//Hová tűnt Zaluzsnij?
„Egyértelmű tehát, hogy Valerij Zaluzsnij eltűnése alaposan megkavarta a lapokat mind az ukrán politikában, mind pedig a hadseregben” #moszkvater

Hová tűnt Zaluzsnij?

MEGOSZTÁS

Bár Kijev még mindig tagad, egyre több közvetett bizonyíték támasztja alá azt a hetek óta keringő értesülést, miszerint még május elején súlyosan megsérült az ukrán vezérkari főnök. Valerij Zaluzsnij eltűnése nemcsak a tervezett ukrán ellentámadást késleltetheti, de belpolitikai bonyodalmakat is okoz. Sokak szerint ugyanis Zaluzsnij kiesése nemcsak Moszkvának kedvez, de Volodimir Zelenszkij szűk körének sem lehetett ellenére.

„Egyértelmű tehát, hogy Valerij Zaluzsnij eltűnése alaposan megkavarta a lapokat mind az ukrán politikában, mind pedig a hadseregben” #moszkvater
„Egyértelmű tehát, hogy Valerij Zaluzsnij eltűnése alaposan megkavarta a lapokat mind az ukrán politikában, mind pedig a hadseregben”
Fotó:EUROPRESS/AFP/Ukrainian Presidential press service

Május eleje óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt a korábban a médiában gyakran feltűnő Valerij Zaluzsnij. Egyre biztosabbnak tűnik, hogy az ukrán vezérkari főnök állapota nem teszi lehetővé, hogy Kijev a fényképével cáfolja a súlyos sebesüléséről terjedő híreket. A legfrissebb hírek szerint Zaluzsnij a Herszon közelében lévő Poszad-Pokrovszkojét hetekkel ezelőtt ért orosz rakétacsapásban sebesült meg. A RIA Novosztyi katonai forrásai szerint a vezérkari főnököt a szilánkok több helyen, többek között a fején sebesítették meg, ezért előbb Mikolajivbe vitték, ahol életmentő beavatkozással a vérzést elállították, majd onnan helikopterrel a kijevi katonai kórházba szállították, itt több operáción, egyebek mellett koponya lékelésen esett át. Nem könnyíti a helyzetet a kiszivárgott információk szerint az sem, hogy Zaluzsnij 2-es típusú cukorbetegségben szenved.

„Zaluzsnij állapota állítólag stabil, ahogy a források fogalmaznak, életben marad, ám a feladatát nem fogja tudni a továbbiakban ellátni”

Kijev egyelőre úgy tesz, mintha semmi sem történt volna, de már az gyanús volt, hogy az ukrán védelmi miniszter helyettese, Hanna Maljar Zaluzsnij eltűnése után azonnal sietett cáfolni a tábornok sebesülését. Közben Zaluzsnij feleségét látták bemenni a kijevi katonai kórházba, ahol négy órát töltött. Nem oszlatta el a kételyeket az sem, hogy a napokban a vezérkari főnök videó kapcsolaton állítólag bejelentkezett egy odesszai konferenciára – feltehetőleg ez egy korábbi felvétel volt –, miközben Bahmuttal kapcsolatban egyáltalán nem szólalt meg, és hiányzott egy NATO tanácskozásról is. Hivatalos Telegram csatornáján ugyan megjelent néhány hír európai kollégáival folytatott állítólagos telefon beszélgetéseiről, ám ezek egyikét sem tudták fotóval alátámasztani.

„Több elemző összefüggésbe hozza Ben Wallace brit védelmi miniszter váratlan szerdai kijevi látogatását is Zaluzsnij sebesülésével”

Feltételezik, hogy Wallace elsősorban elsősorban nem a fegyverszállításokról, hanem a vezérkari főnök utódlásáról, és Zaluzsnij kiesésének a hadsereg koordinációjára, valamint a készülő ellentámadásra gyakorolt hatásáról tárgyalt Olekszij Reznyikov védelmi miniszterrel.

Wallace látogatása azért is logikusnak tűnik, mert jelenleg a briteknek van a legnagyobb közvetlen befolyása az ukrán hadsereg irányítására. Bahmut eleste után és a készülő ellentámadás előtt pedig a Nyugatnak egyáltalán nem mindegy, hogy a jelenlegi kiélezett helyzetben hogyan működik az ukrán hadsereg.

„A vezérkari főnök pedig e tekintetben kulcsfigura. Méghozzá nem csupán a hadsereg működésének koordinációja, hanem a belpolitikai helyzet szempontjából is”

Zaluzsnijt egyre inkább Zelenszkij lehetséges utódjának, vagy legalábbis ellensúlyának tartották, ezért kiesése a politikai stabilitást is veszélyeztetheti. Ráadásul a politikai helyzetre és a hadsereg moráljára is kihatnak azok a feltételezések, miszerint a tábornok tartózkodási helyének koordinátáit ukrán legfelsőbb körökből adhatták ki az oroszoknak. Természetesen azt a verziót sem lehet kizárni, hogy a rakétacsapás célpontja nem közvetlenül Zaluzsnij volt, és sebesülése csupán véletlen.

