//Közeledik a „kremlinológusok” ideje
Makszim Oreskin #moszkvater

Közeledik a „kremlinológusok” ideje

MEGOSZTÁS

Helyre tette a minisztert a duma, s a szokatlan botrány jelzi, hogy az elit már egyre idegesebben gondol 2024-re, Putyin mandátumának végére

Makszim Oreskin #moszkvater
Makszim Oreskin
Fotó:EUROPRESS/AFP/Dmitry Astakhov/Sputnik

Az orosz duma nem a botrányairól, elkeseredett vitáiról híres. Éppen ezért furcsa és szokatlan, ami a héten a törvényhozásban történt. Az úgynevezett miniszteri óra keretében  Makszim Oreskin számolt be a gazdaságpolitika prioritásairól, valamint a kis- és közepes vállalkozókat segítő nemzeti projekt megvalósításáról. A gazdasági minisztert azonban a duma elnöke egy ponton leintette azzal, hogy jöjjön vissza majd akkor, ha felkészül a képviselők kérdéseire. E lépés finoman szólva is szokatlan volt. A kormány tagjait ugyanis a dumában gyakran bírálják, ám az elmúlt húsz évben egyszer sem fordult elő, hogy bármelyik miniszter beszámolóját félbeszakították volna.

„Ez a botrány is jelzi az országra elengedhetetlenül váró változások, a Vlagyimir Putyin feltehetően utolsó mandátumának lejárta közeledtével egyre feszültebb hangulatot. S ez még csak a kezdet, hiszen 2024-ig még sok idő van”

„Talán jobb lesz, ha áttesszük ez a beszámolót egy másik időpontra. Addig is találkozhat a frakcióvezetőkkel, és külön-külön is megbeszélheti velük ezeket a kérdéseket. Ezek után március végén vagy április elején visszavárjuk ide, és meghallgatjuk, hogyan lehet a gazdasági növekedés 2021-re 3 százalékos. De az Ön véleményére vagyunk kíváncsiak!” – tette helyre a Putyinhoz közel álló minisztert Vjacseszlav Vologyin azután, hogy az felolvasta a beszámolóját, majd a képviselők kérdésekkel árasztották el, ám ő csak a megszabott témához kapcsolódókra akart válaszolni. A 36 éves Oreskin szótlanul hallgatta a duma elnökének kioktatását, s a padlót nézte. Azóta mindenki azt találgatja, mi áll a botrány mögött?

„A legkézenfekvőbb feltevés az, hogy a szavazógépként működő duma a választások közeledtével a fiatal miniszteren demonstrálja önállóságát és keménységét”

Arra, hogy a befolyását a 2000-es évek elején elveszítő képviselőház meg akarja emelni a státusát, az utóbbi időben már több jel is utalt. Vologyin eddig is minden apró lehetőséget kihasznált arra, hogy a végrehajtó hatalommal szemben megmutassa a törvényhozás önállóságát, s ezzel erősítse a duma presztízsét. Az elnöki adminisztrációval persze csak a színfalak mögött küzdött, nem sok sikerrel. Pedig a politikai rendszer rugalmasabbá tétele érdekében előbb-utóbb elengedhetetlen lesz nagyobb mozgásteret biztosítani a pártoknak és a törvényhozóknak. A mostani berendezkedés, amelyben az ellenzék is udvari, kezd túlságosan merevvé válni, s ez már akadálya a nagyobb célok megvalósításának, az ország fejlődésének. Enélkül pedig a globális ambíciókat is visszább kell fogni.

A képviselők persze nem igazán erre, inkább már a két év múlva sorra kerülő választásokra gondolnak, amikor el kell magyarázniuk a választóknak, hogy miért stagnál a gazdaság és gyengül a szociális biztonság. S akkor majd elmondhatják, hogy emlékezzen csak mindenki, ők bizony keményen a falhoz állították a gazdasági minisztert. Ráadásul a nagyrészt még a közeljövőben a nagyszínpadot elhagyó generációt képviselő politikusok úgy gondolhatják, hogy könnyebb megleckéztetni a fiatal minisztert, mint másokat. Az ő elszámoltatásán keresztül pedig a többi miniszternek is megüzenhetik, hogy a duma nem csupán demokratikus dekoráció, hanem valódi hatalommal bír. Ami persze, egyelőre a legjobb indulattal is legfeljebb csak szándéknak nevezhető.

„A történtek mögött mindenki ott látja 2024-et is, amikor lejár Putyin sorrendben második, összességében negyedik elnöki ciklusa”

S hát már mindenki azzal van elfoglalva, hogy ki lesz az utód? A napokban pedig éppen Oreskin keltett feltűnést azzal, hogy diákok előtt beszélve nem hárította el magától az ilyenkor szokásos szerénységgel esetleges elnöki ambícióit. Mint csinovnyiktól szokatlanul fogalmazott, az államirányítás vezető szintjén dolgozóként érdekes kihívásnak tartaná elnökként kormányozni az országot. Később persze magyarázkodnia kellett, hogy nem úgy gondolta, de tény, hogy ezt mindenki úgy értette. Már csak azért is, mert a Bloomberg Putyin köreire hivatkozva már 2017 végén tudni vélte, hogy Orsekin az utódjelöltek körébe került. S hát a szintén a karrierje felívelésében gondolkodó Vologyin most úgy gondolhatta, hogy az elnök becsületét megvédendő, helyre teheti a magabiztos Oreskint. Persze, ez csak feltevés, de a nagy átalakulás közeledtével sok minden megfordul a politikusok fejében.

Az ilyen esetek 2024 közeledtével a várakozás feszültségének növekedésével csak szaporodni fognak. Az eddig a szőnyeg alá söpört ellentétek, vagy a színfalak mögött megvívott hatalmi harcok mind gyakrabban kerülnek a nyilvánosság elé. Közeledik hát a „kremlinológusok” ideje, amikor az ilyen kisebb vagy nagyobb összecsapásokból, apró jelekből, egy-egy szemvillanásból vagy éppen kávézaccból próbálják megjósolni azt, amit legfeljebb csak egy szűk kör tud. Így aztán ne lepődjünk meg azon sem, hogy elemzések sora született abból, hogy a héten Vlagyimir Putyin a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kollégiumának ülésén felszólalva külön köszöntötte Vlagyiszlav Menysikov tábornokot, az elhárítás vezetőjét.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.