//Csak a béketárgyalások menthetik meg Ukrajnát

Csak a béketárgyalások menthetik meg Ukrajnát

MEGOSZTÁS

„Ukrajnát már csak a béketárgyalások menthetik meg, ez a háború nem tarthat még egy évig” – fogalmaz békefelhívásában az ENSZ-nél és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél egykor komoly pozíciókat betöltő volt német diplomata. Michael von der Schulenburg azonnali tűzszüneti tárgyalásokra hívja fel a német kormányt. Közben Berlinben német parlamenti képviselők „Slava Ukraini” kiáltásokkal buzdították a tömeget az Ukrajna fegyveres támogatása mellett kiálló demonstráción. A kancellári hivatal előtt ugyanakkor tüntetők egy kisebb csoportja a békét sürgette.

Péli Éva írása a #moszkvater.com számára

A napokban a német Bundestag döntést hozott arról, hogy támogatja a nagy hatótávolságú fegyverek szállítását. A parlament fenntartás nélkül támogatja Ukrajna háborús céljait, a teljes területi integritás visszaszerzését az 1991-ben elismert határokon belül. A vezető médiumok reakciója egyöntetűen pozitív. „Önök bátrabbak, mint a Kancellár” címmel így kommentálta a balliberális ZEIT a határozatot: „Végre! A jelzőlámpás frakciók tiszta vizet öntenek a pohárba az Ukrajna támogatásának kérdésében. Ez a határozottság Olaf Scholzból hiányzik”.

Németországban a Nyugat által az orosz agresszorral szemben propagált háborús folyamattal szembeni távolságtartás vagy szkepticizmus csak a politikai peremvidéken hangzik el. Itt található a Sahra Wagenknecht (BSW) szövetség. Az ukrajnai orosz háború második évfordulóján a BSW jelöltje az európai választásokon, Michael von der Schulenburg (75), az ENSZ volt diplomatája és főtitkár-helyettese, az ENSZ volt diplomatája nyilvános felhívással száll szembe az uralkodó irányvonallal: „Ukrajnát már csak a béketárgyalások menthetik meg – a háború nem nyúlhat bele a harmadik évbe”.

(A Berliner Zeitung szerkesztősége, 2024. február 24.)

Schulenburg felhívása teljes terjedelemben

Február 24. Már két éve annak, hogy az orosz csapatok megszállták Ukrajnát, és a második világháború óta a legnagyobb, legbrutálisabb és legveszélyesebb háború tört ki európai földön. Ez a háború eddig mindkét oldalon több százezer emberéletet követelt, valamint súlyosan megsebesített és lelkileg megnyomorított, többnyire nagyon fiatal embereket. Ez a hatalmas véráldozat egy lépéssel sem hozott közelebb a konfliktus megoldásához. Éppen ellenkezőleg, a békés megoldás napról napra nehezebbé válik. Meddig kell, hogy tartson még az öldöklés, amíg végre együtt érzünk az ukrán nép szenvedéseivel, és az értelem véget vet ennek?

„Az orosz támadás illegális, és senki sem kérdőjelezheti meg Ukrajna önvédelemhez való jogát. De ez a jog nem fajulhat odáig, hogy az egész országot elpusztítsa. És nemcsak orosz fegyvereket, hanem a NATO-országok által szállított fegyvereket is használnak ukrán területen. Ezért ők ugyanúgy felelősek a szenvedésért és az ország folytonos pusztulásáért. Ez nem lehet a politikánk célja, és nem is szabad, hogy az legyen. Ez a bűnösség súlyos terhével terhelne bennünket”

Az ukrajnai katonai helyzet egyre aggasztóbbá vált, és alig van reális esély arra, hogy Ukrajna megnyerje a háborút. Ami még rosszabbá teszi Ukrajna helyzetét, hogy az ország elnéptelenedik, miközben a megmaradt lakosság elöregszik és elszegényedik. Ráadásul az országot gyengíti a korrupció, a különböző régiók közötti növekvő ellentétek és a belpolitikai konfliktusok, miközben a NATO-országoktól érkező katonai és pénzügyi támogatás drasztikusan csökken.

„A háborúk a kimerülési és a végső fázisban követelik a legtöbb áldozatot. Ezt nem szabad megengednünk. A háború folytatása felelőtlenség lenne, mert tönkre tenné Ukrajnát, és megfosztaná a polgárait egy emberhez méltó jövőtől”

A háború folytatása az Európai Unió és különösen Németország polgárai számára is egyre nagyobb negatív következményekkel járna. Az európai gazdaság hanyatlása, amely a jövő nemzedékek számára magas adósság terhet eredményez, a kormányok növekvő képtelensége arra, hogy eleget tegyenek társadalmi kötelezettségeiknek és befektessenek egy olyan jövőbe, amit érdemes élni, súlyosbítani fogja a társadalmi igazságtalanságokat, valamint a belső megosztottságot és a politikai feszültségeket. Növelnénk a nyitott, pluralista társadalmunkra, valamint a demokratikus rendre leselkedő kockázatokat.

