//Kalasnyikov modern köntösben
Az AK-521 részlegesen szétszerelt állapotban #moszkvater

Kalasnyikov modern köntösben

MEGOSZTÁS

A Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov által megalkotott eszköz – részben magát Oroszországot is megtestesítve – máig a világ egyik legfontosabb lőfegyvereként él az emberiség kollektív tudatában. Az új kihívások azonban új elvárásokat támasztanak a Kalasnyikovval szemben, amelynek fejlesztése 70 év után sem állt le. Ennek a folyamatnak a legújabb mérföldkövét jelenti az AK-500-as széria első tagjának, az AK-521-nek a megjelenése.

Hidegkuti Konstantin írása a #moszkvater.com számára

Az AK-521 részlegesen szétszerelt állapotban #moszkvater
Az AK-521 részlegesen szétszerelt állapotban
Fotó:Kalashnikov media

Ahogy minden nagyobb fegyvergyár, úgy a Kalasnyikov Konszern is folyamatosan újabb fejlesztésekkel igyekszik portfólióját az élvonalban tartani. Bár a kézifegyverek terén a Kalasnyikov platformnak és leszármazottjainak számbeli elsősége vitathatatlan, ám pár, kezdettől jelenlévő problémát máig nem sikerült teljesen orvosolni.

„A legújabb AK-12 ergonómiai és kezelhetőségi szempontból hatalmas előrelépést jelentett a klasszikus AKM, AK-74 szériákhoz képest, viszont a fejlesztés nem állt meg”

Az elmúlt hónapban megjelent információmorzsák után mostanra hivatalosan is prototípus állapotában van a következő, egyelőre csak 500-asként ismert Kalasnyikov széria. A konszern közösségi médiafelületein közzétett videóban elsőként az AKV-521 elnevezésű – esetenként AK-521-ként hivatkozott – gépkarabély szétszerelését tekinthetjük meg.

AK-521 szét- és összeszerelése

Legnagyobb változáson maga a fegyver szerkezete ment keresztül. Szakítva 70 év tervezési hagyományával, maga a tok immár hasonlóan az AR-15 vagy a Heckler & Koch (HK) fegyvereknél megszokott trendekhez, egy felső- és egy alsórészre – upper-lower – osztódik, melyeket egy fix csapszeg és egy rugós stift tart egyben. Ennek a felépítésnek az előnye, hogy a fegyver teljes hosszában, megszakítás nélkül futhat a szereléksín, valamint a felszerelt optika sem állítódik el a szétszereléskor.

Ahogy korábban bemutattuk, a modern hadszíntéren, illetve civil használatban egyre elterjedtebb optikai, holografikus vagy red dot irányzékok rögzítését maga a tokfedél, mint alkatrész akadályozza. A legszorosabb rögzítéssel sem gátolható meg levételkor, hogy a szerelék önkéntelenül is elmozduljon, pontatlan célzást eredményezve.

„Miután a tokfedél szerepét már a felsőrész tölti be, így az optikát sem érhetik olyan erőhatások, amelyek a korábbi irányzékot érintő problémákat okozták”

Az AK-12-nél és testvéreinél a tokfedél rögzítése már megoldott, a célzóvonal immár hosszabb, valamint szereléksínek is vannak a tokfedélen, így korszerű kiegészítőkkel ellátható. Ennek tükrében az új fejlesztés inkább olyan piacokat célozhat meg, ahol az adott ország jogrendjében jelentősége van az „upper receiver-lower receiver” (felső- és alsórész) megosztásnak. Ugyanakkor Európa az elfogadott fegyverdirektíva értelmében 2021 januárjától kiesik civil piacként, hiszen nem csak az embargó, de a hadi külsejű sportfegyverek is betiltásra kerültek.

A fegyver részleges szétszerelése szintén megváltozott, a töltöttség ellenőrzését követően elsőként a rugós stiftet kell kiszedni akár egy arra kialakított eszközzel, akár a kezünk ügyébe kerülő lőszerrel, melyet a felhúzókar eltávolítása követ hasonló módon. Érdemes megfigyelni a válltámaszban külön erre a célra kialakított meglehetősen leleményes kivágást, melynek célja, hogy a művelet közben ne vesszen el az alkatrész, bár hasonló megoldás már az említett HK fegyverekben is felbukkan. A felső és alsórész szétválasztását követően a már megszokott procedúra tárul elénk a helyretoló rugó, zártest, zárkeret illetve gázdugattyú eltávolításával.

„A Kalasnyikov fegyverek jellegzetességét adó felhúzókar, illetve a biztosító szerepét is betöltő tűzváltót szintén áttervezték a mérnökök a könnyebb használat érdekében”

Érdekesség, hogy az eredeti felhúzókar hasonló kialakítású volt, mint amit imént láthattunk. A legenda szerint azonban a tesztek közben az egyik közlegény megjegyezte Kalasnyikovnak, hogy a századparancsnokától pont a nehezen tisztítható elemen fellépő rozsda miatt kapott büntetést. A visszajelzést követően vált azzá a forma, amit ma ismerünk, ám használata kevésbé ergonomikus. Az új típusú tűzváltó átszerelhető a fegyver másik oldalára, megkönnyítve a balkezes lövészek számára a használatot.

„Ha a projekt az elvárt paramétereket teljesítve működőképesnek bizonyul, és megkapja vagy a védelmi minisztérium, vagy egy nagyobb potenciális külföldi megrendelő támogatását, akkor a Kalasnyikov fegyvercsalád tökéletesített verziója gyártásba kerülhet”

A jelenleg még csak egy tagból álló 500-as széria újabb fegyverekkel bővülhet, felhasználói igénytől függően az 5,45 milliméteres mellett 7,62 valamint 5,56 NATO kaliberekben, páncélos személyzet számára rövidített illetve golyószóró változatokban is. Fontos kiemelni, hogy még egy a prototípus fázisában lévő fegyverről van szó, melyhez képest a végső termék jelentős átalakuláson mehet keresztül.

„Ahogy az AK-12 példája mutatta, a védelmi minisztérium inkább számít egy konzervatív szemléletű kliensnek, aki a megszokott, és begyakorolt módszerein nehezen kíván változtatni”

Így aztán egyes ambiciózus megoldások gyaníthatóan a kompromisszum áldozatául esnek. Jelenleg az AK-12 2018 óta zajló rendszeresítésével az orosz fegyveres erők éppen egy generációváltás közepén állnak, és minimális esély mutatkozik arra, hogy az egyéni lőfegyverek szintjén a belátható jövőben változás álljon be. Ha mégis érdeklődik a hadsereg a fegyver iránt, akkor elsőként esetleg a speciális erők kaphatnak az AK-521-ből tesztelési jelleggel.

Az AK-12 hadrendbe állított verziója és a végül elkaszált eredeti prototípus 2012-ből. Ahogy az összehasonlítás is mutatja a védelmi minisztérium konzervatívabb hozzáállása érvényesült, a korábbiakhoz sokkal hasonlóbb fegyvert eredményezve #moszkvater
Az AK-12 hadrendbe állított verziója és a végül elkaszált eredeti prototípus 2012-ből. Ahogy az összehasonlítás is mutatja a védelmi minisztérium konzervatívabb hozzáállása érvényesült, a korábbiakhoz sokkal hasonlóbb fegyvert eredményezve
Fotó:Jezsnyedelnyik Zvezda

Még hosszú évek munkája áll a végleges termék előtt, de bármi legyen a program sorsa a jövőben, a folyamatos fejlesztések bizonyítják a Kalasnyikov platform létjogosultságát és tartósságát a 21. században is.

MEGOSZTÁS