//A „repülő tank”
Mi-24 harci helikopter #moszkvater

A „repülő tank”

MEGOSZTÁS

Az MH 86. Helikopter Bázisnak otthont adó Szolnokon hagyományosan az augusztus 20-i ünnepségek elmaradhatatlan része a Tisza-parton megrendezett légi parádé. Egy év kihagyást követően az érdeklődők ismét megcsodálhatták a városba települt technika bemutatóit, amelyek közül kiemelkedett az orosz pilóták közt csak repülő tankként emlegetett Mi-24 harci helikopter.

Mi-24 harci helikopter #moszkvater
A szerző felvétele

Hasonlóan az elmúlt hetek kabuli evakuációjához, egykoron az afganisztáni szovjet háború során is kiemelt szerep jutott a forgószárnyas technikának. A helikopterek közül sajátságos hírnevet szerzett magának a Mil tervezőiroda Mi-24-es típusa, amelyet a szovjet hajózók a „repülő tank”, míg a mudzsahedinek a „sátán harciszekere” becenévvel illettek.

„A főképp csöves és nem irányított fegyverzettel felszerelt típus alacsonyabb sebessége folytán a merevszárnyas gépekhez képest hatékonyabban tudott a szárazföldi csapatok számára légi támogatást nyújtani”

Az oroszul csak dusmanoknak hívott mudzsahedinek között a típus olyan rettegetté vált, hogy egy alkalommal egy fegyverzetéből kifogyó Mi-24 pilótának sikerült egy egész gyalogos századot támadó lázadó csoportot elűznie csupán agresszív manőverezéssel.

A típus 1978 óta képezi a Magyar Honvédség állományának részét, jelenleg nyolc, Oroszországban nagyjavított példány áll hadrendben. Bár a magyar példányok hamarosan elérik naptári üzemidejük végét, a hazai közönség pár évig még biztosan találkozhat a Szolnokon települt harci helikopterekkel.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.