//Lassan búcsúzik Zabivaka, az orosz „gólvágó” farkas
Egy orosz szurkoló Zabivakával, a Labdarúgó Világbajnokság kabalafigurájával #moszkvater

Lassan búcsúzik Zabivaka, az orosz „gólvágó” farkas

MEGOSZTÁS

Sebestyén Márta írása a #moszkvater.com számára

Nem érintették meg a Nyugatot az orosz labdarúgó-világbajnokság kabalái

Egy orosz szurkoló Zabivakával, a Labdarúgó Világbajnokság kabalafigurájával #moszkvater
Egy orosz szurkoló Zabivakával, a labdarúgó világbajnokság kabalafigurájával
Fotó:EUROPRESS/AFP/Francisco LEONG

A 2018-as labdarúgó-világbajnokságot nagyon sokan vártuk, de valljuk be, Oroszországon kívül, marketing szempontból nem hozta meg a várva-várt áttörést. Először azt gondoltam, hogy csupán bele kell ebbe edződni, hátha az egy hónap alatt megismerik az emberek az ilyenkor szokásos figurát és labdát. De rá kellett jönnöm, hogy csupán pár nap van még hátra a labdarúgó-világbajnokságból és néhány különleges történeten kívül, semmit nem tudunk róla.

Az oroszok nagyon kedvesek, figyelmesek és jó vendéglátók – halljuk a hazatérő ismerősöktől. S ilyen tisztaságot már régen látott mindenki. Ott valódi rend és fegyelem van. A régi Szovjetunióban megszokott oroszokhoz képest, most mosolygós, kedves, segítőkész embereket látni.

De vajon tudjuk-e, hogy hívják a 2018-as labdarúgó-világbajnokság figuráját? Azelőtt a Brazíliában és Dél-Afrikában rendezett VB-hangulata itthon is nagyon érezhető volt. Pedig a távolság jóval nagyobb.  De a csapból is a foci folyt. Sőt a külföldi áruházláncok pólókat, sapkákat, különféle tárgyakat milliószámra adtak el. Most nekünk egy pólónk sincs, egy szuvenírt sem kaptunk sehonnan. Néha a Magyarországon készült vb-klippet meghallgatjuk, de valahogy annak sincs átütő sikere, holott nagyon dallamos. Ennek a hiánya pedig a nyugati érdektelenséghez, politikához vezethető vissza. Bár a sportot nem szabad keverni a politikával – mondta ezt Vlagyimir Putyin, orosz elnök. Nyugaton ezt mégis elfelejtik.

„Nem tolják a reklámokat” és nem tudatosítják az emberekben, hogy nem is olyan messze egy labdarúgó-világbajnokság zajlik.

Sajnos az orosz figuráról, sokan nem is hallottunk. Bár némileg dereng, hogy egy állatka, talán az oroszokra jellemző farkas. De mi is a neve?

– Jajj, anyu nem tudjuk, csattannak fel a fiaim!! Viszont Misa mackóról már hallottak. Nos, az mikor is volt?  Számoljunk csak… 38 éve. S tizenéves gyerekek emlékeznek rá valahonnan. Hmm… érdekes.

Úgy döntöttem segítek, mert akitől megkérdeztem senki nem tudta.

– Hát, Zabivaka!!!

– Miii? – kérdeztek vissza. Régen tanultunk oroszt – mentegetőznek. Nem szívesen emlékszünk rá – nevetnek.

Fura, hogy az emberek mennyire az orosz nyelvhez kötnek egy labdarúgó-világbajnokságot. Mellesleg jegyzem meg, az orosz nyelv szépségét nem is volt alkalmuk soha megismerni.

Második kérdésem az volt, hogy tudják-e mi a labda neve? Hiszen ilyenkor négy éve Brazíliában a Brazuca hódított és még jóval kisebbek voltak a fiaim és úgy fújták, mint az egyszeregyet. S ez volt a helyzet a 2010-es Dél-Afrikai foci-világbajnoksággal is, amikor gyerekeim írni és olvasni sem tudva harsogták a Jabulani nevét.

Most teszteltem őket, hogy tudják-e, az orosz focilabda nevét, hiszen futballoznak is? Bevallom, egyikünk sem tudta. De a fiaim megmagyarázták, hogy ez egy nagyon drága labda, hiszen már okos és így a szülinapjukra sem kérik, mint az előző kettőt. Megnyugodtam.

– De valami neve csak van? – kételkedve nyomoztam utána.

Rá kellett keresnünk az interneten. Az idei labda a Telstar (star of television) nevet kapta, melyet idehaza és Európa országaiban valahogy elfelejtettek reklámozni. Pedig a 70-es évek mexikói vb-jének modernizált változata. De ugyanígy elfelejtették reklámozni a Zabivakat is.

Ilyenkor jövünk rá, hogy hogy mennyire sokat számít a reklám, s amikor már a csapból is az folyik, akkor a leghatékonyabb az emberek körében.

De ugyanez mondható el a fővárosban és a vidéki városokban is. Bár kivetítőkön, sörözőkben, szórakozó helyeken együtt izgulhatunk a meccseken, de valami mégis hiányzik itthon… Nos, ez nem lehet más, mint a feeling, az érzés, ahogy a fiatalok mondják. Holott Oroszországban mindenki jól érzi magát és ez a legbarátságosabb és a legtöbb bevételt hozó VB a futballtörténetben, mégis a nyugati sajtó nem kommunikálja a világ felé. Ennek több oka lehet. Mondanánk, megint az oroszok vagy netán Putyin? Nos, ezt mindenki maga döntse el….

MEGOSZTÁS