//Izzik a volcsanszki „húsdaráló”
20240603 front #moszkvater

Izzik a volcsanszki „húsdaráló”

MEGOSZTÁS

Ellentámadásba lendültek az ukrán erők a Harkivi/Harkovi területen, és elkeseredett harcok folynak Volcsanszk városában. Orosz források is elismerik, hogy a volcsanszki „húsdarálóban” nehéz a helyzet, a veszteségek mindkét oldalon nagyok, az ukránok több helyen átkeltek a Volcsa folyón és hídfőállásokat hoznak létre a város északi, egyelőre az oroszok által ellenőrzött részében. Kemény harcok folynak Lipcinél is, míg a donyecki fronton folytatódik a lassú orosz felőrlés és előretörés.

Mint azt már korábbi cikkünkben jeleztük, lelassult, majd megállt a harkivi fronton az orosz offenzíva, az ukrán erők pedig mintegy 50 zászlóaljat vontak össze Harkiv körzetében, és ellentámadásra készülnek. Most ez az ellenlökés meg is indult.

„Bonyolultnak nevezte a helyzetet orosz szempontból az ismert katonai tudósító, Alekszandr Szladkov. Mint fogalmazott, folytatni kell az ostromot Csasziv Jarnál/Csaszov Jarnál és tartani kell a vonalat a Harkivi területen is. A veszteségek magasak, a helyzet kritikus”

20240603 front #moszkvaterIntenzíven támadják az ukránok a háború előtt 17 ezres lélekszámú Volcsanszk város északi részét, az ellentámadás orosz és ukrán források szerint egyaránt egyre nagyobb lendületet vesz. Az ukrán hadsereg német Biber hídvetőkkel kelt át a Volcsanszk északi részét leválasztó Volcsa folyón. Az ukrán ellentámadás lendületben van, orosz és nyugati források szerint is egyre jobban kezdenek kiszorulni az orosz katonák a város északi részéből. Az ismert orosz think tank, a Rybar is elismeri, hogy az ukránok valóban átkeltek a Volcsán, azonban az oroszok északnyugati irányból ellentámadást indítottak. Ezt az offenzívát azonban jelentősen hátráltatja az ellenséges drón tevékenység. Az ukrán támadások intenzitását jelzi, hogy az oroszok csupán a Szobornaja utcától nyugatra lévő szakaszon három hídvetőt lőttek ki. Ostromolják az északi városrész védelmének központját, az aggregátor üzemet, és harcok folynak keletebbre, a Gogol utca körzetében is. A műholdas hőtérképeken a város egész területén látszanak robbanások, az orosz források pedig kiemelik, hogy az ukrán erőkhöz folyamatosan érkezik az utánpótlás.

„Mint a Rybar megjegyzi, az ukránok folyamatosan támadnak, és nem hagyják lélegzethez jutni az orosz csapatokat, akiknek erősítésre van szükségük a vonalak tartásához. Közben az ukránok lövik Belgorod térségében az orosz logisztikai vonalakat, és objektumokat. Egy Sz-300 légvédelmi rakéta állást el is találtak”

Volcsanszktól északra közben az orosz csapatok már az ellentámadás megindítása előtt elkezdték védelmi vonalak kialakítását. Ebből is látszik, hogy az oroszokat nem érte váratlanul az ukránok aktivizálódása. Elkeseredett harcok dúlnak a Glubokoje-Lipci vonalon is, ahol az ukrán erők szintén támadnak. Itt nagyok az ukrán veszteségek, és Kijev erői nem nagyon tudnak előre haladni. Harcok folynak Harkiv környéki front többi szakaszán is.

„Közben más területeken az orosz erők törnek előre”

Az ukrán Deep State csatorna arról számol be, hogy folyik az orosz felőrlő előrenyomulás Rabotyinónál a zaporizzsjai fronton, délen pedig Marjinka alatt. Itt Paraszkovjevka irányában mennek előre az oroszok, s innen már megnyílhat az út Konsztantyinovka felé, amelynek bevétele esetén az Ugledar térségében  lévő ukrán erők hátába kerülhetnek. Ez egyben azt is jelentené, hogy Donyecktől délre általános támadás indulhatna. Emellett Ocseretyinótól északnyugatra Pokrovszkoje irányában az orosz erők elérték Novoalekszandrovka körzetét.

20240604 front #moszkvaterEbből is látszik, hogy a front helyzete dinamikusan változik. Az ukránok megerősítették Harkov körzetét, ezzel viszont valamelyest gyengült az ellenállás más területeken.

„A jelenlegi erőviszonyok mellett azonban nagy áttörésre az oroszok sem számíthatnak, sőt Volcsanszk körzetében erősítés nélkül vissza kell vonulniuk. Ide egyébként már megérkeztek a csecsen különleges alakulatok, és a Wagner csoport romjain alakult Afrika korpusz egyes egységei is”

Az ukrán Deep State azonban ezzel kapcsolatban is óvatos, hiszen az ukrán tartalékok is végesek. Az minden esetre elhamarkodott kijelentésnek tűnik, hogy a nagy nyári orosz offenzíva kifulladt, mielőtt elindult volna. Ez a kijelentés már csak azért is gyenge lábakon áll, mert szó sincs nagy nyári offenzíváról, az oroszok a harkovi front megnyitásával széthúzták az ukrán erőket, céljuk pedig emellett taktikai jellegű, Belgorod körzetében egy puffer zóna kialakítása, valamint Kupjanszk körüli ukrán erők logisztikájának gyengítése. Továbbra is kérdés, hogy vállalkozik-e Moszkva még az idén stratégiai jellegű offenzívára, avagy folytatja a lassú felőrlést, az ellenfél kifárasztását. Az eddigi tapasztalatok alapján a Kreml aligha kockáztat meg egy átfogó, nagy veszteségekkel járó általános támadást. Sokkal valószínűbb, hogy az orosz erők továbbra is több helyen próbálkoznak, és ott válik intenzívebbé a támadás, ahol gyengébbnek tűnik az ellenállás.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.