//Európa móresre tanítása
„Európa-szerte tüntetések kezdődtek az egyre dráguló energia, élelmiszer stb. árak miatt. Tehát a szélesebb tömegek megélhetése került nehéz helyzetbe, ami a legkevésbé sem érdekli a sztratoszféra magaságában élő főtárgyalókat” #moszkvater

Európa móresre tanítása

MEGOSZTÁS

Miközben zajlik a Budapest és az Európai Uniót közötti kötélhúzás az alapból Magyarországnak járó euró milliárdok fölött, kezd egyre világosabbá válni, hogy a magyar kormánynak megint és a kezdetektől igaza volt a hibás szankciós politikáról. Európára mintha homály borult volna, és egyre erősödött a kórus, hogy Ukrajnát minden módon, ész nélkül segíteni kell, és csak néhány EU-s képviselő volt olyan bátor, hogy ellenvéleményt merjen megfogalmazni. Ebben a dermedt csendben egyedül Magyarország borzolta az álszent kedélyeket azzal, hogy a valóság talaján maradva óvatosságra intett, de mint az EU tagja, kénytelen volt a szankciós csomagokat megszavazni.

Pap Krisztián írtása a #moszkvater.com számára

„Európa-szerte tüntetések kezdődtek az egyre dráguló energia, élelmiszer stb. árak miatt. Tehát a szélesebb tömegek megélhetése került nehéz helyzetbe, ami a legkevésbé sem érdekli a sztratoszféra magaságában élő főtárgyalókat” #moszkvater
„Európa-szerte tüntetések kezdődtek az egyre dráguló energia, élelmiszer stb. árak miatt. Tehát a szélesebb tömegek megélhetése került nehéz helyzetbe, ami a legkevésbé sem érdekli a sztratoszféra magaságában élő főtárgyalókat”
Fotó:EUROPRESS/Alain JOCARD/AFP

Annak ellenére, hogy Magyarország talán történelmének legnagyobb humanitárius segítségnyújtását hajtotta és hajtja végre az ukrán menekültek fogadásával, még az ukrán elnök, Zelenszkij is nekitámadt Orbán Viktornak, amiért az nem volt hajlandó fegyvert küldeni. Most elég egyértelműen látható, hogy bármennyi fegyvert küldenek Ukrajnának, Oroszországot belátható időn belül nem fogják tudni kifárasztani. Az Ukrajna elleni háború, az orosz többségű Donyeck-medence felszabadítása és megtartása nemzeti ügy lett az Orosz Föderációban.

„Az ukránokra kegyetlen és sötét tél vár, és az oroszok ráérnek kivárni a tavaszt”

Európa szerte mindenki a háborút éltette pedig rögtön látható volt, hogy az oroszellenes gazdasági szankciók csak átmenetileg hozták kellemetlen helyzetbe Moszkvát, amely lépést váltott, és egyszerűen Ázsiába helyezte át az energiahordozókat. Megduplázva bevételeiket. Az EU-t az sem érdekelte, hogy saját magukat hozzák egyre kellemetlenebb helyzetbe, magukat büntetik, amikor a megfizethető orosz olaj és gáz helyett a bizonytalanságot választják.

Aztán egy közelebbről meg nem nevezett haditengerészet vízalatti drónjai felrobbantották az Északi Áramlat csővezeték több pontját, és erre már Berlinben is fölkapták a fejüket. Igaz, hogy a csapot német oldalon elzárták, de azért – részben legalábbis – mégis csak német tulajdont ért támadás. Nem baj, Olaf Scholz kancellár csak legyintett, és gyors ütemben elkezdték kiépíteni az LNG fogadó állomásokat. Előzőleg egy Ursula nevű amerikai ügynök azt is elintézte, talán néhány sms-el, hogy megkössék az évszázad legelőnytelenebb gázszerződését az Egyesült Államokkal.

„Azon viszont Berlinben és Párizsban is megorroltak, hogy a jenkik négyszeres áron kegyeskednek átengedni nehezen kinyert gázukat”

Az ezzel kapcsolatos aggodalmaik azonban leperegtek Joe Bidenről. De hát mit volt mit tenni, a német és uniós élpolitikusok már belementek egy olyan szankciós kelepcébe, ahonnan arcvesztés nélkül már nem lehet kihátrálni.

Arról is hallottunk híreket, hogy mind a franciák, mind pedig a németek begurultak az amerikaiak érzéketlen haszonszerzésén, amire a volt orosz elnök Dmitrij Medvegyev is felfigyelt, aki szerint: az Egyesült Államoknak „nem áll szándékában osztozni a hasznán. Éppen ellenkezőleg, ellopja öregedő partnere utolsó megtakarításait, és mindenféle gátlás nélkül zsebre vágja a pénzt” – írta az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője Telegram-csatornáján. Sajnos, abban is fején találta a szöget Medvegyev, hogy az EU és az Egyesült Államok közötti „vadházasság” nem fog válással végződni, mert egy új élethez túlságosan gyávák az EU bürokratái. Viszont a német vállalatok Észak-Amerikába költözése egyre valószerűbbnek látszik. Nehézipar nélkül pedig Európa úgy fog járni, mint a Sanyi nevű ló az Indul a bakterházban.

