//Elejtett mondatok II.
Ukrajna nem vesz az oroszok által kifejlesztett Szputnyik-V koronavírus elleni oltóanyagból #moszkvater

Elejtett mondatok II.

MEGOSZTÁS

A politikusok beszélnek, néha sokat is. Így van ez rendjén. Ám, ha az újságíró leles egy mondatot, egy jellemzőt, amire úgyis azt fogják mondani, hogy a kontextusból kiragadták, nem ő a bűnös. Csak észrevette.

Ukrajna nem vesz az oroszok által kifejlesztett Szputnyik-V koronavírus elleni oltóanyagból #moszkvater
Ukrajna nem vesz az oroszok által kifejlesztett Szputnyik-V koronavírus elleni oltóanyagból
Fotó:EUROPRESS/Viktor Tolochko / Sputnik

Csak egy mondat. Higgyék el, néha csak egy mondat kell ahhoz, hogy lássuk a lényeget. Nézzük is meg, hiszen ha belegondolunk ebbe a mondatba, akkor például megértjük az ukrán politika lényegét. Nem tehetek róla, de már megint az ukránét. Keleti szomszédunkban ugyanis olyan mondatok csúsznak ki a politikusok száján, amelyek tollhegyre kívánkoznak.

Legutóbb épp a napokban jelent meg az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének Facebook-oldalán, hogy

„Ukrajna nem vesz orosz vakcinát”

Ha nem vesz, hát nem vesz. De ezt miért az amerikai ügyvivő jelenti be? Christina Quinn azután posztolta mindezt, hogy találkozott Makszim Sztyepanov egészségügyi miniszterrel. Ezt megelőzően egy képviselő, Olekszandr Kacsura vetette fel a radában, hogy Ukrajna emelkedjen felül a nézeteltéréseken, és az állampolgárok egészségét szem előtt tartva szerezzen be Szputnyik-V vakcinát Oroszországból. Mert a járvány helyzet egyre tragikusabb. Sztyepanov ezt első reakciójában nem zárta ki, később azonban visszautasította ezt a lehetőséget.

„Aztán találkozott az amerikai ügyvivővel, aki határozottan megmondta, hogy merre meddig, és mit vehet Ukrajna”

Hát, így van az, amikor egy ország nem szuverén. S az eset világosan megmutatja azt is, hogy milyen következményekkel jár, ha egy ország elveszti a szuverenitását. De az is érdekes, hogy  – kínos helyzetbe hozva a fogadó országot – miért közli az amerikai nagykövetség nyilvánosan ezt a hírt. Mikor Volodimir Zelenszkij már bejelentette, hogy nem vesznek orosz vakcinát.

„Talán azért, mert ismerik az ukrán elitet, és nem bíznak bennük”

Mert kétségünk ne legyen, az ukrán miniszterek és képviselők rövid időn belül beoltatják magukat a Szputnyik-V vakcinával. Így szokott ez lenni. A kettős állampolgárságot is tiltják, ám ennek az elitnek már nemcsak kettő, hanem három állampolgársága is van.

De ha már az Ukrajna kapcsán elejtett mondatokról beszélünk, akkor azt sem nagyon értem, hogy a politikusok miért nem beszélnek a lényegről. Például arról, hogy a Nemzetközi Valutaalap hosszútávú előrejelzése szerint a következő hat évben egymillió fővel csökkenhet Ukrajna népessége. Mindez azért is nagyon ijesztő, mert az elmúlt jó évtizedben vagy 10 millióval már kevesebben vannak Ukrajnában. No, erről kéne beszélni! A vakcinának pedig nem a színét nézni, mert mint látjuk, COVID nélkül is fogy az ukrán.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.