//Üt-ver, zenél, és imádja Putyint
„Filmekben, reklámokban szerepelt, üzletelni kezdett, majd megismerkedett egy fogadáson Vlagyimir Putyinnal, akivel a mai napig kölcsönösen tisztelik egymást” #moszkvater

Üt-ver, zenél, és imádja Putyint

MEGOSZTÁS

Ha csak a címben szereplő jellemzők alapján kellene kitalálni, vajon kiről szól majd ez a cikk, vélhetően nem lenne nehéz dolgunk. Steven Seagal ugyanis még orosz – és szerb – állampolgársággal is rendelkezik, de két akciófilm között arra is van ideje, hogy felszólaljon Tibet függetlenségéért és támogassa a Krím Oroszországhoz csatolását.

„Filmekben, reklámokban szerepelt, üzletelni kezdett, majd megismerkedett egy fogadáson Vlagyimir Putyinnal, akivel a mai napig kölcsönösen tisztelik egymást” #moszkvater
„Filmekben, reklámokban szerepelt, üzletelni kezdett, majd megismerkedett egy fogadáson Vlagyimir Putyinnal, akivel a mai napig kölcsönösen tisztelik egymást”
Fotó:EUROPRESS/Alexei Druzhinin/Sputnik/AFP

Nem valószínű, hogy a michigani Lansing városában született Steven Frederic Seagal valaha is azt gondolta fiatalként, hogy a világ egyik szuperhatalmának vezetője lesz a barátja. Seagal első külföldiként üzemeltethetett edzőtermet Oszakában, de az edzések izzadtságának világában arra sem gondolhatott, hogy rövidesen az akciófilmek egyik legyőzhetetlen sztárja válik belőle. Pedig mindkét esetben bejött az, aminek a lehető legcsekélyebb esélye volt. Hétdanos aikidómesterként ma már olyan akciófilmek főszereplőinek vallhatja magát, mint az 1988-ban bemutatott Nico, vagy az 1990-es évek két sikerfilmjének, az Úszó erődnek (1992) vagy a Száguldó erődnek (1995) keményöklű terrorista-elhárító szakemberét, Casey Ryback-et alakíthatta.

„Arról meg álmodni sem mert, hogy a filmjeivel világszerte összesen több mint 850 millió dollár bevételt ér el. Még akkor is, ha voltak olyan filmjei, melyek megbuktak, vagy el sem jutottak a mozivászonig, hiszen kizárólag videokazettán jelentek meg”

Ha valaki ismeri a fiatal Seagal életét, az egyáltalán nem csodálkozik a későbbi életútján. Talán még azon sem, hogy maffia kapcsolatokkal is gyanúsították. Már az is számos titkot hordoz magába, hogy miként került Japánba. Seagal édesanyja, az ír-mongol származású Patricia műtősnő, orosz-zsidó származású édesapja pedig középiskolai matematika tanár volt. A család a kaliforniai Fullertonba költözött, ahol Seagal hétéves korában kezdett érdeklődni a harcművészetek iránt.

Amikor lediplomázott, az a veszély fenyegette, hogy besorozzák és aktív részese lesz a vietnámi háborúnak. Noha Seagal mindig is tagadta, hogy ezért nősült volna, de hirtelen gyorsasággal feleségül vette az akkori barátnőjét, Miyako Fujitanit és Japánba költözött, ahol két gyermeke született. Itt a lány szüleinél laktak, és Seagal, mint ekkor már feketeöves harcművész – az aikido mellett a karatéban és a kempóban is eljutott a mesterszintig – besegített az apósa és anyósa által vezetett aikido iskolába.

„Noha világ életében tagadta, hogy ez lett volna a célja, de a későbbi akciósztár ezzel a költözéssel megúszta a katonaságot”

Mindenesetre a harcművészet és a filmezés mellett zenészként is megállja a helyét – zenekarában remekül kezeli a basszusgitárt –, rengeteg fellépést vállal. Elsősorban a blues műfajában érzi otthon magát, zenekarával több lemezt is megjelentetett már. Négy hónappal a Donyec-medencében kitört szakadár lázongások után, 2014 augusztusában az akkor már elcsatolt Krím-félszigeten Seagal fellépett zenekarával az Éjjeli Farkasok nevű Putyin-barát motoros klub show-műsorában, kitűzte a színpadra az önkényesen kikiáltott szakadár Donyecki Népköztársaság zászlaját, és elénekelte himnuszát. Az ukránok erre válaszul a színész-zenész-harcművészt 2021 végéig kitiltották az országukból. De a sztárt és bandáját, a Steven Seagal Blues Bandet kitiltották több európai és amerikai fesztiválról is.

