//Bezárult az ukrán határ

Bezárult az ukrán határ

MEGOSZTÁS

Külföldön dolgozók ezrei tértek haza a határok lezárása előtti utolsó pillanatban. Nehéz idők elé néz a Ukrajna.

Fotó:EUROPRESS/Sefa Karacan / Anadolu Agency

Ezrek zsúfolódtak össze a lengyel-ukrán átkelőknél, mielőtt Ukrajna szombattól lezárta a határait. A látvány megdöbbentő volt. Hosszú tömött sorokban várták a Lengyelországban dolgozó, ám a járvány miatt munka nélkül maradt ukránok, hogy hazatérhessenek. Sokan maszk nélkül, hogy a másfél méteres távolságról már ne is beszéljünk. Az emberek órákon át várakoztak víz nélkül, egymáshoz préselődve, hogy eljussanak az útlevélkezelésig. Mivel a két ország közötti kárpátaljai határszakaszon utolsóként még nyitva lévő határátkelőhelyen nincs gyalogos forgalom, hazatérni vágyóknak meg kellett várniuk, hogy autóbuszokkal szállítsák át őket a lengyel oldalról az ukránra. Végül 80 autóbusz 500 fordulóval hordta át a semleges zónából az ukránokat Ukrajnába.

„Végül az utolsó napon mintegy 30 ezren lépték át a határt, összesen pedig 110 ezren tértek haza. Ezután az ukrán polgárok csak személyautóval térhetnek haza, és 9 ezren jelezték, hogy útnak is indulnának”

Ez a szám csak töredéke a külföldön dolgozóknak. Csak Lengyelországban mintegy másfél millióan dolgoztak, de a számítások szerint az elmúlt jó évtizedben több millióan hagyták el Ukrajnát. Nagyjából 3 millióan Oroszországban próbálnak megélni, ennek mintegy háromszorosa pedig az Európai Unió országaiban. A hazautalt pénzeknek óriási szerepük van a viszonylagos ukrán stabilitás fenntartásában. Ennek ellenére a hazatérőket nem mindenütt fogadták lelkesen. Bizonyos mértékben érthető, hiszen az elmúlt két hétben az Európából hazatérők gyorsították fel a fertőzés terjedését a posztszovjet térségben.

„A képeket és az EU-n belüli járványhelyzetet látva Ukrajnában is robbanás várható, ami az egészségügyi rendszert ismerve nem sok jóval kecsegtet”

Jelenleg az országban 311 fertőzöttet tartanak nyilván, és a járványban eddig nyolcan haltak meg. Ráadásul a koronavírus-járvány gazdasági és szociális hatásai még inkább megrázzák majd Ukrajnát. Az ország újabb hitelek nélkül csőd jelenthet, és még a belügyminiszter is attól tart, hogy egy hónap múlva sokaknak már nem lesz pénze kenyérre és gyógyszerre sem. Ezért aztán nem túlzás azt állítani, hogy Ukrajna most különösen nehéz időszak elé néz. A határon lezajló jelenetekből ítélve az is valószínűsíthető, hogy az ukránok ebben a válságos helyzetben az elmúlt években meggyengült államra nem nagyon támaszkodhatnak.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.