moszkvater

Megosztja a háború az orosz celebeket

MEGOSZTÁS

Megosztja az orosz celebeket a háború. Vannak, akik elhatárolódnak, és elmenekültek előle Izraelbe, mint a komikus Makszim Galkin vagy a Masina vremenyi frontembere, Andrej Makarevics. S vannak, mint az orosz pop sztárja, Grigorij Lepsz, akik elmennek koncertet adni a sérült orosz katonáknak a Donbasszba.

Grigorij Lepsz sérült orosz katonáknak tartott koncertet 2022. március 26-án a Rosztov-on-Don katonai kórházban #moszkvater
Grigorij Lepsz sérült orosz katonáknak tartott koncertet 2022. március 26-án a Rosztov-on-Don katonai kórházban
Fotó:EUROPRESS/Sergey Pivovarov/Sputnik/AFP

Makszim Galkin rögtön az orosz invázió megindulásakor elítélte az agressziót. „Ma reggel kapcsolatba léptem ukrajnai barátaimmal és rokonaimmal” – írta Galkin február 24-én, a Ukrajna elleni orosz agresszió megindulásának napján az Instagram-oldalán. „Szavakkal nem tudom kifejezni az érzéseimet. Miként lehetséges mindez! A háború nem igazolható!” – közölte annak ellenére, hogy a házaspár általában nem nyilatkozik a médiának, és szinte teljesen tartózkodnak a politikai megnyilvánulásoktól.

Az ismert orosz komikus és tévés személyiség nem sokkal később feleségével, az orosz pop dívával, Alla Pugacsovával és gyerekeivel elhagyta Oroszországot, és a napfényes izraeli tengerpartról jelentkezett be. Később már innen határolódott el Bucsától, a malajziai Boeing, az MH17-es járat lelövésétől, Mariupol lerombolásától és Odessza rakétázásától. „Ezek nem mi vagyunk!” – posztolta ki.

„A humorista oroszellenes kijelentéseit most a hatóságok vizsgálják, és nem kizárt, hogy a vádat emelnek ellene”

Aki az orosz hadseregről hamis híreket terjeszt, azt 15 évi börtönnel is büntethetik, és a hivatalos megnyilatkozásokat olvasva jó eséllyel ide sorolhatók Galkinnak az orosz csapatok békés ukrán civilek megölése ellen tiltakozó posztjai. Mivel Galkin háborúellenes bejegyzései a hatályos orosz törvények szerint bűncselekménynek minősülhetnek, nem véletlen, hogy a házaspár még márciusban elhagyta Oroszországot.

Először a Haarec adott hírt arról, hogy a két orosz sztár közös kilencéves ikergyerekeikkel, a béranya segítségével született Lisával és Gerivel együtt Izraelben tartózkodik. A lap értesülése szerint Galkin édesanyja zsidó, így a család minden tagja bármikor felveheti az izraeli állampolgárságot. A pár kívánt a lapnak arról nyilatkozni, hogy meddig maradnak, de júniusra hat Galkin-előadást hirdettek meg szerte az országban, ahol 1,5-2 millióan beszélnek oroszul. Pugacsova egyik közeli barátja ugyanakkor azt mondta az orosz sajtónak, hogy az orosz pop nagyasszonya még a nyáron haza kíván térni.

„A 72 éves Alla Pugacsova már a szovjet korszakban is a szórakoztató ipar egyik legnagyobb sztárja volt, és a posztszovjet időkben is töretlenül megőrizte népszerűségét”

Ez sem segített azonban, és a férjét hamar utolérte a népharag, amiért lelépett a háború elől. Pugacsovát a média és az elit megkímélte, Galkinra azonban már nem terjed ki ez a védettség. Előbb azzal vádolták meg, hogy folyamatosan csalja Pugacsovát, majd az RT főszerkesztője Margarita Szimonjan azzal támadta, hogy házasságával csupán a homoszexualitását leplezi. Amikor pedig Pugacsova előző férje, a szintén ismert pop sztár Filip Kirkorov megvédte Galkint, és helyette is kikérte a nyilvános megaláztatást, Szimonjan őt is kiosztotta. Mint Twitter bejegyzésében fogalmazott, „egykori rokonaid ennek a társadalomnak egyenesen a szájába sz..nak, s lehet, hogy nektek tetszik ez a szexuális eltévelyedés, az oroszoknak nem”. Kirkorov egyébként mintha elvesztette volna eddig jól működő politikai érzékét, hiszen, ezt a kiállását azzal tetézte, hogy bejelentette, elmegy az Eurovízióra, ahonnan Oroszországot kitiltották. Könnyen lehet, hogy ezután lemondhat néhány jól fizető fellépést Oroszországban.

„Felháborodtak sokan azon is, hogy a szintén Izraelből az orosz hatalmat kiosztó Andrej Makarevics Szentpéterváron tervez fellépni csapatával, a legendás Masina vremenyivel”

A háború kitörése után az országot gyorsan elhagyó celebek lépését sokan nem vették jó néven már csak azért sem, mert a most a hatalomtól elhatárolódó és Oroszországot pánikszerűen elhagyó Galkin és társai éppen a rendszer kegyeltjei voltak, és meggazdagodásuk összefonódott Putyin országlásával. Arról már nem is beszélve, hogy az oroszok közül ugyan sokan nem értik, hogy miért kellett ez a háború, de úgy vannak vele, mint Balabanov 1997-ben készült kultikus filmjének, a Fivérnek (Brat) Danyila Bagrovja, hogy az oroszok nem hagyják el a népüket a háborúban.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.