//Göröngyös út a VIP zárkáig
Egy átlagos cella a rotmai, Mordáviában található börtönben #moszkvater

Göröngyös út a VIP zárkáig

MEGOSZTÁS

Az „édeskéket” a pénzük miatt tárt karokkal várják az őrök és az elítéltek is, ám a korrupció csak egy részük számára teszi könnyebbé a börtönéletet.

Egy átlagos cella a rotmai, Mordáviában található börtönben #moszkvater
Egy átlagos cella a rotmai, Mordáviában található börtönben
Fotó:EUROPRESS/Evgeny Biyatov/Sputnik

A gazdag letartóztatottak élete sem fenékig tejföl Oroszországban. Cikkek tucatjai születtek a visszaélésekről. Arról, hogy a jobb elhelyezés vagy kedvezőbb ítélet érdekében miként vesztegetik meg a vállalkozók a börtön személyzetét, az ügyészséget, vagy éppen a bíróságot. De hiába a pénz, ha nem tud ezzel élni szegény fogvatartott, mert a börtön pszichológiája szerint gyenge. Ezeket az embereket a börtön nyelv egyszerűen „édeskének”, „vajaskenyérnek”, vagy nemes egyszerűséggel „fejőstehénnek” nevezik. A „lehúzásukról” – vagyis arról, hogy rendszeresen pénzt vegyenek el tőlük – gondoskodik a börtön személyzete és az elítéltek is. Olykor összedolgozva.

„A gazdasági bűncselekmény miatt letartóztatott vállalkozók száma 2010 óta minden évben nő”

Ezeknek az embereknek a nagy része komoly vagyont halmozott fel a „szabadrablás” évei alatt. Letartóztatásuk után azonban a pénzük jelentős része a fent említett urak zsebében landol. Ez különösen az előzetes letartóztatásban lévőkre igaz. Egy 2005 óta érvényben lévő orosz törvény értelmében minden előzetes letartóztatottat 15 napra úgynevezett karanténba zárnak. Ez alatt az idő alatt nincs a gyanúsított számára kapcsolat a külvilággal.

Ezt erősíti meg Vera Goncsarova ügyvéd, aki saját tapasztalatai alapján megerősíti, hogy

„a két hét karantén alatt a börtönőrök már puhatolóznak a fogvatartott anyagi körülményeiről”

Az adott körülményektől függ a rab karantén utáni elhelyezése. Ha hajlandó erre pénzt áldozni, akkor az úgynevezett VIP zárkák egyikébe kerül, ahol minden földi jóval el lesz látva, vagy megy az igazi nehézsúlyú bűnözők közé, ahol egy óra után azt is megbánja, hogy megszületett. Ezekben a zárkákban „birkának” nevezik őket, és úgy is bánnak velük. Goncsarova szerint változó, hogy kinek mennyit kell fizetnie a VIP zárkába kerülésért. A havidíj általában 50 ezer rubel, de van, akitől havi 700 ezret vesznek el. Viszont az esetek nagy százalékában csak kicsalják a pénzt és cserébe nem adnak semmit.

„A fogvatartottak pénzére utazókat három részre osztja Pjotr Dobrovickij, a Dobrovickij és társai ügyvédi iroda tulajdonosa”

Az első kategóriába tartoznak a csalók. Ők általában közeli ismerősök, akik megígérik, hogy bizonyos pénzösszeg fejében szabadlábra helyeztetik a fogvatartottat. A második brigád a volt vagy jelenlegi nyomozóké, akik megkeresik a családot és elmondják, hogy már elő is van készítve a feltételes szabadlábra helyezés, csak pénz kell hozzá. A harmadik társaság a hiéna ügyvédeké, akik óriási pénzeket kérnek azért, hogy megszüntessék az eljárást. Ami egyébként még Oroszországban is nehéz, ugyanis ahhoz, hogy a vádemelésig se jusson el a dolog, meg kell venni a nyomozó hatóságot és az ügyészséget. Dobrovickij nem zárja ki, hogy történhet ilyen, de az esetek 99,9 százalékában ez is lehúzás.

„A legokosabb, ha a fogvatartott nem beszél feleslegesen. Minél kevesebb információt ad ugyanis meg a családjáról, anyagi helyzetéről, annál kevesebb zaklatásnak lesz kitéve”

Bemész a zárkába, köszönsz, bemutatkozol. Legjobb, ha már a karantén alatt kitalálsz egy legendát, ami közelít az igazsághoz, hogy ne keveredj ellentmondásokba. A börtönben tisztelik azt aki „nem viszi a balhét”. Aki elfogadja az ügy vizsgálójának ajánlatát, miszerint ha feltáró jellegű beismerő vallomást tesz, akkor elintézi a felfüggesztett börtönbüntetést, az szinte mindig pórul jár. Ezt erősíti meg V. I. vállalkozó is, aki húsz hónapig volt előzetes letartóztatásban. „Ez alatt nem egy esetet láttam, amikor a rábeszélés és az ígérgetések hatására a gyanúsított beismerő vallomást tett, aztán mindegyik letöltendő büntetést kapott” – osztja meg a tapasztalatát.

Végeredményben, ha nem húztak le, nem vették el az utolsó kopejkádat is, és a VIP részlegbe kerültél, akkor a börtönbeli életed sínen van. Kifestett zárka, kétnaponta ágyneműcsere, tévé, mobiltelefon, bármi a rendelkezésedre áll. Ha valamelyik luxus étteremből rendelsz ételt magadnak, megteheted. A te zárkádban lesz tusoló, hűtőszekrény, sőt prostituáltat is kapsz, csak fizesd meg.

„A fogvatartottak elhelyezésében óriási különbségek vannak. A kormányzati ígéretekkel szemben a börtönökben továbbra is virágzik a korrupció”

Erről már Jana Jakovleva jogvédő beszél, hozzátéve, tud olyan esetről, amikor 20 millió rubelért olyan orvosi szakvéleményt kapott az elítélt, hogy halálos beteg, így megszüntették ellene az eljárást. Úgy véli, arra még évtizedeket kell várni Oroszországban, hogy teljesen megszűnjön a korrupció és minden embert egyformán kezeljenek akár előzetes letartóztatásban van, akár a tényleges szabadságvesztését tölti.

Azért mindezek alapján abban biztosak lehetünk, hogy akármennyi pénze is van valakinek, nem szívesen ül egyetlen percet sem egyik orosz büntetés végrehajtási intézetben sem.

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.