//Még nem dőlt el a háború
Kilőtt T-80BVM tornya. Valószínűleg a találat a lőszerkészletet érte #moszkvater

Még nem dőlt el a háború

MEGOSZTÁS

Legutóbbi jelentésünk óta tovább folytatódtak az orosz-ukrán háború fejleményei. Bár az orosz erők gyakorlatilag mindegyik fronton előrehaladtak, mégis az egyesek által várt ukrán összeomlás egyelőre még várat magára. A kezdeti ukrán veszteségek mellett pedig óhatatlanul megjelentek az oroszok is. Az orosz hátország véleménye pedig úgy tűnik, nem annyira egyöntetű, mint a Krím esetében.

Továbbra is nagy erővel zajlik Oroszország ukrajnai offenzívája a nyugatit kivéve gyakorlatilag minden égtáj irányából. Bár a pontos stratégiai célpontok továbbra sem ismertek, az összes fronton kisebb-nagyobb orosz előretörés tapasztalható. Ám mielőtt Ukrajna elestét vizionálnánk, eddig mindössze pár ezer négyzetkilométernyi területet sikerült az orosz erőknek teljes mértékben elfoglalni a Krím nélkül 576 ezer négyzetkilométeres országból. A pontos helyzetkép kialakítását megnehezítik az egymással folyamatosan ellentmondó ukrán és orosz közlemények, a közösségi média információs dömpingjéről, és a mindkét oldal által aktívan alkalmazott dezinformációs kampányokról nem is beszélve.

„Az orosz harccsoportok közül a legnagyobb eredményeket a Krímből induló déli – Gruppa Jug – erőknek sikerült megvalósítaniuk”

Nemcsak elérték Herszonnál a Dnyepert, de sikeresen át is keltek rajta, megindulva Nyikolajev, és ezáltal Odessza irányába. A stratégiai célként megjelölt Kahovszki vízerőmű elfoglalásával pedig 8 év után pénteken ismét megindult a vízszállítás az Észak-krími-csatornán. Utóbbi 2014 előtt a félsziget szükségleteinek mintegy 80 százalékát biztosította, és máig nem sikerült teljes mértékben a iváltása. Habár Mariupol elfoglalása a város erőddé alakítása miatt vélhetően hosszabb időt fog igényelni, a szomszédos Melitopolba az orosz egységek harc nélkül vonulhattak be. Ezáltal pedig megnyílt az út mind Mariupol, mind az ipari központok, Zaporozsje és Dnyepropetrovszk irányába.

Az Észak-krími-csatorna ismét vízzel megtelve

„Keleten és a Donbasszban felettébb nagy ukrán ellenállásba ütköztek a szakadár népköztársaságokkal kiegészített orosz csapatok”

De ez nem is meglepő, miután az ukrán haderő döntő többsége továbbra is a térségben állomásozik. Ráadásul ezen egységek a hadsereg legnagyobb harci tapasztalattal rendelkező, és leginkább ütőképes alakulatai. Gyakorlatilag a donbasszi front egyelőre pár kiigazítást kivéve nagyrészt változatlan.

Donbasszhoz képest Harkov és Szumi térségében egyelőre csupán egy hajszálnyival jobb a helyzet. Bár a közösségi médiában megjelentek Harkov elfoglalását bemutató videó felvételek, ezek mind hamisnak bizonyultak. Kijevet nem számítva a második legnagyobb ukrán város környékén törtek ki a leghevesebb harcok. Bár Harkovot várhatóan rövid időn belül körbe tudják keríteni az orosz erők, elhúzódó ostrom fog várni rájuk, ha az ukrán kormányzat addig nem kapitulál.

„Több esetben az ukrán erők sikeresen megállították az orosz csapatokat, miközben mindkét oldal jelentős veszteségeket szenvedett el”

Harkovval szemben bár Szumi elfoglalása a nap folyamán sikeresnek bizonyult, a területvédelmi ukrán erők az éjszaka folyamán ellentámadást indítottak ellenük és heves harcok bontakoztak ki a városban.

Éjszakai harcok Szumiban.

Ám nem elképzelhetetlen, hogy nem is cél orosz szempontból egyelőre az erőteljes keleti-délkeleti előrenyomulás. Ugyanis a Donbasszban, illetve Harkovban a harcok az ukrán haderő döntő hányadát kötik le, miközben az az orosszal szemben jóval végesebb. Így tehát ezen harccsoportokat nem tudja az ukrán fél más frontokra – mint például Herszonba vagy Kijevbe – átcsoportosítani, mivel akkor azzal feladná a jelenlegi pozícióit.

