//Új párt jelenhet meg a dumában
„Nem mindegy, hogy mekkora többsége lesz a hatalmi pártnak, és általában véve milyen összetételű duma vág neki a politikai értelemben a korábbiaknál jóval fontosabb ciklusnak” #moszkvater

Új párt jelenhet meg a dumában

MEGOSZTÁS

Három párt bejutása egészen biztos, de akár öt párt is lehet a jelenleg négypárti dumába. A szeptember 19-én sorra kerülő parlamenti választások tétje annyiban nagyobb a korábbiaknál, hogy ennek a dumának fontos szerepe lesz a politikai átmenet lebonyolításában. A hatalmi párt ugyan már az elfáradás problémáival küszködik, ám a győzelmét így sem veszélyezteti semmi sem.

„Nem mindegy, hogy mekkora többsége lesz a hatalmi pártnak, és általában véve milyen összetételű duma vág neki a politikai értelemben a korábbiaknál jóval fontosabb ciklusnak” #moszkvater
„Nem mindegy, hogy mekkora többsége lesz a hatalmi pártnak, és általában véve milyen összetételű duma vág neki a politikai értelemben a korábbiaknál jóval fontosabb ciklusnak”
Fotó:EUROPRESS/Alexander NEMENOV/AFP

Az orosz politikai rendszerben a duma az elmúlt két évtizedben inkább csak szavazógépként működött, így aztán nem volt igazán komoly tétje annak sem, hogy mekkora előnnyel húzza be a hatalmi párt a választásokat. Az alkotmány, és a hatáskörök módosulása, valamint a következő években minden bizonnyal nagyobb sebességre kapcsoló politikai átmenet azonban elméletben nagyobb súlyt ad a parlamentnek is.

„Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora többsége lesz a hatalmi pártnak, és általában véve milyen összetételű duma vág neki a politikai értelemben a korábbiaknál jóval fontosabb ciklusnak”

Komoly meglepetésre persze nem kell számítani, némi aránymódosulásra és egy kis vérfrissítésre azért lehet számítani. A parlamenten kívüli ellenzéket kemény kézzel ellehetetlenítette a rendszer, így Alekszej Navalnij követőivel a nagypolitikában továbbra sem kell számolni. Helyi szinten egy-egy jelöltjük akár sikeres is lehet, ám ez a lényegen nem változtat.

Alig több mint egy héttel a választások előtt a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy három párt bejutása egészen biztosra vehető, míg két erő, az Igazságos Oroszország-Az igazságért pártszövetség, és új alakulatként az Új emberek a parlamenti küszöb határán mozog.

„Az Egységes Oroszország a korábbiakhoz képest gyengén muzsikál, így 30 százalékos jelenlegi támogatottsága aligha hoz alkotmányos többséget, némi rásegítéssel azonban meggyőzővé kozmetikázható az eredmény. De a “jegyinorosszok” alapozhatnak arra is, hogy az egyéni körzetek nagy részét ők viszik. Így aztán a megszerzett mandátumok száma jelentősen több lehet a valós népszerűségnél”

A lista élére a bajban két nagyágyút, Szergej Sojgut és Szergej Lavrovot állító hatalmi párt népszerűsége a nyugdíjasoknak, illetve az erőszak szervezetek tagjainak beígért 10 és 15 ezer rubeles (nagyjából 40, valamint 60 ezer forint) kampány pénz, és Vlagyimir Putyin támogató felszólalása a párt kongresszusán hozott ugyan 3 százalékos javulást a „jegyinorosszoknak”, ám ez sikernek azért nem nevezhető. Ráadásul azzal még a hatalmi párt táborának magja is tisztában van, hogy a „helikopter pénzek” ellenére rideg őszre, az életkörülmények nehezülésére lehet számítani. A hatalmat az is nyugtalaníthatja, hogy közben a hatalom felől rájuk nehezedő nyomás ellenére a kommunisták (KPRF) is javítottak, és egyes közvélemény-kutatók szerint akár 18 százalékot is kaphatnak.

„Eközben Őfelsége két másik ellenzéki pártja, a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette nacionalista, populista LDPR támogatottsága már csak 10 százalék körüli. Még ennél is nagyobban zuhant az Igazságos Oroszország-Az igazságért pártszövetség, amelynek népszerűsége már csupán 5 százalék körül mozog”

Ez utóbbit elemzők azzal magyarázzák, hogy a baloldali értelmiség túlságosan radikálisnak tartja a szociálpatrióták Zahar Prilepin pártjának belépésével karcosabbá vált retorikáját, és elfordult az alakulattól. Így meghökkentek a délen a szieszta bevezetését szorgalmazó, és a tálibokat éltető szlogeneken. A duma „nagy négyesét” azonban a Kreml feltehetően megőrizné, a jelenlegi trend folytatódása esetén azonban könnyen lehet, hogy be kell segítenie az „eszereknek”.

Közben mivel egyre nagyobb a társadalmi igény egy igazán jobboldali politikai erőre, bejuthat a parlamentbe az Új emberek nevű alakulat. Figyelemre méltó, hogy az állami közvélemény-kutató, a VCIOM már 5 százalék feletti támogatottságot mért nekik, az átlagosnál magasabb, 60 százalék körüli részvétel esetén pedig a szociológusok szinte biztosra veszik a párt bejutását. Erre már csak azért is van esélyük, mert a szavazók most érezhetik, hogy a rájuk adott voksok nem vesznek el, és növelik a hatalmi párt mandátumait. Így a még a „jegyinorosszokban” és az „eszerekben” csalódottak is az Új emberekre adhatják a szavazatukat, így a VCIOM szerint az eredményük akár 6,9 százalékos is lehet.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.