//Új vasúti pályaudvar Moszkvában
Vosztocsnij vasútállomás #moszkvater

Új vasúti pályaudvar Moszkvában

MEGOSZTÁS

Száz év után az első, sorrendben immár a 10. pályaudvar kezdte meg a működését az orosz fővárosban. A Vosztocsnij, azaz Keleti pályaudvar a Cserkizovo közlekedési csomópontnál épült, és magában foglalja a Szokolnyicseszkaja metró vonal Cserkizovszkaja, és a moszkvai körvasút Lokomotív állomásait, egyben rácsatlakozik a felszíni közlekedésre is.

Vosztocsnij vasútállomás #moszkvater
Forrás:Wikipédia

A pályaudvart a hét végén az Orosz Államvasutak igazgatójával, Oleg Belozerovval felavató moszkvai főpolgármester Szergej Szobjanyin kiemelte, hogy az elmúlt száz évben ez az első teljesen új vasúti pályaudvar, amely az orosz fővárosban épült. A beruházásnak köszönhetően 35 százalékkal csökken a Kurszki pályaudvar terheltsége, míg a Kurszkaja és Cskalovszkaja metróállomásokon napi 25 ezerrel kevesebb utas fordul majd meg.

„Az új pályaudvarra 24, eddig a Kurszki pályaudvarról induló, vagy itt áthaladó vonatpárt irányítottak át”

Így a Moszkva-Nyizsnyij Novgorod, valamint a Moszkva-Ivanovo útvonalon közlekedő Lasztocska és Sztrizs nagysebességű vonatokat, és a Szentpétervárról, valamint Murmanszkból Adlerbe, Anapába, Belgorodba, Ejszkbe, Kiszlovodszkba, Vlagyikavkázba, Volgogradba, Kiszlovodszkba, Mahacskalába, Novorosszijszkba, Cseljabinszkba és más orosz városokba Moszkván át közlekedő járatokat.

„A 9,6 ezer négyzetméteres alapterületű új pályaudvar komplexum a legmodernebb kiszolgáló és biztonsági egységekkel szerelték fel”

Teljes a Wi-Fi lefedettség, a várótermekben 200 USB töltőállomás van, a mozgólépcsőket automatikusan fertőtlenítik, a légteret aromásítják, és ezen kívül is minden az utasok kényelmét szolgálja. A várakozások szerint a közlekedési csomópontban naponta 75 ezer utas fordul majd meg.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.