//Lengyel, magyar két jó barát…

Lengyel, magyar két jó barát…

MEGOSZTÁS

Lengyelország a magyar borok tíz legnagyobb fogyasztója között van, írja a Polska Gazeta Codziennie. Mint a lap pontosít, a lengyelek általában az 5-7. vásárlói a magyar boroknak. Egyrészt azért, mert jól ismerik a magyar borokat, másrészt talán a fogyasztói szokásokra hat a hagyományos magyar-lengyel barátság is. Minden esetre gyakrabban választják a magyar borokat, mint például a franciát. A lengyel hagyományos piaca a tokaji boroknak, ráadásul az életszínvonal növekedésével nő az igény a minőségi borok iránt. Tavaly Lengyelország 5,5 millió euró értékben vásárolt magyar bort, s ami a mennyiséget illeti, ez 36 ezer hektolitert jelent. Ezzel 2018-ban Lengyelország a magyar borok 5. legnagyobb importőre volt. Közben összességében is nő a magyar export mennyisége is, hiszen míg 2014-15-ben 700 ezer, addig tavaly már 1,3 millió hektolitert adtunk el külföldre. S még mondják azt, hogy nincs igazság abban, hogy

„Polak, Wegier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki, oba zuchy, oba zwawi, niech im pan bóg blogoslawi!”, azaz: „Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát, vitéz, s bátor mindkettője, áldás szálljon mindkettőre!”

Fotó:EUROPRESS/KISBENEDEK ATTILA/AFP

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.