//Feladja Közép-Európát a Szberbank
„Az orosz pénzintézet folyamatos tájékoztatást ígér az ügyfeleknek, akiknek - mint írják - nincs teendőjük a tulajdonosváltás miatt” #moszkvater

Feladja Közép-Európát a Szberbank

MEGOSZTÁS

Eladja közép- és kelet-európai leányvállalatainak többségét – köztük a magyarországit is – az orosz Szberbank tulajdonában lévő bécsi központú Sberbank Europe. Már a lehetséges vevő személye is kiszivárgott. Úgy tudni, hogy az érdekeltségeket megvásárló konzorcium mögött egy szerb milliárdos, a „cukorkirályként” ismertté vált Miodrag Kostic állhat. A hivatalos indok szerint azért adják el e leányvállalatokat, hogy a Szberbank jobban tudjon összpontosítani kulcsfontosságú piacaira. A valódi ok azonban az, hogy a Sberbank Europe veszteséges.

„Az orosz pénzintézet folyamatos tájékoztatást ígér az ügyfeleknek, akiknek - mint írják - nincs teendőjük a tulajdonosváltás miatt” #moszkvater
„Az orosz pénzintézet folyamatos tájékoztatást ígér az ügyfeleknek, akiknek – mint írják – nincs teendőjük a tulajdonosváltás miatt”
Fotó:EUROPRESS/Alexandr Kryazhev/Sputnik/AFP

A Sberbank Europe a napokban megállapodást írt alá egy szerbiai, egy szlovéniai és egy ciprusi bankkal – az AIK Banka a.d. Beograd, a Gorenjska Banka d.d., Kranj, valamint az Agri Europe Cyprus Ltd nevű pénzügyi társasággal – magyarországi, bosznia-hercegovinai, horvátországi, szerbiai és szlovéniai leánybankjainak eladásáról. A Sberbank Europe AG az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta, azért döntött úgy, hogy csökkenti jelenlétét Közép- és Kelet-Európában, hogy a kulcsfontosságú piacokra összpontosítson és új üzleti modelleket alakítson ki.

„A csehországi Szberbank továbbra is a Sberbank Europe tulajdonában marad, és nem változtat jelenlegi üzleti modelljén”

A tranzakció lezárása a nemzeti és nemzetközi szabályozó hatóságok, valamint a nemzeti versenyhatóságok jóváhagyásától függ, és várhatóan 2022-ben megtörténik.A tavalyi év végi állapot szerint a magyarországi (Sberbank Magyarország Zrt.), a bosznia-hercegovinai (Sberbank BH d.d. Sarajevo, illetve Sberbank a.d. Banja Luka), a horvátországi (Sberbank d.d. ), a szerbiai (Sberbank Srbija a.d. Beograd) és a szlovéniai (Sberbank banka d.d.) leánybankok eszközállománya  7,329 milliárd euróra rúgott.

„A Portfolió értesülése szerint a Szberbank kelet-közép-európai érdekeltségeit megvásárló konzorcium mögött egy szerb milliárdos Miodrag Kostic állhat”

A 62 éves Kostic a szerb üzleti élet egyik legismertebb szereplője. A mindenkori politikai rendszer kedvence, aki látványosan kerüli az összetűzést a kormányokkal. Vajdasági cukorgyárak egész sorának felvásárlásával érdemelte ki a „cukorkirály” becenevet, mára pedig a pénzügyi szektorban is megvetette lábát, 2014-ben ugyanis az érdekeltségébe tartozó MK Group megvette a nyolcadik-kilencedik legnagyobb szerbiai banknak számító AIK Banka többségi részesedését is. Kostic ezzel az egykori jugoszláv agrárbank igazgatóságának elnöke lett, amely tovább terjeszkedett, így 2019 júniusától a szlovén, 2,2 milliárd eurós mérlegfőösszegű (tehát a magyar Sberbanknál valamivel nagyobb) Gorenjska Bankának is a 100 százalékos tulajdonosa, és nyíltan hirdeti régiós terjeszkedési elképzeléseit.

„Az orosz pénzintézet folyamatos tájékoztatást ígér az ügyfeleknek, akiknek – mint írják – nincs teendőjük a tulajdonosváltás miatt”

A Sberbank Europe csoport jelenleg még Európa nyolc országában – Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Szlovéniában, Szerbiában és Németországban – van jelen. Az idei harmadik negyedév végén nagyjából 800 ezer ügyfele volt, 187 bankfiókja működött, eszközállománya pedig a tavalyi év végén 13 milliárd eurót tett ki.

A Sberbank Europe csoport az egy évvel korábbi 33,2 millió euró nyereség után a tavalyi évet 201,6 millió euró adózás utáni veszteséggel zárta. A Sberbank Europe tavalyi működési eredménye 367,6 millió euró volt, ami gyakorlatilag megegyezett az egy évvel korábbi 367,5 millió euróval. A tavalyi nettó kamatbevétel 0,8 százalékkal, 293,5 millió euróra mérséklődött az egy évvel korábbi 295,9 millió euróról. A díj- és jutalékbevétel 3 százalékkal, 80,3 millió euróra emelkedett. Az általános adminisztratív kiadások 271,3 millió euróról 294,8 millió euróra nőttek. A Sberbank Europe elsődleges alapvető tőkemutatója (Core Tier 1) 17,1 százalékra erősödött a 2016. évi 15,4 százalékról, a dolgozóinak száma 4301-rõl 4048-ra, fiókjainak száma pedig 228-ról 190-re csökkent tavaly. A legnagyobb nyereséget Csehországban (16,1 millió euró) és Szerbiában (6,6 milió euró) érte el 2017-ben. A Sberbank Magyarország adózás utáni nyeresége 1,3 millió euró volt tavaly, a magyarországi leánycég először zárt profittal 2012 óta.

„A Szberbank hat éve szerezte meg 505 millió euróért a Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait, köztük a Magyarországi Volksbank Zrt.-t, amely Sberbank Magyarország Zrt. néven működik”

A Szberbank története több mint 175 éves múltra nyúlik vissza, és több mint 20 országban van jelen, így a világ egyik legdinamikusabban fejlődő bankja. Az 1841-ben alapított Szberbank Oroszország legnagyobb bankja, és globális szinten is vezető pénzintézet, amely az orosz bankrendszer összes eszközének csaknem egyharmadát birtokolja. Az Oroszországi Föderáció a Szberbank ellenőrző befolyást gyakorló részvényese, a bank részvényeinek 50 százalékát tulajdonolja. A fennmaradó 50 százalék mínusz 1 db részvény belföldi és nemzetközi befektetők birtokában van. A bankcsoport nyeresége a múlt évben 781,588 milliárd rubel volt, ami 7,7 százalékkal alacsonyabb, mint az előző évben volt. Ezzel is összefügghet, hogy az alkalmazottak száma az idei év első negyedévének végére 2,6 százalékkal, több mint 7 ezerrel 278,2 ezerre csökkent.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.