„Európa-szerte tüntetések kezdődtek az egyre dráguló energia, élelmiszer stb. árak miatt. Tehát a szélesebb tömegek megélhetése került nehéz helyzetbe, ami a legkevésbé sem érdekli a sztratoszféra magaságában élő főtárgyalókat”

Legalábbis ez a látszat. Arra azért volt idejük, hogy Magyarországot újból pellengérre állítsák, és valamiféle jogállami problémákat emlegetve visszatartják a nekünk járó súlyos milliárdokat. Tekintve, hogy a Covid járvány után mélyen érintve vagyunk a szomszédban zajló konfliktussal, érezzük a magas árakat, a hivatalokban az energiatakarékos fűtést, az elszállt inflációt, így aztán minden euróra szükségünk lenne. Csak ennek az ára, hogy a magyar kormány beálljon a radikális baloldal által vezényelt kórusba, legyünk mi is vakok, akiket elvakultak vezetnek. Adjuk fel az igazunkat és a valóságot, akkor talán több pénzt kapunk? A becsületvesztés rövid távon hozhat eredményt, de hosszú távon soha nem lehet sikeres.

„Európát ma többnyire középszerű, jelentéktelen kis politikusok vezetik, akiknek egyetlen bátor tette az, hogy az Orbán-kormányt vegzálhatják”

És ez a feslett Nyugat akar minket megleckéztetni, és kukoricára térdepeltetni? Az a Nyugat-Európa, amely már azt is nehezen veszi észre, hogy az Egyesült Államok elvtelen kiszolgálója és utolsó csatlósa lett? Ők, az arcukat vesztett kis középszerű figurák, akiket a saját pénztárcájukon kívül csak az érdekel és az éltet, hogy minél tovább maradjanak hatalmon? Ezek a haladó eszméket lobogtató mániákus kis senkik, akiket kizárólag a lefizetett újságírókkal működtetett mainstream média tudott hatalomra segíteni, és akiknek semmilyen kapcsolata nincs azzal a néppel, amelyből vétettek? Európa nagyon meg fogja sínyleni, hogy ilyen politikai garnitúrát engedtek kinevelődni, mert a gazdasági bajok már most jelentkeznek, de teljesen csak a jövőben fognak kibontakozni. Vagyis az Európai Unió amerikai nyomásra saját magát bünteti, mert a korlátolt brüsszeli népség megengedte, hogy ez megtörténhessen.

„Washington és Moszkva a saját játékukat játszák, de mit csinál Brüsszel? Milyen európai értékek védelmében bünteti saját magát?”

Különös, de igaz, hogy Magyarország az igazságai melletti következetes kiállásával nemhogy meggyengült volna a nemzetközi térben, de éppenséggel megerősödött. A magyar miniszterelnök ma Európa legismertebb politikusa, akire minden irányból nagy figyelem irányul. Az EU pénzügyi zsarolása nem fogja a magyar kormányt meggyengíteni. Orbán Viktor október közepén Berlinben járt, ahol tudjuk jól, nagyon nem szeretik őt, és főleg azt nem, hogy valaki a valóságról merjen beszélni, például az ukrán-orosz háború kapcsán. Egy olyan államban, mint Németországban, ahol a média a legszorosabban összefonódott a hírszerzéssel a globális amerikai érdekek védelmében, ahol gyakorlatilag média diktatúra uralkodik, ott bizony kellett némi bátorság Orbánt meghívni egy pódium beszélgetésre.

A Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung napilap szervezte beszélgetésen a magyar miniszterelnök olyan előadást tartott, amelyet nyugodtan nevezhetünk politikatörténeti mérföldkőnek, mert így, ilyen nyíltan egy élvonalbeli politikus az ukrán konfliktusról még nem beszélt. Hogy a beszédnek komoly visszhangja volt, azzal most is szembesültünk, amikor a lengyel Do Rzeczy is megírta – a Mandiner szemlézte -, hogy

„Orbánnak két fontos dologban is igaza lett, az egyik, hogy a békéről egyedül Donald Trumppal lehet majd beszélni, és abban is, hogy ezt a háborút csak amerikai-orosz tárgyalással lehet majd lezárni”

A lengyelek a legrégebbi barátaink, de mint Orbán is megjegyezte, más a gondolkodásuk, főleg geopolitikai kérdésekben. De talán ők is érzik már, hogy az elvakult ruszófóbia nem vezet sehova. Orbán ugyan fesztelenül és könnyedén beszélt, de a két kérdező társon bizony érződött, hogy egy ritkán tapasztalt jelenséggel találkoztak, és ezt a ritka jelenséget úgy nevezik, hogy őszinteség, vagy kicsit fellengzősen: az igazság megvilágító ereje.

„A Covid járvány kapcsán jeles gondolkodók arra figyelmeztettek, hogy most aztán vége a globalizációnak, új világ kezdődik, aztán a járvány hullám alább hagyott, és kezdett minden visszarendeződni”

Aztán jött február 24., az Oroszország elleni gazdasági szankciók, amely gazdasági földrengést okozott, és ma újra kétpólusúvá vált a világ. S ha egyszer csökkeni is fog a feszültség, a gazdasági átrendeződés már megtörtént. Ezt a kialakult bizalmatlanságot vélhetően még nehezebb lesz feloldani, mint a világjárvány következményeit. Az EU vezetői vagy sürgősen magukhoz térnek, vagy jön a recesszió, a munkanélküliség és az elégedetlenségi hullám, más néven a népharag.

(Az írás nem okvetlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.)

MEGOSZTÁS