//Pirog a’la Moldávia

Pirog a’la Moldávia

MEGOSZTÁS

Moldova területi nagyságát illetően csupán a világ 135. legnagyobb országa, mégis sokat hallani róla. Az ország a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb statisztikái szerint Európa második legszegényebb országa, Ukrajna után. Az orosz és amerikai ütközőzónában felvő ország térképére nézve láthatjuk, hogy határos Romániával, Ukrajnával és az ENSZ államok által el nem ismert Dnyeszter-menti Köztársasággal, ahol orosz katonák állomásoznak. A hányattatott sorsú ország, történelme során tartozott a Kijevi Ruszhoz, az Oszmán Birodalomhoz, az Orosz Birodalomhoz, Romániához és a Szovjetunióhoz. Moldovában a moldávok vannak többségben és beszélt nyelvük, a moldáv, azonos a románnal. Számottevő az országban az oroszul beszélő ukrán kisebbség, de érdemes megemlíteni, a török eredetű nyelven beszélő ortodox keresztény kisebbséget, a gagauzokat is. A moldáv kormány a kilencvenes évek elején a gagauzoknak – az ország déli részén – területi autonómiát is adott.

Az elmúlt tíz évben a Moldovai Köztársaság törekvései között szerepel a Romániához és az Európai Unióhoz való közeledés. Célul tűzték ki az ország euroatlanti integrációját is. Ez bizony – érthető módon – feszültségeket okoz a térségben. A lakosság körülbelül 50 -50 százalékban megosztott abban a kérdésben, hogy mely befolyási övezetbe szeretne tartozni.

„Na de mi a helyzet a gasztronómiával? Természetesen konyhájában egyaránt megtalálhatjuk a török, a bolgár, az orosz és az ukrán motívumokat is

A zöldségek, különösen a paradicsom, padlizsán, káposzta, uborka, paprika, tök-, és babfélék, fontos szerepet kapnak ételeik elkészítésénél. A zöldségeket nyersen, párolva, sütve, vagy sózott formában, valamint darált hússal keverve fogyasztják. A húsok közül a marha, a sertés, a bárány és a szárnyasok is elterjedtek. Fogásaikba gyakran kerül bor, de paradicsomlé is. Gyümölcsök is megannyiszor megtalálhatók ételeikben, főként az aszalt szilva, vagy a birsalma.

„Egy olyan nemzeti ételt, a placindát szeretnék ma bemutatni Önöknek, amely a pirog moldáv, román és ukrán változatának felel meg

Többféle töltelékkel készíthető el, amitől persze megunhatatlan lesz. Fogyaszthatjuk sósan, vagy édesen. A placinda elkészítéséhez egy egyszerű gyúrt tésztára lesz szükségünk, amelyet kinyújtva megtölthetünk krumplis, sütőtökös, káposztás, almás, túrós és juhtúrós töltelékkel is. Mindig törekszem rögtönözve elkészíteni ételeimet. Mivel a hangulat és a hűtő tartalma most a placinda sós változatának kedvezett, a juhtúrósat készítettem el. Íme:

Placinda

Placinda

Hozzávalók: 

A tésztához: Fél kg liszt, 1 dl víz, 2 tojás, 1 dl étolaj, 

A töltelékhez: 25 dkg brindza, 20 dkg túró, 1 csomag petrezselyem

Begyúrjuk a tésztát, és lefedve pihentetjük egy jó fél órán keresztül. Addig összekeverjük a töltelékhez valókat. A tésztát nagyon vékonyra nyújtva megtöltjük a töltelékkel és visszahajtva közepes lángon, olaj hozzáadása nélkül, serpenyőben készre sütjük. A serpenyőben való sütésnél természetesen mindkét oldalt jól át kell sütni. Sajnos a tésztához sok étolaj szükséges. Én kevesebb olajat használok, ezért a tésztám a kisütést követően berepedezik és kissé kiszárad, viszont kevésbé kalóriadús. Engem ez nem zavar, de ha vendégeket fogadnék vele, inkább az eredetiben javasolt olajmennyiséggel készíteném el. Ha kisült a placinda, azon melegében tálaljuk!

Jó kísérletezést kívánok!

CÍMKÉK:
MEGOSZTÁS