„A háború folytatásával, sőt kiterjesztésével és eszkalációjával egyre inkább kitesszük Európa népét egy ellenőrizhetetlen, talán akár nukleáris háború kockázatának”

Ukrajnának békére van szüksége – Európának békére van szüksége, és ez a béke csak tűzszünet, majd béketárgyalások útján érhető el. Ennek a háborúnak a befejezése európai földön a mi európai felelősségünk. Nem folytatódhat még egy évig, és nem vezethet még több értelmetlen áldozathoz. Ezért emlékeztetem a német kormányt arra az alkotmányos kötelezettségére, hogy a világ békéjét szolgálja, és arra kérem, hogy európai szövetségeseinkkel és partnereinkkel, valamint az ukrán kormánnyal együtt tegyen meg minden tőle telhetőt az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése érdekében.

Békegalamb és Taurus. „Békét Ukrajnának és Oroszországnak!” – követelte mintegy 300 tüntető szombaton Berlinben a szövetségi kancellária előtt. Ugyanakkor mintegy tízszer ennyi ember fejezte ki a Brandenburgi kapunál szolidaritását Ukrajnával, amelynek hivatalos mottója „A béke védelme #VictoryForPeace” volt. Ehhez szerintük, és az őket támogató német politikusok szerint több és hatásosabb fegyvert kell Ukrajnának szállítani.

„Ez a német kormány részt vesz a konfliktus eszkalálásában és a háború előkészítésében” – jelentette ki a kancellária előtti tüntetésen Christiane Reymann újságíró és békeaktivista, majd feltette a kérdést:

„Németország nagyzási szenvedélye soha nem fog véget érni? Moszkva előtt már kétszer is kudarcot vallottak. Muszáj ennek harmadszor is megismétlődnie?”

Az IG Metall szakszervezet transzparensén ez állt: „Állítsátok meg a háborút. Tegyétek le a fegyvert!” Kurt, egy berlini szakszervezeti tag a részvételét azzal indokolta, hogy a szakszervezetnek azt a részét képviselik, amelyik ellenzi a fegyverszállításokat.

„Sok hasznos dolog van a világon, amit a gránátok helyett elő lehet állítani”

– válaszolta a védelmi ipar munkahelyeire vonatkozó kérdésre. Lühr Henken békeaktivista és leszerelési szakértő világossá tette, ha Taurust szállítanak, az ellenségeskedés eszkalálódni fog, ezért Taurus nem szállítható Ukrajnába.

De ami a nyilvánosság előtt a Vitsche ukrán egyesület szervezésében, több ezer résztvevővel, számos kék és sárga ukrán zászlóval, a Bandera egykori fasisztáinak piros és fekete zászlóival és számos oroszellenes transzparenssel és jelszóval történt, az tiszta gyűlölet és agitáció, valamint háborús uszítás volt. Ehhez hozzájárultak a felbuzdított tömeg előtt felszólaló német politikusok is. Egyikük Kai Wegner (CDU), Berlin kormányzó polgármestere volt, aki szerint

„amire Ukrajnának ma gyorsan szüksége van, az fegyver, az lőszer, az a Taurus”

Ralf Fücks, egykori maoista, volt zöld politikus és a Liberális Modernitás Központjának (LibMod) alapítója a színpadon kifejtette: „Itt rólunk mindannyiunkról van szó. Putyin már régóta a Führerbunkerben ül. Készen áll arra, hogy mindannyiunkat magával vigyen. Európának fel kell ébrednie.”

„Német politikusok <Slava Ukraini> kiáltásokkal”

A felszólalók, köztük a Bundestag három képviselője az FDP, az SPD és a CDU részéről az ukrán nacionalisták és fasiszták „Slava Ukraini“ felkiáltásával fejezték be az gyűlöletszítást és buzdítást, amit az ott lévők hangos éljenzéssel fogadtak

http://www.frikoberlin.de/documents/2024/240224_Frieden_Ukraine_Russland_Flyer.pdf

https://www.jungewelt.de/artikel/470078.rechte-kundgebung-putin-im-f%C3%BChrerbunker.html

https://www.rbb24.de/politik/beitrag/2024/02/jahrestag-krieg-ukraine-kundgebungen-berlin-brandenburg.html

https://zeitungderarbeit.at/international/slawa-ukrajini-der-faschistische-gruss-erobert-die-welt/

https://www.dw.com/de/kiesewetter-den-krieg-nach-russland-tragen/a-68215200

MEGOSZTÁS