„Az orosz katonai hagyományok ismeretében egyáltalán nem lehetetlen, hogy a harkovi és donbasszi erők lekötésével Oroszország egy kettős átkaroló hadműveletet kíván végrehajtani”

Az elsővel Harkov-Mariupol és a Dnyeper irányából a donbasszi erők kerülhetnek harapófogóba, míg a másodikkal Kijevet érné csapás Szumi-Csernyigov és a pripjatyi mocsarak felől. Nem véletlen, hogy az elsőre stratégiai jelentőséggel nem – ám biztonságival annál inkább – bíró csernobili atomerőművet is ellenőrzésük alá vették az orosz csapatok Fehéroroszország irányából. Innen ugyanis megnyílik az út Kijevbe.

A bekerítési műveletek lehetséges irányai #moszkvater
A bekerítési műveletek lehetséges irányai
Forrás:Twitter

Habár nyugati katonai források Kijev elestét csütörtökön még órákon belülre tették, vélhetően a város megadása/elfoglalása a vártnál jóval hosszabb időt fog igénybe venni. Miután a belorusz határtól mindössze 100 kilométerre fekvő főváros irányába történő előretörés eleinte jó ütemben zajlott, 20-30 kilométerre Kijevtől mindez elakadt. A legnagyobb harcok a Kijev melletti stratégiai célpontokért, köztük a visgorodi víztározóért és Gosztomel repülőteréért zajlanak.

E sorok írása közben is még eldöntetlen, hogy ukrán vagy orosz kézben van-e Gosztomel. Habár a délutáni-esti órákban olyan információk érkeztek, amelyek szerint az orosz haderőnek sikerült biztosítania a stratégiai fontosságú objektumot, az éjszaka folyamán folyamatos ukrán ellentámadásokról érkeztek hírek. Ukrán – és néhol orosz – források egyes esetekben azt állították, hogy sikerült visszavenni Kijevnek a repülőteret.

„Az Antonov Nemzetközi Repülőtér néven ismert objektum elfoglalása azért stratégiai fontosságú, miután képes a VTA – Szállító Légierő – Il-76 és An-124 teherszállító gépeinek fogadására”

Ezzel pedig Oroszország közvetlen Kijev előterébe tudna akár nehéz, akár egyéb technikát telepíteni, a légideszant erőkről nem is beszélve. Bár olyan információk is napvilágra kerültek, hogy a világ legnagyobb repülőgépeként ismert An-225 Mrija a harcokban megsemmisült, azt a gép kapitánya Facebook bejegyzésében cáfolta.

Általános viccé vált, hogy egy Ukrajna elleni támadás esetén az orosz csapatok már Kijevben vacsoráznának. Ám mint láthatjuk ez nem így történt. Miért?

„Úgy tűnik első körben Oroszország a vártnál kisebb erőkkel kezdte meg az offenzívát, illetve a harcok intenzitása sem éri el az előzetes elképzeléseket”

Egyelőre az orosz oldal kerüli a városi harcokat, bár veszteségek terén vegyes képpel találkozhatunk. Noha kétségtelen az abszolút orosz mennyiségi – légierő esetében pl. 20:1-hez –, és minőségi fölény, mégis az első nap eredményeit tekintve a vártnál nagyobb veszteségekkel találkozhatunk. Bár a pontos számok érthető módon nem ismertek.

Persze a hadászat egyik alapvetése, hogy a támadó fél mindig nagyobb veszteségeket szenved a védekezővel szemben, ám több esetben kellő előkészítéssel ezek elkerülhetőek lettek volna. Utóbbiak közül kiemelendő a harkovi elkerülőn megsemmisített T-80BVM harckocsi, amely egy páncélos oszlop tagjaként kapott végzetes találatot a közelben megbúvó ukrán páncéltörő erőktől. A veszteség még fájóbb, ha megnézzük, hogy a T-80BVM az orosz haderőn belül az egyik legmodernebb egység.

„Vélhetően az orosz hadvezetés a ténylegesen tapasztaltnál kisebb ellenállással számolt a hadműveletek megtervezése során – bízva a 2014-15-ös tapasztalatokban, és az Oroszországgal szimpatizáló klikkekben –, ám az ukrán haderő bizonyos területeken meglepően erős ellenállást tanúsított”

Kilőtt T-80BVM tornya. Valószínűleg a találat a lőszerkészletet érte #moszkvater
Kilőtt T-80BVM tornya. Valószínűleg a találat a lőszerkészletet érte
Fotó:VK

Fontos megjegyezni, hogy egy nap harcai alapján még túl korai messzemenő következtetéseket levonni az ukrán és orosz felet illetően. Orosz oldalról vélhetően még jelenleg is tart a támadó erők felfejlődése, míg ukrán részen az ellátási láncok fokozatos elvágásával, illetve a hadianyag és üzemanyag készletek csökkenésével jóval nehezebb helyzet fog beállni. Mindkét oldal folyamatosan vonja le az eddigi harcok tapasztalatait, és alakítja ennek megfelelően a taktikáját. Ám az ukrajnai háború még nem dőlt el egy nap alatt.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.