//Fejlett technológiát ajánl Afrikának a Roszatom
„A II. Oroszország-Afrika Gazdasági és Humanitárius Fórum a 2019 októberében tartott Oroszország-Afrika Gazdasági Fórumon elindított párbeszéd folytatása. A rendezvény célja, hogy elősegítse Oroszország átfogó együttműködését az afrikai országokkal. Az esemény az orosz-afrikai kapcsolatok történetének egyik legnagyobb eseménye” #moszkvater

Fejlett technológiát ajánl Afrikának a Roszatom

MEGOSZTÁS

„Az Atomenergia Afrikának lehetőséget kínál ahhoz, hogy 2040-2050-re az életminőség és a fejlődési potenciál tekintetében Afrika ne legyen hátrányban a Föld más kontinenseihez képest. Egyebek között erről beszélt Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a II. Oroszország-Afrika Gazdasági és Humanitárius Fórumon, amelyet július 27-28-án Szentpéterváron, az Expoforum Kiállítási és Kongresszusi Központban tartanak. A rendezvény a 2019-ben az Oroszország-Afrika Gazdasági Fórumon elindított párbeszéd folytatása, amelynek célja Oroszország együttműködésének erősítése az afrikai országokkal. A fórum fő partnere a Roszatom állami atomenergetikai konszern.

„A II. Oroszország-Afrika Gazdasági és Humanitárius Fórum a 2019 októberében tartott Oroszország-Afrika Gazdasági Fórumon elindított párbeszéd folytatása. A rendezvény célja, hogy elősegítse Oroszország átfogó együttműködését az afrikai országokkal. Az esemény az orosz-afrikai kapcsolatok történetének egyik legnagyobb eseménye” #moszkvater
„A II. Oroszország-Afrika Gazdasági és Humanitárius Fórum a 2019 októberében tartott Oroszország-Afrika Gazdasági Fórumon elindított párbeszéd folytatása. A rendezvény célja, hogy elősegítse Oroszország átfogó együttműködését az afrikai országokkal. Az esemény az orosz-afrikai kapcsolatok történetének egyik legnagyobb eseménye”
Fotó:Roszatom

„Az atomenergia a viszonylagos stabilitás szigete annak köszönhetően, hogy ez egy hosszú távú technológia, és az ágazat szereplői között magas szintű a bizalom” – emelte ki Alekszej Lihacsov. A nukleáris energetikai konszern vezérigazgatója hangsúlyozta a technológiai szuverenitás fontosságát, és emlékeztetett arra, hogy a Roszatom projektek széles skáláját kínálja partnereinek a technológiai szuverenitás biztosítására a nagyerőművektől a kis moduláris reaktorokig, utóbbiakat szárazföldi vagy úszó változatban.

„Afrika sokrétű, ezért technológiai és vállalkozási megoldások széles skáláját tudjuk kínálni. Ezek lehetnek hagyományos szerződések, közös tulajdonformák, beleértve a közös villamosenergia-termelés és -értékesítés lehetőségeket is”

– mondta a Roszatom vezérigazgatója, hozzátéve, hogy ez vonatkozik az atomenergiához közel álló technológiákra is, mint például a nukleáris medicina, a besugárzó  központok, a kutatóreaktorok vagy a szélenergia.

Alekszej Lihacsov emlékeztetett arra, hogy a Roszatom termékszerkezete harmonikus, mivel a cég mintegy 2 billió rubeles éves bevétele nagyjából egyenlő arányban három részből tevődik össze. Az első az atomerőművi áramtermelés, a második rész a nukleáris projektekkel kapcsolatos, az atomerőmű építések, szerviz és nukleáris üzemanyag előállítás, a harmadik részt pedig az úgynevezett új termékek, a nukleáris medicina, és az új anyagok, valamint az új technológiákhoz kapcsolódó kompetenciák adják.

