//Orosz gasztronómiai térkép
"Finomságok a tajgáról" a 2016-os Food Show Fesztiválon Moszkvában #moszkvater

Orosz gasztronómiai térkép

MEGOSZTÁS

A turisták többségét a hasán keresztül is meglehet fogni, hiszen ez a vendéglátás egyik alapja és nincs ez másként Oroszországban sem

"Finomságok a tajgáról" a 2016-os Food Show Fesztiválon Moszkvában #moszkvater
„Finomságok a tajgáról” a 2016-os Food Show Fesztiválon Moszkvában
Fotó:EUROPRESS/AFP/Eugene Odinokov/Sputnik

Oroszország sok más országhoz hasonlóan komoly potenciált lát a turizmus fejlesztésében, így a beutazó turistaforgalom élénkítését tűzte ki célul, mely az orosz turisztikai szövetség adatai alapján dinamikusan növekszik. Az idei évben 30 millió turistára számítanak, ami a tavalyi évhez képest jelentős, 20 százalékos növekedést jelent. Az előrelépés részben a tavaly megrendezésre került foci VB országimázsra gyakorolt hatásának köszönhető. Ám az Oroszországot felkereső külföldiek száma még mindig nagyon elenyésző az ország méreteihez képest. A turistaforgalom Európa irányából évek óta stagnál a – drága és bürokratikus formalitástól nem mentes – vízumkényszer miatt. Valljuk be, ez sok utazó kedvét veszi el az oroszországi látogatástól. Az Oroszországról megjelenő, zömében negatív hírözön úgyszintén gátolja a turizmus fejlődését. Az EU-ról ez biztosan elmondható, bár ennek mértéke tagállamonként eltérő. Németországból és Olaszországból például most is viszonylag sokan látogatnak orosz földre. Az EU-n kívülről beutazókat illetően viszont megemlítendő, hogy Kína, India és Irán irányából jelentősen megnőtt az érdeklődés. Tavaly került bevezetésre az ingyenes, elektronikus vízum, mely a tengermelléki területekre érvényes, tehát Kína, India, Japán és még néhány más ország állampolgárai élhetnek a lehetőséggel. Ebből is látszik, hogy ha lassan is, de történnek könnyítések a beutaztatás élénkítése érdekében.

Hogyan kapcsolódik a témához a gasztronómia? A turisták többségét nagyon érdekli az étkezés, nem véletlenül ez a vendéglátás egyik alapeleme. A nemzeti és nemzetiségi konyhán keresztül tág lehetőség van megismerkedni egy ország, nép történelmével és kultúrájával. Ezt felismerve, állami szinten is felkarolták Oroszországban, egy gasztronómiai térkép megvalósításának ötletét. Ennek folyományaként idén egy megállapodást írt alá a Rusturism (Föderális Turisztikai Ügynökség) és a Google az – évenként megrendezésre kerülő – oroszországi Davosként ismert szentpétervári gazdasági fórumon. Ennek alapján a jövőben a Google keresőben is elérhető lesz Oroszország gasztronómiai térképe. A turistáknak így lehetőségük lesz előzetesen informálódniuk arról, hogy az adott régióban milyen autentikus ételeket kínáló éttermek találhatók, milyen gasztronómiával kapcsolatos események várhatók.

A gasztronómiai térkép megvalósításában sokan vesznek részt, többek között szakácsok, gasztrobloggerek, farmerek, újságírók. A gasztrotérkép létrejöttét – bármilyen furcsán hangzik -, a szankciók is elősegítik. Példának okáért államilag támogatott farmergazdaságok jöttek létre, amelyek „felélesztik” az ősi hagyományokat. A régi ízvilág sokakat vonz, ezért a gasztroturizmus is nagy jövő előtt áll a térségben. Visszaút már nincs, vallják sokan. Ráadásul felnőtt egy új mentalitással rendelkező, világot látott generáció. Sok orosz szakács a külföldön eltöltött munkaéveket követően hazatér, és kamatoztatja a külhonban szerzett tapasztalatait.
Érdekesség és egyben nagyon vonzó kezdeményezés, hogy a gasztronómiai térképen szereplő éttermeknek kötelezően vállalniuk kell, hogy étlapjaikon helyi alapanyagokból készült, az adott tájegységre jellemző fogásokat szerepeltetnek.
Ez az adatbázis sok kincset rejt a külföldi és az ország gigantikus méretei miatt, a belföldi turistáknak is. Gondolták volna például, hogy Szuzdalban mézes uborkát is esznek? Vagy a helyi borscs leves arrafelé kacsából és meggyből is készülhet? De helyi sajátosságként megemlíthető a vaddisznóból készített helyi kocsonya is! És a sorból az áfonyás sült kárászt sem hagynám ki, ha éppen arrafelé vezetne utam.

A fesztivál-trend elérte Oroszországot is. A mi szempontunkból kiemelendő, hogy manapság az ételkóstolóval egybekötött különböző gasztrofesztiválok orosz tájakon is elterjedőben vannak. Külföldiként külön öröm az ilyen eseményekre “becsöppeni”, de belföldiként is érdekes, hiszen hosszú évtizedeken keresztül zömében az olasz, kínai, japán, grúz ételek voltak divatban.

Moszkvában jelenleg Dél-Szibéria és Közép-Ázsia találkozásánál elterülő magyarországnyi területű hegyvidék, az Altaj-vidék séfjei tartanak gasztronómiai bemutatkozó heteket. Az altajiak szerint a náluk honos növények aromásabbak és finomabbak a nehéz klimatikus viszonyoknak köszönhetően, hiszen az ezeket jól tűrő növények lassabban érnek be, így zamatosabbak.

 És hogy a végére egy igazán egzotikus altáji ételt említsek, képzeljék el, hogy a karbaljin saláta szarvashúsból, fenyőmagból, vadfokhagymából, hegyi bojtorján gyökérből és páfrányból készül, amely bármily vonzó, most sajnos nem fogunk közösen elkészíteni. Ám akinek felkeltette a kíváncsiságát és az alapanyagok beszerzését is vállalja, az bátran vágjon bele! Az elkészített karbajin saláta fényképes receptjét pedig várjuk szerkesztőségünkben!

MEGOSZTÁS