„Hogy ki lesz Zaluzsnij utóda, az Kijev , London és Washington számára sem közömbös”

A vezérkari főnököt Washington bizalmi emberének tartották, és ha nem is utódjelöltnek, de olyan figurának, akivel a Fehér Ház sakkban tarthatja az el-elszabaduló Zelenszkijt. Nem véletlen, hogy London ebben a helyzetben a szárazföldi erők parancsnokát, a Bahmut védelmét irányító, Zelenszkijt soha nem támadó Olekszandr Szirszkijt favorizálja. London emberének tartják egyébként a katonai felderítést (GUR) irányító, az utóbbi időben az egyik legagresszívebb vezetőnek, sok esetben elszabadult hajóágyúnak tartott Kirilo Budanovot, valamint a Zelenszkij kabinetjét vezető Andrij Jermakot is.

„Azért jegyezzük meg, hogy Washington befolyása ennek ellenére megkérdőjelezhetetlen, hiszen lényegében tőle függ Ukrajna és a kijevi vezetés sorsa”

Az biztos, hogy Zaluzsnij eltűnése egyértelműen az ukrán belpolitika erős emberének, Jermaknak az érdekeit szolgálja, ugyanis minden bizonnyal meghosszabbítja Zelenszkij hatalomban maradását. Jermak pedig Zelenszkij elnökségének legnagyobb kedvezményezettje. Az államfő esetleges ejtéséről mostanában egyre több szó esik, és erre főképp akkor van nagy esély, ha Washington az ukrán ellentámadás sikertelensége vagy elmaradása esetén a tűzszünet mellett dönt.

„Egyes feltételezések szerint Zaluzsnij <kiiktatása> érdekében állhatott az ellentámadás megindítását sürgető erőknek is”

A vezérkari főnök ugyanis ezúttal is a katonai szempontokat szem előtt tartva – ilyen megfontolásból nem tartotta célszerűnek egy idő után Bahmut védelmét sem –, állítólag ellenezte a jelenlegi helyzetben az ellentámadás megindítását. Ehhez sem a rendelkezésére álló technikát, sem az élőerőt nem tartotta elégségesnek.

„Egyértelmű tehát, hogy Valerij Zaluzsnij eltűnése alaposan megkavarta a lapokat mind az ukrán politikában, mind pedig a hadseregben”

Éppen ezért sokáig nem tartható a jelenlegi bizonytalanság, és Kijevnek színt kell vallania. Egy ideig érthető volt, hogy az ukrán vezetés szponzorai a hadsereg morálját szem előtt tartva titkolták a vezérkari főnök súlyos sebesülését, mára azonban már ez a titkolózás többet árt, mint használ. Így előbb-utóbb elkerülhetetlen, hogy Zaluzsnij megjelenjen a nyilvánosság előtt, amennyiben pedig ez az állapota miatt nem lehetséges, akkor fel kell tárni a valóságot.

                                                                                                      *

Cikkünk megjelenése után megjelent egy félperces videófelvétel az ukrán fegyveres erők főparancsnokáról, amelyet az Ukrán Fegyveres Erők egyik tisztje, Anatolij Stefan „Stirlitz” blogger tett közzé. A felvétel Zaluzsnij irodájában készült, amelynek az elején a blogger bemondja az aktuális dátumot, ezzel gazolva, hogy friss felvételről van szó. Ezután Zaluzsnijre fordul a kamera, és a vezérkari főnök a győzelem jelét mutatva gyanúsan szűkszavúan annyit mond:

„Őszintén köszönöm minden ukránnak. Együtt biztosan győzni fogunk!”

A nyugati fősodor média azonnal lelkesen „leplezte le az orosz propagandát”, és a felvételt az ukrán narratívának megfelelően annak bizonyítékaként tálalta, hogy a tábornoknak semmi baja. A felvétel azonban nem igazán oszlatta el a kételyeket. Arra eleve nem ad választ, hogy miért majdnem egy hónap után jelent meg a „bizonyíték”, ráadásul a videón Zaluzsnij feltűnően merev, visszafogott, mintha e két mondat erejéig ültették volna oda.

„Ráadásul maga Zaluzsnij semmivel sem próbálta igazolni, hogy a videó tényleg május 25-én készült, így az elmúlt hetek aktualitásairól, így például Bahmutról szót sem ejtett. De mivel a blogger és a tábornok csak egy pillanatra szerepelnek együtt, még a videó eredetisége sem 100 százalékos”

Főképp az előző hetek ukrán „erőlködésének” fényében. Így például ezt megelőzően Alena Sevcova, az ukrán hadsereg parancsnokságának szóvivője egy Facebook-poszttal próbálta cáfolni, hogy Zaluzsnijnak baja történt volna. A posztban azt írta, hogy ajándékot kapott a főparancsnoktól, és meg is osztott fotót, amelyen Zaluzsnij társaságában látható. Erről azonban kiderült, hogy valószínűleg még május 2-án készült. Aznap ugyanis tényleg találkoztak egymással, amiről akkor Sevcova szintén posztolt a közösségi médiában egy fotót, és azon a képen ugyanazt a ruhát viselték, mint a frissen megosztott felvételen.

„Mikor emiatt a kommentelők kérdőre vonták Sevcovát, akkor ő inkább törölte az egész bejegyzést”

Egy szó, mint száz, továbbra is homály fedi, mi is történt az ukrán vezérkari főnökkel, és jelenleg milyen állapotban is van valójában.

 

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.