„A színész-énekes a szevasztopoli koncert miatt ellene felhozott vádakra azt mondta, hogy azért vállalta el a fellépést, mert a zene összeköti a népeket, míg a Zvezda orosz állami tévének kijelentette, nem mondhatott nemet egy orosz városnak, hisz ő is orosz, nagyszülei Vlagyivosztokból, illetve Szentpétervárról származnak”

A hírhedt szevasztopoli koncert után a motoros klub elnöke, a Hirurg (Sebész) néven is emlegetett Alekszandr Zaldosztanov olyan pólót ajándékozott neki, amelyen Putyin elnök képmása és egy orosz vitéz figurája díszelgett, amivel kárpótolni akarta Seagalt azért, hogy krími fellépése miatt nem tarthatott meg több fellépést Európában.

„De miként került ismeretségbe Putyin orosz elnökkel?”

Nos, Seagal filmjei már nem váltották be a hozzá fűzött reményeket, így Moszkvában nyitott egy éttermet, ám a Planet Hollywoodból előbb sztriptízbár lett, majd csődbe ment. Ám ez nem vette el az akciósztár kedvét Oroszországtól, sőt egyre többet kereste fel az országot. Aztán 2003-ban örömmel mondott igent arra, hogy ő legyen a Moszkvai Filmfesztivál díszvendége. Innentől kezdődött oroszországi karrierje.

„Filmekben, reklámokban szerepelt, üzletelni kezdett, majd megismerkedett egy fogadáson Vlagyimir Putyinnal, akivel a mai napig kölcsönösen tisztelik egymást”

Putyin állítólag a 2013-as G8-as csúcson felvetette Barack Obamának, hogy Seagal közvetítsen Washington és Moszkva között. A hírek szerint Obama nem volt vevő az ötletre… Míg e történet valóságtartama finoman fogalmazva is csekély, addig az biztos, hogy például Putyin edzéstervét komoly kampánnyal népszerűsítette Seagal. Sőt, Kreml-közeli politikusokkal találkozva Seagal nemrég felajánlotta, hogy az orosz fegyverkereskedők kijáróembere lesz Washingtonban.

„Mindezek után úgy véljük, nem lepődik meg senki azon, hogy Putyin 2016-ban orosz állampolgársággal lepte meg az amerikait, aki idén belépett egy, az orosz elnököt támogató pártszövetségbe is”

Ugyanebben az évben, igaz, még 2016 januárjában Seagal szerb állampolgárságra is szert tett, ráadásul nemcsak fellépett zenekarával Belgrádban, de a szerb rendőrség kiképzésére is ajánlatot tett. Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel 2016 augusztusában találkozott, ahol az elnök vidéki gazdaságában tett látogatásán még az elnök zöldségeit és gyümölcseit is megkóstolta.

„De a valósághoz az is hozzátartozik, hogy Seagal aktív környezet- és állatvédő aktivista, valamint a dalai láma támogatójaként Tibet függetlenségének szószólója”

Seagal kitűnő céllövő hírében áll, aki az amerikai rendőrség különleges osztagával is együtt dolgozik időnként, és megannyi tisztet képzett ki a lőfegyverek használatára és a pusztakezes közelharcra. Nicolás Maduro venezuelai elnökkel például 2021. május 5-én találkozott, akinek egy katanát vitt ajándékba, mint Oroszország különleges követe, amivé még 2018-ban nevezte ki Putyin. Maduro nagyon szívélyesen fogadta, még egy lehetséges közös film forgatásáról is beszélt.

Mint fentebb írtuk, Seagal aktív politikai karrierbe is kezdett Oroszországban, mint egy Putyin-barát baloldali pártszövetség tagja, amely ott van a jelenlegi parlamentben is. A 2021 februárjában létrejött szövetség három pártot, az Igazságos Oroszországot, Az Igazságért, illetve az Oroszország Patriótái nevű erőket öleli fel. A színész-zenész-harcművész és most már politikus fel is szólalt a szövetség kongresszusán, ahol azt javasolta, a környezetvédelmi károkat okozókat ne csak anyagilag büntessék, hanem tartóztassák is le őket. S ha mandátumhoz is jut, új fejezet kezdődik az eddig sem eseménytelen életében. Már csak az a kérdés, vajon tényleg a dumában a helye Steven Seagalnak?

MEGOSZTÁS