„Az afrikai országok részéről felszólalók hangsúlyozták az atomenergia és a Roszatom technológiáinak jelentőségét az afrikai országok gazdaságának és társadalmainak fejlődésében”

Amged El-Vakil, az épülő El-Dabaa Egyiptomi Atomerőmű tulajdonosi jogait gyakorló szervezet igazgatótanácsának elnöke azt hangsúlyozta, hogy az atomenergia mennyire sokat jelent Egyiptom fejlődése és gazdasági növekedése szempontjából, és az pozitív hatással van az élet minden területére. Doto Mashaka Biteko tanzániai bányászati miniszter elmondta, hogy országa, amely nagy múltra tekint vissza az uránbányászat terén, az atomenergiát kívánja felhasználni a jövőben a társadalmi problémák megoldására. A Ruandai Atomenergia Tanács főigazgatója, Fidele Ndahayo azt emelte ki, hogy Ruanda atomenergiát kíván használni, ami serkenti a gazdasági növekedést. Ruanda a nukleáris medicinát is fejleszteni kívánja.

Ibrahim Uwizeye, Burundi energiaügyi és bányászati minisztere kifejtette, hogy országa a vízenergia mellett az atomenergiát is fejleszteni kívánja a Roszatom segítségével az energia-önellátás elérése érdekében. Princessa Mtombeni, az Africa4Nuclear szervezet alapítója arról beszélt, hogy fontos tájékoztatni a közvéleményt az atomenergia előnyeiről és eredményeiről, valamint felhívta a figyelmet az afrikai fiatalok bevonásának fontosságára a kontinens sürgető problémáinak megoldásába.

„A csúcstalálkozó keretében számos megállapodás született”

Mint a holding által kiadott közleményből kiderült, az Oroszországi Föderáció és Burundi együttműködési megállapodást írt alá az atomenergia békés célú felhasználása terén, különös tekintettel a nukleáris infrastruktúra létrehozására és fejlesztésére; a radioizotópok előállításáról és felhasználásukról az iparban, az orvostudományban és a mezőgazdaságban valamint a szakemberképzésről. Mohammed Amin Sherkaoui, a marokkói Water and Energy Solutions cég igazgatótanácsának elnöke és Kszenyia Szuhotyina, a Rusatom Infrastructure Solutions vezérigazgatója szándéknyilatkozatot írt alá édesvíz előállítási és vízkezelési projektekről.

„A most aláírt egyezmény kibővíti az együttműködést Marokkóval a sótalanítás és a vízkezelés terén, és lehetőséget ad olyan közös projektek megvalósítására, amelyek a Roszatom technológiáit használják az ipar és a régió lakosságának tiszta vízzel történő ellátására”

– mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első helyettese. Ugyancsak megállapodást írtak alá az Oroszországi Föderáció és a Zimbabwei Köztársaság között az atomenergia békés célú felhasználása terén folytatott együttműködésről. A dokumentumot az orosz fél nevében Alekszej Lihacsov vezérigazgató a Zimbabwei Köztársaság nevében pedig Soda Zhemu energiaügyi miniszter látta el kézjegyével.

„A II. Oroszország-Afrika Gazdasági és Humanitárius Fórum a 2019 októberében tartott Oroszország-Afrika Gazdasági Fórumon elindított párbeszéd folytatása. A rendezvény célja, hogy elősegítse Oroszország átfogó együttműködését az afrikai országokkal. Az esemény az orosz-afrikai kapcsolatok történetének egyik legnagyobb eseménye”

A Roszatom állami atomenergetikai konszern átfogó megoldást kínál külföldi partnereinek és hozzáférést biztosít termékeinek és szolgáltatásainak teljes skálájához az általa épített atomerőművek működésének teljes tartama alatt. Nemcsak az orosz technológiával létesített atomerőművek építését foglalja magában ez az együttműködés, hanem az adott ország nukleáris infrastruktúrájának létrehozását és fejlesztését is, illetve segítségnyújtást a megfelelő jogszabályi keretek kialakításában. A Roszatom a helyi üzemeltető személyzet képzésében és továbbképzésében is részt vesz, továbbá a helyi ipar fejlesztéséhez is hozzájárul. Biztosítja a nukleáris üzemanyag-ellátást, az atomerőművek karbantartását, segíti a kiégett üzemanyag kezelését és hozzájárul az atomenergia társadalmi elfogadottságához is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.