//Ez már az ellentámadás?
Ultrahang Hidegkuti Konstantin #moszkvater

Ez már az ellentámadás?

MEGOSZTÁS

A #moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában többek közt a déli megyék mentén megnövekedett ukrán katonai aktivitásról, a Belgorod elleni diverzáns akciókról, valamint az ukrán katonai hírszerzés – GUR – központja elleni sikeres orosz rakétatámadásról beszélgettünk. Tényleg megindult volna a várva várt ukrán ellentámadás, vagy valami más van készülőben?

Az elmúlt napokban a zaporozsjei és donyecki frontok mentén az ukrán haderő meglepően intenzív támadásokat indított az orosz vonalak ellen. Ám jelen helyzetben még korai lenne ezeket a régóta lebegtetett ellentámadás kezdetének tekinteni, mivel jellegüknél fogva az akciók inkább a felderítő műveletek közé illeszthetőek be. Avagy ezekkel Kijev elsődleges célja az orosz védelmi vonalak lehetséges gyenge pontjainak feltérképezése a tényleges nagyszabású támadás idejére. Utóbbira bizonyítékot jelent a felhasznált technikai és személyi állomány jellege is, mivel azok puszta darabszámuknál fogva sem lennének alkalmasak egy kiterjedt offenzíva kivitelezéséhez.

„Ami a belgorodi harcokat illeti, azok nem többek egy pszichológiai elterelő hadműveletnél”

Utóbbi célja kettős, mivel egyszerre irányul az orosz hátország polgári lakosság, illetve a hadvezetés irányába. A határzóna elleni támadásokkal ugyanis Ukrajna nagyobb pánikot kíván előidézni a civilek közt, amely végső soron a hadvezetés döntéseire is kihatással lehet. A túlzott pánik, valamint az esetlegesen nem megfelelően felmért veszély elhárítására ugyanis Moszkva potenciálisan akár a front egyéb szakaszairól vezényelhet át stratégiai tartalékokat.

„Így viszont bár lehetséges, hogy a Belgorodot ért támadások könnyebben kezelhetővé válnak, ám az arcvonal egyéb szakaszain mindez utat nyithat az ukrán haderő előtt”

Hogyan támadta sikeresen Oroszország az ukrán katonai hírszerzés központját? Mikorra várható az ukrán ellentámadás kezdete és az milyen jellegű lehet? Mire van szükséges az orosz és az ukrán oldalnak? Hogyan befolyásolhatja az ellentámadás sikere vagy kudarca a nyugati fegyverszállításokat?

Többek közt ezekről és még sok más dologról beszélgetett Hidegkuti Konstantin katonai szakértővel, a moszkvater.com állandó szerzőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Longauer András, az Ultrahang műsorvezetője. #moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.