//Karabah lehet az új Ukrajna?
Ultrahang Hidegkuti Konstantin #moszkvater

Karabah lehet az új Ukrajna?

MEGOSZTÁS

A #moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal Hegyi-Karabah kérdéséről, illetve egy lehetséges újabb azeri-örmény háború kitöréséről beszélgettünk az ukrajnai háború aktualitásai, valamint Kim Dzsong Un oroszországi látogatása mellett. Újabb háború vár a posztszovjet térségre?

Miközben az ukrán ellentámadás továbbra sem szolgáltatott érdemi eredményeket, sokkalta érdekesebb fejleményeknek lehetünk tanúi a Kaukázus térségében. Avagy ahogy arról portálunk is beszámolt, Azerbajdzsán az elmúlt időszakban folyamatos csapatösszevonásokba kezdett az örmény határ térségében, valamint az azeri haditechnikán is egyre nagyobb számban jelennek meg a háborúk során alkalmazott gyors azonosítást lehetővé tevő taktikai jelzések. Baku egyúttal az örmény ellenőrzésű Karabah tizedik hónapja tartó blokádjával egy humanitárius vészhelyzetet alakított ki a térségben.

„Kombinálva ezt az elmúlt időszak egyre inkább irredenta jelleget felvevő politikai kommunikációjával, egy potenciális, mindent eldöntő háború veszélyének képe tűnik elénk”

Eközben viszont Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök éppen külpolitikájának a Nyugat felé történő átorientálását igyekszik végrehajtani, közelítve országát az Európai Unióhoz és az Egyesült Államokhoz a posztszovjet térségben hírhedt többvektoros külpolitikai modell szerint. Ám jelen politikai környezetben a nyugati segítségnyújtás nem több hiú ábrándnál, főleg ha az ukrajnai háborút követően lendületet kapott európai-azeri energetikai együttműködést nézzük.

„Avagy az orosz szénhidrogénekről amerikai nyomásra magát leválasztó Nyugat-Európa gazdasági érdekei miatt nem fog Bakuval szembe menni”

Ilyen helyzetben viszont Jereván ismét csak arra az Oroszországra számíthat stratégiai szinten, akivel Pasinjan hatalomra kerülése óta folyamatosan csak romlik a viszonya. Milyen szerepet játszhat a karabahi konfliktusban a sötét lóként létező Irán? Miről állapodhat meg Kim Dzsong Un Putyinnal Vlagyivosztokban?

Többek közt ezekről és még sok más dologról beszélgetett Hidegkuti Konstantin katonai szakértővel, a moszkvater.com állandó szerzőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője. #moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.