//Mi hiányzik az orosz haderőből?
Ultrahang Hidegkuti Konstantin #moszkvater

Mi hiányzik az orosz haderőből?

MEGOSZTÁS

A #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában az általános fronthelyzeten és a lehetséges hadmozdulatokon túl a precíziós fegyverzet kérdéséről, valamint a hadseregek előtt álló dilemmákról beszélgettünk. Ellentámadhat-e Ukrajna Bahmutnál? Milyen szerepet töltenek be a precíziós fegyverek a hadszíntéren? Változhat vajon a korábbi orosz hozzáállás?

A raszputyica időszak beköszöntével az ukrajnai háború intenzitása is némi csökkenést mutat. A felek erőforrásaikat inkább a tavasz végi-nyári időszak vélt vagy valós offenzíváira tartalékolják, miközben a bahmuti húsdaráló továbbra is változatlan aktivitással üzemel. Az orosz Wagner katonai magánvállalat rohamcsapatai lépésről lépésre kerítik be a város körüli területeket, ám az ukrán parancsnokság a Szlavjanszk-Kramatorszk-Konsztantyinovka védelmi vonal teljes kiépítése érdekében még mindig nem kívánja csapatait kivonni a városból. Az ukrán hadvezetés Bahmutot gyakorlatilag szinte ugyanúgy kezeli, mint Németország az erődőkké – Festung – kinevezett településeket a második világháborúban.

„Egyúttal a front a Donyeck melletti Avgyejevkában meglepő aktivitást mutat, ahol a legújabb orosz precíziós fegyverek is feltűntek”

A Donyecktől északra fekvő kohászati előváros kokszkombinátja ugyanis betonerődként szolgál az ukrán tüzérség számára, ahonnan utóbbi napi szinten képes támadni magát Donyecket. A Donyeckre nehezedő nyomás enyhítése érdekében tehát mindenképpen szükség lenne az avgyejevkai helyőrség elfoglalására, ám a terület elleni frontális támadás öngyilkossággal érne fel. Az északi és déli szárnyakon végrehajtott offenzíva mellett Oroszország az elmúlt napokban meglepő módon nagy arányban kezdett el alkalmazni olyan precíziós légifegyvereket, amelyek eddig vagy csak kiállításokon vagy pusztán tervezőasztalon tűntek fel.

Mi számít precíziós fegyvernek? Mik a precíziós fegyverek előnyei és hátrányai? Egyáltalán miért is kellenek az ilyen eszközök? Hogyan áll ezen fejlesztések terén Oroszország és milyen módon javíthat a jelenlegi helyzeten?

Többek közt ezekről és még sok más dologról beszélgetett Hidegkuti Konstantin katonai szakértővel, a moszkvater.com állandó szerzőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője. A #moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.