//Óv a pániktól Rosal professzor
A koronavírus elleni védelem miatt maszkot viselő utas a Seremetyevo repülőtéren Moszkvában 2020. március 13-án #moszkvater

Óv a pániktól Rosal professzor

MEGOSZTÁS

Az orosz orvosi kamara elnöke, Leonyid Rosal szerint a koronavírus nem veszélyesebb sokkal a hagyományos influenzánál és büntetné a pánikkeltőket.

A koronavírus elleni védelem miatt maszkot viselő utas a Seremetyevo repülőtéren Moszkvában 2020. március 13-án #moszkvater
A koronavírus elleni védelem miatt maszkot viselő utas a Seremetyevo repülőtéren Moszkvában 2020. március 13-án
Fotó:EUROPRESS/Valeriy Melnikov / Sputnik

„Most jutott a kezembe egy levél, amelyben az áll, hogy Moszkvában több ezren megfertőződtek a COVID-19 vírussal. A levél írója arra biztat mindenkit, hogy vásároljanak élelmiszert és gyógyszereket. Ez őrület! Szó sincs arról, hogy a 21. század pestisével állnánk szemben! Ne menjen senki sehová, és nyugodjon meg! Nyugodtnak kell maradnunk, hiszen a fertőzés egyelőre nem tömeges, ráadásul a koronavírus jelent nem sokkal nagyobb veszélyt, mint a hagyományos influenza. Meg kell büntetni mindenkit, aki pánikot kelt a koronavírussal kapcsolatban” – fogalmazott az ismert orosz gyermekorvos Leonyid Rosal.

„A hangzatos kijelentéseiről elhíresült politikus Vlagyimir Zsirinovszkij közben egyenesen halálbüntetést követel mindazokra, akik hamis információkat terjesztenek a koronavírusról. A parlamenti képviselő emlékeztetett 1941-re, amikor a németek Moszkva előtt voltak. Kivégeztek száz embert, és megszűnt a pánik”

Az ilyen megoldásokat kategorikusan elvetette az alkotmány módosításával foglalkozó bizottság vezetője Andrej Klisasz szenátor. Az államnak a politikus szerint más eszközei is vannak a pánikkeltőkkel szemben. Moszkvában e kijelentésekkel ellentétben egyáltalán nincs pánik. Erre nincs is igazán ok, hiszen míg a hasonló méretű országokban ezres, sőt néhol tízezres nagyságrendű a megbetegedések száma, addig Oroszországban eddig mindössze 59-en fertőződtek meg. Közülük több mint 20-an az utóbbi két napban.

„A frissen megfertőződöttek mindegyike járt Olaszországban, Franciaországban vagy Ausztriában”

Közben az első COVID-19 vírussal fertőződöttek, két kínai és egy orosz állampolgár már el is hagyhatták a kórházat. A helyzet Európához képest tehát nyugodt. A megfelelő intézkedéseket azért időben megtették. Moszkva a fertőzés megjelenése után azonnal lezárta a kínai határt, de nem engednek be senkit Iránból sem. Hétfőtől korlátozzák az Európai Unióba repülő járatok számát, és az utasok csak a seremetyevói F terminálon keresztül léphetnek be az országba. Moszkvában pedig a szúrópróbaszerűen metróban is tervezik a láz mérését. A napokban a fővárosban betiltottak minden ötezer, Szentpéterváron pedig ezer főnél nagyobb rendezvényt, a moszkvai iskolákban pedig hétfőtől fakultatív tanítás folyik, tehát a szülő dönti el, hogy a gyerek megy-e. A nemzetközi súlyemelő szövetség pedig úgy döntött, hogy áprilisról júniusra halasztják a moszkvai Európa-bajnokságot. Oroszország a kínai után lezárta Lengyelországgal és Norvégiával közös határát is.

„Egyedül Lipeck megyében van karantén, és az iskolákban távoktatás folyik. Sem Moszkvában, sem pedig Szentpéterváron nem hirdették még ki a rendkívüli helyzetet. Kivéve a dumában, ahol lényegében ennek megfelelő az ellenőrzés”

Ennek oka nem világos. A képviselők vagy többet tudnak, vagy jobban félnek, mint az átlagember. Furcsa jelenségek azért Oroszországban is vannak. Előbb az terjedt el, hogy a még a szovjet időkben kifejlesztett, a korábbi influenza járványok idején bevált Arbidol hatásos a COVID-19 vírussal szemben. Azonnal látványosan megugrott az Arbidol eladása, de még januárban nagy mennyiséget rendelt belőle a kínai állam is. A még a múlt század ’70-es éveiben kifejlesztett gyógyszert a kínai hatóságok hivatalosan is felvették a koronavírus gyógyításában hatékony és ajánlott szerek listájára. A hatóanyagként umifenovirt tartalmazó, a vírusoknak a sejtekbe hatolását megakadályozó, az immunrendszer reakcióját stimuláló gyógyszer a korábbi influenza  járványok idején már eredményesnek bizonyult.

„Az orosz hatóságok ennek ellenére félrevezetőnek tartva betiltották azt a reklámot, amely a koronavírus gyógyszereként hirdette az Arbidolt”

Legutóbb pedig a világhálón terjedt el egy a már említett felvétel, amelyen Leonyid Rosal hangján valaki azt javasolja, hogy a fertőzés megelőzésére mindenki egyen meg reggel egy gerezd felszeletelt fokhagymát, és igyon rá vizet. Emellett e felvétel a forró teát javasolta. Rosal később elhatárolódott ettől a felvételtől. Mint a Komszomolszkaja pravdának nyilatkozott, nem kell hülyeségeket terjeszteni, és akkor minden rendben lesz.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.