//Becsengetés
Iskolakezdés Moszkvában #moszkvater

Becsengetés

MEGOSZTÁS

A tanévkezdés láza a dumát is elérte. Felvetődött, hogy Amerikához hasonlóan Oroszországban is októberig tartson a nyári iskolai szünet. A diákok biztosan örülnének!

Iskolakezdés Moszkvában #moszkvater
Fotó:EUROPRESS/Evgenya Novozhenina / Sputnik

Kezdődik az iskola. A fehér masnis kislányok, mint mindig, szeptember 1-én most is egyenruhában sorakoznak a tanévnyitókon. Így volt ez 15 évvel ezelőtt Beszlanban is, amikor Samil Baszajev csecsen terroristái rájuk törtek. A véres tragédia azonban már a múlt. Moszkva például a világ legbiztonságosabb 40 városa között van.

A diákok ma már inkább úgy kerülnek a hírekbe, hogy az úgynevezett putyini nemzedék képviselőiként új arcokra vágynak, és könnyen kaphatók a hatalom elleni tüntetésekre.

„Fiatalok, lázadók, és elégedetlenek. Számukra a stabilitás nem olyan érték, mint volt az a szüleik szemében”

Nekik hiába mondják, milyenek voltak a ’90-es évek, hiszen akkor még éppen csak eszméltek. Tisztában van ezzel a rendszer ellenzéke is, és előszeretettel épít a fiatalokra.

Egy szó, mint száz, a diákság politikai tényező lett, amelyre azért már illik odafigyelni. S a politikusok ezt nagyon jól tudják. Ezért aztán az iskolakezdés közeledtével különböző ötletekkel rukkolnak elő. Vaszilij Vlaszov képviselő például azzal állt elő a dumában, hogy

„hosszabbítsák meg egy hónappal a nyári szünetet”

A politikus azzal érvelt, hogy így a diákok több pénzt keresnek a nyári munkával, meg egyébként is túlterheltek. Legalábbis ezt hallotta velük találkozva. Abban biztosak lehetünk, hogy a diákok örülnének, ha csak október 1-én nyitnák ki az iskolák kapuit. Vlaszov mindehhez még hozzátette, hogy

„ez jót tenne a belföldi turizmusnak is, hiszen a fiatalok üdülhetnének az ilyenkor is kellemes klímájú Krímben vagy a krasznodari területen”

A nyári szünet Oroszországban jelenleg 8 hetes, de az Egyesült Államokban például 12, és a tanítási napok száma mindössze 180. Hasonló a rendszer Nagy-Britanniában is, míg Törökországban 14 hetet pihenhetnek a diákok. Ugyanakkor a francia vagy a brazil iskolások csak másfél hónapot. Mint mondjunk erre, az egykor híres orosz oktatási rendszer már enélkül is sokat romlott.Talán nem kellene teljesen szétverni! A populista lózungok helyett a posztingusztriális korban érvényesüléshez megszerzendő tudásról kellene beszélni még a politikusoknak is.

Máshonnan közelítette az iskolakezdethez a duma oktatási bizottságának helyettes vezetője. Borisz Csernyisov kompenzálná azon családok ilyenkor megnövekedett kiadásait, amelyekben ez meghaladja az összbevétel 25 százalékát.

„Mert az iskolakezdés Oroszországban sem olcsó. Egy gyermekre számítva átlagosan 21 ezer rubel (95 ezer forint) ”

A VCIOM közvélemény-kutató felmérése szerint ennek felét az egyenruha, a sportfelszerelés és a váltócipő teszik ki. Nagyjából 2,5 ezer rubel (11 ezer forint) a hátiszák, valamivel többe kerülnek az ceruzák és egyéb eszközök, s még ugyanennyi megy el a könyvekre és a füzetekre. Ezen kívül sok szülő a kötelező kiadásokhoz sorolja a hozzájárulást az iskola működéséhez (1,2 ezer rubel, azaz 5500 forint), és a tanároknak adott ajándékot (900 rubel, azaz 4000 forint).

S ez még csak a 10 osztályos általánosba járók iskolakezdésének a költsége. Hol van még akkor az egyetem! Hiába, a tudás ma már Oroszországban is sokba kerül.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.