//Katonai puccs készült Ukrajnában?
Stier Kosztur #moszkvater

Katonai puccs készült Ukrajnában?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér legfrissebb adásában az orosz-ukrán háború kapcsán beszélgettünk arról, hogy miért különleges ez a hadművelet. Hogyan üzletel egymással a háttérben Oroszország és Ukrajna? Tényleg katonai puccs készült? Milyen forgatókönyvek voltak a háború gyors lefolyására?

Sokan megmosolyogták, és kommunikációs fogásnak tartották, hogy Moszkvában „különleges katonai műveleteknek” nevezik a háborút. Ebben is van némi igazság, de a Kreml tényleg nem háborúra készült, hanem egy különleges műveletre. Ez az elnevezés tehát alapvetően megfelel az orosz elképzeléseknek. Mire készült február 24-én Oroszország? Miért nem sikerült a villámháború, és miként bonyolódott bele egy elhúzódó háborúba? Hogyan írhatjuk le ezt a háborút? Miért furcsa ez a háború? Miként néz ki ez a háború ukrán olvasatban? Az egyik oldal már majdnem totális háborút vív, míg a másik még mindig fél kézzel háborúzik. Miért? Van-e esélye a tűzszünetnek? Erről és még sok más dologról beszélgetett Stier Gábor külpolitikai újságíróval, a www.moszkvater.com főszerkesztőjével, és a #moszkvater állandó szerzőjével, Kosztur Andrással, a XXI. Századi Intézet vezető kutatójával a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.