//Katonai puccs készül Zelenszkij ellen?
Stier Kosztur #moszkvater

Katonai puccs készül Zelenszkij ellen?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal az ukrán belpolitikáról beszélgettünk. Szóba került többek között az ukrán választás, Zelenszkij kihívói és az oroszpárti ukránok is.

Ebben az adásban az ukrán belpolitikáról volt szó. Bár az orosz politikai élet apró rezdüléseiről is szinte azonnal beszámol a világsajtó, az ukrán belügyek jóval kisebb rivaldafényt kapnak. Pedig az elmúlt időszakban ott is a belpolitikai küzdelmek felélénkülése tapasztalható, az ellenzék – pontosabban annak megmaradt része – súlyos vádakkal illeti a kormányt, amelynek korrupciós ügyek, kémbotrányok és az elhúzódó háború végével kapcsolatos kétségek ágyaznak meg. Ráadásul normál körülmények között idén ősszel parlamenti választásokat kellene tartani az országban, amelyet tavasszal elnökválasztás követne, a háború közepette azonban ezek megtartása több mint kétségesnek tűnik.

De kik lehetnek Volodimir Zelenszkij lehetséges kihívói, és egyáltalán számíthatunk-e választásokra Ukrajnában a közeljövőben? Milyen kilátásai vannak még Petro Porosenko volt elnöknek az ukrán belpolitikában? Ki az a Roman Cservinszkij, és mit üzen a botránya? Lehetséges-e, hogy mai napig orosz ügynökök vannak az ukrán felső vezetésben? Milyen utózöngéi vannak a 2020-as „Wagner-ügynek” a mai politikai küzdelmekben?

Ezekről és sok minden másról beszélgetett a #moszkvater állandó szerzőjével, Kosztur Andrással, a XXI. Század Intézet vezető kutatójával a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamást helyettesítve Nagy Imre Jonatán.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.